Μπιλ Γκέιτς: Το διαζύγιο των 3 δις, το σκάνδαλο για απιστία, η επιτυχία της microsoft και τα ιδιαίτερα παιδικά του χρόνια

Σκάνδαλο έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες, αφού μετά την αίτηση διαζυγίου και τα 3 δισεκατομμύρια που πήρε η Μελίντα, ένα άλλο γεγονός ήρθε να ταράξει τα νερά. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ερωμένη που τόσο καιρό φημολογείται πως είχε ο Μπιλ Γκέιτς όσο ήταν στην Microsoft και γιαυτό η Μελίντα τον χωρίζει.

Όπως όμως όλα δείχνουν, δεν είναι ούτε η Αν Γουίνμπλαντ (παλιά ερωμένη και πλέον φίλη του Μπιλ, που εμπιστευόταν τυφλά και έβλεπε κάθε εβδομάδα όλα αυτά τα χρόνια), ούτε η 36χρονη Κινέζα Ζε Σέλι Γουάνγκ (εξωτερική συνεργάτιδα για τις μεταφράσεις της Microsoft στα Κινεζικά). Ο λόγος για την πέτρα του σκανδάλου, είναι για την μέχρι στιγμής άγνωστη παλαιά συνεργάτιδα της Microsoft, με την οποία φαίνεται ο Μπιλ να είχε σχέση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, το διοικητικό συμβούλιο έμαθε το 2019 ότι μία μηχανικός της Microsoft έγραψε μια επιστολή στην οποία ισχυριζόταν ότι αυτή και ο Μπιλ Γκέιτς είχαν σεξουαλική σχέση επί χρόνια. Η μηχανικός απαίτησε αλλαγές στη δουλειά της στη Microsoft και ζήτησε να διαβάσει την επιστολή η σύζυγός του Μελίντα Γκέιτς, αν και δεν είναι σαφές εάν συνέβη αυτό.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το διοικητικό συμβούλιο φοβόταν τα παρατράγουδα που μπορεί να προέκυπταν από αυτό το σκάνδαλο και έτσι προσέλαβαν δικηγόρο, προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση. Ο φόβος του διοικητικού συμβουλίου ήταν επίσης η επανεκλογή του Μπιλ ως πρόεδρος της microsoft, πράγμα που τελικά έγινε.

Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος παραιτήθηκε, προτού ολοκληρωθεί η έρευνα, λέγοντας ότι ήθελε να επικεντρωθεί στο φιλανθρωπικό του έργο.

Εκπρόσωπος, του Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι «υπήρχε μία σχέση σχεδόν 20 χρόνια πριν, που έληξε φιλικά». «Στην πραγματικότητα, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να περνά περισσότερο χρόνο στο φιλανθρωπικό του έργο, αρκετά χρόνια νωρίτερα».

Οι ανταγωνιστές όμως είχαν βρει ήδη την αχίλλειο πτέρνα της Microsoft, αφού η εταιρεία δέχτηκε μια σειρά από emails με τα οποία οι εργαζόμενες μοιράστηκαν ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης και διακρίσεων.

Μετά από την δημοσίευση αυτών των περιστατικών, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Σάτια Ναντέλα, ανακοίνωσε πως η Microsoft θα αλλάξει τη διαδικασία χειρισμού των καταγγελιών των εργαζομένων για παρενόχληση και διακρίσεις.

Ποια είναι όμως η ζωή του Μπιλ Γκέιτς;

Ο Μπιλ Γκέιτς γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1955. Ο πατέρας του ήταν εισαγγελέας και η μητέρα του, Μαίρη Μάξγουελ, ήταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και πρόεδρος της United Way International.

Όλα ξεκίνησαν σε ηλικία 13 ετών, όταν ο Μπιλ Γκέιτς φοιτούσε στο ιδιωτικό σχολείο Lakeside. Εκεί ήταν που ήρθε για πρώτη φορα σε επαφή με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Πιο συγκεκριμένα ο Μπιλ Γκέιτς και οι συμμαθητές του, χρησιμοποίησαν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή λόγω ενός πειραματικού προγράμματος που παρακολουθούσαν, ή τουλάχιστον έτσι έλεγαν στους δασκάλους τους. Όπως αποκαλύφθηκε χρόνια αργότερα, η εταιρεία Computer Center Corporation,είχε νοικιάσει ένα πακέτο ωρών για τους μαθητές τους προγράμματος, όμως ο Μπιλ Γκέιτς και ο μετέπειτα συνιδρυτής της Microsoft, Πόλ Άλεν, μαγείρευαν τις ώρες του σχολείου με σκοπό να βρίσκονται παραπάνω ώρες στον υπολογιστή.

