Απώλεια βάρους, ενίσχυση του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος; Ο ανανάς είναι το κατάλληλο φρούτο για τις ανάγκες σας

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, ένζυμα και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και μαγγάνιο. Αξίζει να γνωρίζετε, πως 165 γρ. αντιστοιχούν σε, μόλις, 74 θερμίδες, ενώ τα οφέλη του δεδομένου φρούτου είναι αξιοσημείωτα για την υγεία σας.

Εσείς τι γνωρίζετε για αυτό;

Ποια είναι τα 5 κυριότερα οφέλη του;

Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος και μείωση κοιλιακού φουσκώματος

Ο ανανάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας, παραδοσιακής ιατρικής, καθώς περιέχει μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ανόργανων συστατικών και ενζύμων που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταστείλουν τις οργανικές φλεγμονές. Ωστόσο, εκτός αυτού έρευνες έχουν δείξει πως, εξαιτίας των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, μπορεί να συμβάλλει και στην ταχύτερη αντιμετώπιση του κοιλιακού φουσκώματος, με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι εκατομμύρια άνθρωποι σε καθημερινή βάση.

Μειώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα πλήττει πάνω από 54 εκατομμύρια ενήλικες, μόνο στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν και πολλοί τύποι της συγκεκριμένης πάθησης που περιλαμβάνουν τις οστικές φλεγμονές. Δεδομένου, λοιπόν, ότι ο ανανάς έχει αντιφλεγμονώδη συστατικά, θεωρείται πως παρέχει ανακούφιση σε όσους αντιμετωπίζουν έντονη ενόχληση από την οστική αρθρίτιδα. Παράλληλα, αρκετές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως επιταχύνουν και τη βελτίωση της πορείας της. 

Απώλεια βάρους

Όπως είναι γνωστό ο ανανάς περιέχει σημαντικές ποσότητες νερού, γεγονός, το οποίο συμβάλλει στην ταχύτερη απώλεια των περιττών κιλών, αλλά και στην πλήρη ενυδάτωση του οργανισμού. Ταυτόχρονα, συνδυαστικά με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών, μπορεί να επιταχύνει και τον μεταβολικό σας ρυθμό.

Ο καταλυτικός ρόλος των ενζύμων στη διαδικασία της πέψης

Ο ανανάς περιέχει ορισμένα ένζυμα που διασπούν τα πρωτεϊνικά μόρια που βρίσκονται στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση τους από το λεπτό έντερο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για εκείνους που αντιμετωπίζουν παγκρεατική ανεπάρκεια, μια κατάσταση κατά την οποία το δεδομένο σωματικό όργανο δεν παράγει αρκετά πεπτικά ένζυμα, οπότε επιβραδύνεται η πεπτική διαδικασία.

Τα οφέλη των αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση στην οποία υπάρχει πληθώρα ελευθέρων ριζών στο σώμα. Αυτές αλληλοεπιδρούν με τα σωματικά κύτταρα προκαλώντας φλεγμονές, κάτι το οποίο έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο, οι αντιοξειδωτικές ουσίες, “μάχονται” ενάντια στις ασθένειες και στους ιούς, με τους οποίους έρχεται αντιμέτωπος ο οργανισμός, αποτρέποντας πολλές από αυτές.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες μετά από την κατανάλωση του;

Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε στοματική ευαισθησία, εμφάνιση εξανθημάτων, κνησμό και δυσκολία στην αναπνοή. Αν έρθετε αντιμέτωποι με παρόμοια συμπτώματα ζητήστε άμεσα βοήθεια, καθώς, ενδέχεται, να είστε αλλεργικοί. Επίσης, οι μεγάλες ποσότητες βιταμίνες C (μια από τις κυριότερες που περιέχει το δεδομένο φρούτο) μπορεί να οδηγήσει σε στομαχικό άλγος, ναυτία και εντερικές δυσλειτουργίες.

Παρακάτω σας προτείνουμε συνταγές με ελάχιστες θερμίδες που έχουν κύριο συστατικό τον ανανά

Δροσιστικό παγωτό sorbet

Θερμίδες: 163

Υλικά

2 φλιτζάνια ανανά

6 κ.σ. ζάχαρη

1/4 φλ. νερό

1/4 φλ. κρέμα γάλακτος

1 κ.γλ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

  • Τοποθετήστε τα κομμάτια ανανά σε ένα μπλέντερ μαζί με ζάχαρη και νερό.
  • Επεξεργαστείτε το μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Ρίξτε την κρέμα γάλακτος και τον χυμό λεμονιού. 
  • Καταψύξτε για 1 ώρα.

Εξωτικές μπάρες ανανά

Θερμίδες: 190

Υλικά

½ φλ. Βούτυρο (φυτικής ή ζωικής προέλευσης)

1 κούπα ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό της επιλογής σας (πχ μέλι ή stevia)

2 αυγά

1 κούπα αλεύρι της επιλογής σας

¼ κ.γλ. σόδα μαγειρικής

Μια πρέζα αλάτι

1 ¼ κούπα ανανάς πολτοποιημένος 

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο σκεύος ανακατέψτε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τα αυγά.
  • Προσθέστε το αλεύρι, τη σόδα, τον ανανά και το αλάτι.
  • Ανακατέψτε έως ότου δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Απλώστε σε ένα ταψί, στο οποίο έχετε απλώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  • Ψήστε στους 180 βαθμούς για 25-35 λεπτά.
  • Αφήστε τις μπάρες σας να κρυώσουν και απολαύστε άφοβα.

Εν τέλει, ο ανανάς είναι ένα άκρως καλοκαιρινό, εύγευστο και αδιαμφισβήτητα ωφέλιμο για τον οργανισμό σας φρούτο, το οποίο οφείλετε να εντάξετε στο εβδομαδιαίο διατροφικό σας πρόγραμμα. Μπορείτε να αναζητήστε περισσότερες αλμυρές και γλυκές συνταγές και να τις καταναλώσετε χωρίς καμία ενοχή, αφού το συγκεκριμένο φρούτο, το οποίο αποτελεί και το κύριο συστατικό τους είναι πολύ χαμηλό θερμιδικά. 

Καλή απόλαυση.

Πηγές

https://www.livescience.com/45487-pineapple-nutrition.html

https://www.eatthis.com/pineapple-recipes/

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pineapple#TOC_TITLE_HDR_3

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pineapple#TOC_TITLE_HDR_3

Σχετικά άρθρα