Γνώρισε τη δύναμη του διαλογισμού και πες αντίο στο άγχος, την αϋπνία, την άνοια και την υψηλή αρτηριακή πίεση

Ο διαλογισμός είναι μια διαδικασία εκπαίδευσης του μυαλού μας, που σκοπό έχει να ανακατευθύνει τις σκέψεις μας και να μας φέρει την ηρεμία που αναζητάμε, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, αφού δουλεύουν ταυτόχρονα και οι 5 αισθήσεις.

Με τα χρόνια η δημοτικότητα του διαλογισμού αυξήθηκε, αφού τα οφέλη του στην υγεία μας ανακαλύφθηκαν από πολλούς γιατρούς και ψυχολόγους. Πιο συγκεκριμένα, ο διαλογισμός θεωρείται ως μια από τις πιο γνωστές εναλλακτικές θεραπείες αφού συνδυάζεται τόσο στην ιατρική, όσο και στη ψυχοθεραπεία.

Έτσι σήμερα θα σας δείξουμε μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του διαλογισμού, που θα σας βοηθήσουν να βρείτε τη γαλήνη σε μια εποχή κρίσης.

Μειώνει το άγχος

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του διαλογισμού, είναι η μείωση του άγχους, αφού τόσο το ψυχικό, όσο και το σωματικό στρες προκαλούν αύξηση στα επίπεδα της κορτιζόλης, (που είναι η ορμόνη του στρες). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των φλεγμονωδών χημικών ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες.

Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο, να δημιουργήσουν κατάθλιψη, να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και να συμβάλουν στην κόπωση και τη θολωμένη σκέψη.

Σε μια μελέτη 8 εβδομάδων, φάνηκε πως ο διαλογισμός, μείωσε την φλεγμονή που προκαλεί το σώμα από το άγχος. Επιπλέον, βελτίωσε συμπτώματα παθήσεων που σχετίζονται με το άγχος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τη διαταραχή μετατραυματικού στρες και την ινομυαλγία.

Σε μια άλλη μελέτη, φάνηκε ότι ο διαλογισμός 8 εβδομάδων, βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους σε άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Ακόμα, σε 47 άτομα με χρόνιο πόνο διαπιστώθηκε ότι μετά από 8 εβδομάδες διαλογισμού, οι ασθενείς εμφάνισαν σημαντικές βελτιώσεις στα ποσοστά κατάθλιψης, το άγχος και τον πόνο για περισσότερο από 1 έτος.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο συνδυασμός ασκήσεων προσοχής και διαλογισμού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους. Για παράδειγμα, ο συνδυασμός γιόγκα και διαλογισμού.

Ο διαλογισμός μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του άγχους που σχετίζεται με την εργασία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι εργαζόμενοι που χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή διαλογισμού για 8 εβδομάδες, παρουσίασαν βελτιωμένα συναισθήματα ευεξίας και μειωμένη πίεση εργασίας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν καθόλου διαλογισμό.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση συμβάλλει στη στένωση των αρτηριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μια μετα-ανάλυση 12 μελετών στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 1000 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι ο διαλογισμός βοήθησε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διάφοροι τύποι διαλογισμού παρήγαγαν παρόμοιες βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση, αφού φαίνεται να χαλαρώνει τα νευρικά σήματα που συντονίζουν την καρδιακή λειτουργία, την ένταση των αιμοφόρων αγγείων και την απόκριση χημικών ουσιών που προκαλούν άγχος.

Βοηθά στις αϋπνίες

Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε ή να ανακατευθύνετε τις σκέψεις που σας προκαλούν αϋπνία. Μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το σώμα σας, να απελευθερώσετε την ένταση και να σας βάλει σε μια ήρεμη κατάσταση στην οποία είναι πιο πιθανό να αποκοιμηθείτε.

Μία μελέτη συνέκρινε τα προγράμματα διαλογισμού και διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κάνουν διαλογισμό, είχαν λιγότερα ποσοστά αϋπνίας σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν φάρμακα για να κοιμηθούν.

Βοηθά τους ανθρώπους με προβλήματα μνήμης

Το Kirtan Kriya είναι μια μέθοδος διαλογισμού που συνδυάζει ένα μάντρα ή ψαλμωδία με επαναλαμβανόμενη κίνηση των δακτύλων για να εστιάσει τις σκέψεις σας. Μελέτες σε άτομα με απώλεια μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία, έδειξαν ότι αυτού του είδους ο διαλογισμός βελτιώνει την απόδοση σε νευροψυχολογικές εξετάσεις, βοηθά στην προσοχή, τη μνήμη και την ψυχική ταχύτητα.

Εκτός από την καταπολέμηση της φυσιολογικής απώλειας μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία, ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει εν μέρει τη μνήμη σε ασθενείς με άνοια. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του άγχους και να βελτιώσει την αντιμετώπιση εκείνων που φροντίζουν τα μέλη της οικογένειας με άνοια.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Απλά tips για να ξυπνάτε πιο θετικοί κάθε μέρα

Πηγές

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26445019/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24571182/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26445019/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24107199/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3772979/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26417764/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5679245/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5843960/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29723001/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24395196/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889159112004758

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1876382017301014

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27537781/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29619620/

https://academic.oup.com/sleep/article/37/9/1553/2416992

Σχετικά άρθρα