Όμως δεν έμειναν εκεί, αφού μέσα σε λίγες εβδομάδες κατανάλωσαν όλο το πακέτο ωρών που είχε συμφωνήσει η εταιρεία με το σχολείο. Έτσι, το φθινόπωρο του 1968 το σχολείο έρχεται σε συμφωνία με μια άλλη, νέα εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους μαθητές.

Πάλι όμως το δίδυμο της συμφοράς, μαζί με κάποιους άλλους συμμαθητές τους, προκάλεσαν χαλασμό στο σχολείο, αφού χάκαραν του υπολογιστές και το λογισμικό, αλλάζοντας τις ώρες χρήσεις για να κάθονται περισσότερο και διαγράφοντας την αλλαγή αυτή και επαναφέροντας την πίσω στα φυσιολογικά όταν τελείωναν. Όταν τελικά έγιναν αντιληπτοί, πλήρωσαν τη σκανταλιά τους με μια μικρή αποβολή και με μερικές εβδομάδες αποκλεισμού από το σύστημα.

Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, Μπιλ Γκέιτς, ο Πόλ Άλλεν και άλλοι δύο συμμαθητές τους, ιδρύουν την μια δικής τους εταιρεία λογισμικού, την “Lakeside Programmers Group”.

Έτσι η ίδια η εταιρεία που χάκαραν τους υπολογιστές της, τους προσλαμβάνει σε ηλικία 13 ετών, να τους βρουν προβλήματα στο λογισμικό, με ανταμοιβή τον απεριόριστο χρόνο στον υπολογιστή.

2 χρόνια όμως αργότερα, η εταιρεία που τους προσέλαβε έκλεισε και έτσι βρήκαν μια ασφαλιστική εταιρεία, την “Information Sciences Inc.”, η οποία τους εμπιστεύεται τη δημιουργία λογισμικού για το πρόγραμμα πληρωμών, προσφέροντάς τους ως αντάλλαγμα, εκτός από την χρήση των υπολογιστών της, και χρηματική αμοιβή.

Τότε ήταν που τα μέλη της ομάδας, ήθελαν να βγάλουν εκτός τον Μπιλ, μάλλον γιατί τον θεωρούσαν απειλή. Εκέινος όμως τους πείθει και συνεχίζει.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Γκέιτς και ο Άλεν ιδρύουν την “Traf – O – Data” και σχεδιάζουν έναν υπολογιστή που θα ρύθμιζε την κυκλοφορία στους δρόμους. Για την εργασία τους αυτή έλαβαν ως αμοιβή το ποσό των $20.000. Λίγο αργότερα, οι δύο φίλοι εισάγουν το σχολείο τους στο νέο σύστημα πληροφορικής και εισπράττουν $4.200 ως ανταμοιβή.

Το φθινόπωρο του ίδιου έτους ο Μπιλ Γκέιτς εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ενώ ταυτόχρονα φοιτά και στο Μαθηματικό τμήμα του ίδιου πανεπιστημίου. Όμως, ο Μπιλ για άλλη μια φορά είναι απασχολημένος στο Κέντρο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου.

Στα τέλη του πρώτου χρόνου στο Χάρβαρντ ο Γκέιτς πείθει τον Άλεν να μετακομίσει μαζί του, προκειμένου να δουλεύουν μαζί τα σχέδιά τους. Τότε ήταν που έπιασαν και δουλειά μαζί στην εταιρεία υπολογιστών Χόνεϊγουελ. Ο Άλεν όμως, ήθελε να φτιάξουν την δική τους εταιρεία, αλλά ο Μπιλ, δεν ήθελε να παρατήσει την Νομική.

Το Δεκέμβριο του 1974, κυκλοφορεί ένα καινούργιο είδος υπολογιστή και τότε συνειδητοποιούν ότι η αγορά των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι έτοιμη να εκτοξευθεί στα ύψη και επίσης πως η ανάγκη δημιουργίας λογισμικού για τα καινούργια μηχανήματα είναι πολύ. Τότε ήταν που ο Μπιλ Γκέιτς, πήρε την ιδέα και έφτιαξε το πρώτο λογισμικό μιας εταιρείας. Ένα χρόνο αργότερα και βλέποντας την ανάρπαστη κυκλοφορία του λογισμικού, ο Μπιλ αποφασίζει μαζί πάντα με τον Άλεν, να φτιάξουν την γνωστή σε όλους μας Microsoft.

