Μειώστε το βάρος και βελτιώστε τη διάθεση σας με τη βοήθεια του Κρόκου Κοζάνης

Ο κρόκος Κοζάνης είναι ένα φυτό που θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τόσο στην μαγειρική, όσο και στην ιατρική, και την παρασκευή φαρμάκων, ενώ μπορείτε να το βρείτε και εντός των καλλυντικών συνθέσεων ή ως συστατικό σε αρώματα και υφάσματα.

Παρά τις ευεργετικές του ιδιότητες εσείς γνωρίζετε, πραγματικά, σε τι μπορεί να σας ωφελήσει και τι χρειάζεται να λάβετε υπόψη;

Ποια είναι τα 4 εντυπωσιακά του οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό

Ο κρόκος Κοζάνης περιέχει ορισμένες αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, βελτιώνουν τις σωματικές φλεγμονές, προστατεύουν τον εγκέφαλο, μειώνουν την όρεξη και συμβάλλουν στην δραστική απώλεια βάρους.

Βελτιώνει την διάθεση και καταπολεμά την κατάθλιψη

Μια άλλη ονομασία του κρόκου Κοζάνης είναι και “το μπαχαρικό της ηλιοφάνειας”. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ξεχωριστό χρώμα του, αλλά και στο γεγονός πως μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση μας, ενώ σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μπορεί να καταπολεμήσει την ήπια προς μέτρια κατάθλιψη. Αν και τα παρόντα ευρήματα φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενα, οι ειδικοί χρειάζεται να διερευνήσουν το θέμα περαιτέρω, προτού προταθεί η κατανάλωση του από τους πάσχοντες.

Συμβάλλει στην μείωση του σωματικού βάρους

Ποιος είναι ο κορυφαίος “εχθρός” της προσπάθειας σας να χάσετε τα περιττά κιλά; Το τσιμπολόγημα. Για να σας χαροποιήσουμε, λοιπόν, βάσει επιστημονικών ερευνών, φαίνεται πως ο κρόκος Κοζάνης μπορεί να περιορίσει σημαντικά την όρεξη σας, αυξάνοντας, ταυτόχρονα, το αίσθημα κορεσμού, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους. 

Μειώνει τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσης

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) είναι ένας όρος που περιγράφει τα συμπτώματα που έχει κάποια γυναικά, ακριβώς πριν από την έμμηνο ρύση. Μελέτες δείχνουν πως ο κρόκος Κοζάνης συνέβαλε στην δραστική μείωση αυτών των συμπτωμάτων, καθώς κατάφερε να καταπολεμήσει τον έντονο πονοκέφαλο, τις λιγούρες, αλλά και τον πόνο που ένιωθαν οι γυναίκες που τον κατανάλωσαν.

Ποιες παρενέργειες χρειάζεται να λάβετε υπόψη;

Σε γενικές γραμμές, το σαφράν είναι ασφαλές να καταναλωθεί. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν ληφθεί ως φάρμακο για έως και 26 εβδομάδες, μπορεί να εμφανίσει στον ασθενή συμπτώματα, όπως ξηροστομία, άγχος, διέγερση, υπνηλία, άσχημη διάθεση, εφίδρωση, ναυτία, δυσκοιλιότητα, έξαψη και κεφαλαλγία. Σε ορισμένα άτομα ενδέχεται να προκληθούν αλλεργικές αντιδράσεις ή ακόμα και δηλητηρίαση σε σπάνιες περιπτώσεις. Ακόμη, οι δόσεις των 100-120 γραμμαρίων μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο. Τέλος, για την εφαρμογή του στην επιδερμίδα, δεν έχουν γίνει γνωστές κάποιες παρενέργειες που ίσως να έχει.

Εν τέλει, ο κρόκος Κοζάνης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για τον οργανισμό και πολύ εύκολος στο να καταναλωθεί. Ωστόσο, αν έχετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας, πριν από την κατανάλωση του, ώστε να μην θέσετε τον εαυτό σας σε οποιονδήποτε κίνδυνο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Απώλεια βάρους, ενίσχυση του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος; Ο ανανάς είναι το κατάλληλο φρούτο για τις ανάγκες σας

Φυστικοβούτυρο VS Αμυγδαλοβούτυρο: Ποιο είναι πιο ωφέλιμο από τα δυο;

Ναυτία, αυξημένο βάρος και υψηλή χοληστερόλη; Το τζίντζερ είναι το γιατρικό σας

Πηγές

https://www.britannica.com/topic/saffron

https://www.healthline.com/nutrition/saffron#TOC_TITLE_HDR_5

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-844/saffron

Σχετικά άρθρα