Η εταιρεία που άλλαξε ολόκληρο τον κόσμο

Τον Απρίλιο του 1983, η Microsoft υιοθετεί το γνωστό πλέον σε όλους μας «ποντίκι», ενώ τα πρώτα Windows 1.0 2.0 και ύστερα έκδοση 3.0, δεν αργούν να έρθουν. Μέχρι τότε, η Microsoft βρίσκεται σε διαρκή ανταγωνισμό με τις άλλες εταιρείες λογισμικού, που παρουσιάζουν διάφορες μορφές λειτουργικών συστημάτων. Η είσοδος, όμως, στην αγορά των Windows 3.1 σηματοδοτεί μια νέα εκπληκτική πορεία για την εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς. Τον Αύγουστο του 1995 η Microsoft παρουσιάζει τα Windows95, όπου αποτελεί, το πρώτο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας με έγχρωμα χαρακτηριστικά.

Τον Μάρτιο του 1986 η Microsoft μπαίνει για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο και ο Μπιλ Γκέιτς γίνεται σε μια στιγμή εκατομμυριούχος, αφού η πρώτη κιόλας προσφορά, ήταν στα 21 εκατομμύρια. Λίγα χρόνια αργότερα, συνεράζετσαι με την ΙΒΜ και ανεβάζει κατακόρυφα την τιμή των μετοχών στα 100$ ανά μετοχή.

Τον Ιούνιο του 1992 ο Γκέιτς θα τιμηθεί με το Μετάλλιο του Έθνους για την Τεχνολογία από τον πρόεδρο των ΗΠΑ George H.W. Bush τον Πρεσβύτερο. Ένα χρόνο αργότερα, το 1993, η Star Electronics κάνει αγωγή κατά της Microsoft και την κερδίζει. Αιτία ήταν η έκδοση 6.0 του MS – DOS, στην οποία η Microsoft είχε ενσωματώσει την εφαρμογή “DoubleSpace” χωρίς, ωστόσο, να έχει έλθει σε συνεννόηση με την Star.

Το 2001, η Microsoft κυκλοφορεί τα Microsoft Windows XP, την πρώτη έκδοση που συμπεριλαμβάνει χαρακτηριστικά περισσότερο προηγμένα, τα οποία συναντούσε κανείς μόνο σε λειτουργικά επαγγελματικών συστημάτων. Με τα Windows XP εισήγαγε μία νέα γραφική διεπαφή χρήστη, την πρώτη σημαντική αλλαγή, από τα Windows 95.

Η γνωριμία με την Μελίντα, ο γάμος και τα 3 παιδιά

Το 1987, δηλαδή τέσσερις μήνες μετά το ξεκίνημα της εργασίας της Μελίντας στην Microsoft, ο Μπιλ και η Μελίντα συναντήθηκαν τυχαία σε ένα επαγγελματικό δείπνο στην Νέα Υόρκη, στο οποίο έτυχε να καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλο. Αρκετούς μήνες αργότερα συναντήθηκαν ξανά στο ιδιωτικό πάρκινγκ της εταιρίας και εκείνος την ζήτησε σε ραντεβού. Το 1993 αρραβωνιάστηκαν και παντρεύτηκαν ανήμερα Πρωτοχρονιάς του 1994 στην Χαβάη σε ένα γάμο εκατομμυρίων. Το πρώην ζευγάρι έχει τρία παιδιά την Τζένιφερ, την Φοίβη και τον Ρόρυ.

Το ίδρυμα και η συνεισφορά για έναν καλύτερο πλανήτη

Ο ερχομός της νέας χιλιετίας βρίσκει τον Μπιλ Γκέιτς και τη σύζυγό του Μελίντα να δημιουργούν το ίδρυμα “Bill & Melinda Gates Foundation“, σκοπός του οποίου είναι η καταπολέμηση ασθενειών, όπως το AIDS και η ελονοσία, κυρίως στον Τρίτο κόσμο.

Το 2007, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, η περιουσία του Γκέιτς ξεπερνούσε τα 56 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Γκέιτς διαθέτει ως κατοικία μια εκπληκτική βίλα. Δέκα χρόνια αργότερα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Forbes, η περιουσία του Γκέιτς έχει φτάσει τα 86,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σήμερα βρίσκεται στα 89, 8.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Μελίντα Γκέιτς: Το διαζύγιο δυσεκατομμυρίων, το τρίτο πρόσωπο, οι φιλανθρωπίες, το ίδρυμα και η σχέση της με τον Μπιλ Γκέιτς

Πέθανε ο συνιδρυτής της Microsoft Πόλ Άλεν – Η μάχη με τον καρκίνο και η ρήξη με τον Μπιλ Γκέιτς

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Μπιλ_Γκέιτς

Σχετικά άρθρα