Λιπαρή επιδερμίδα: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε και ποιες να καταναλώνετε;

Πολλές από εμάς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τη λιπαρότητα της επιδερμίδας μας, ώστε να διατηρήσουμε την υφή του δέρματος μας σε φυσιολογικά επίπεδα. Ποιες τροφές, λοιπόν, χρειάζεται να αποφεύγουμε και ποιες να καταναλώνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Η υψηλή περιεκτικότητα ορμονών που διαθέτουν μπορεί να φράξει τους πόρους, προκαλώντας εκρήξεις λιπαρότητας, γεγονός που καθιστά το δέρμα επιρρεπές  στην ακμή. Έτσι, αντί για αυτά μπορείτε να στραφείτε σε πιο υγιεινές επιλογές, όπως είναι το γάλα και τα αντίστοιχα προϊόντα φυτικής και όχι ζωικής προέλευσης.

Τηγανητά

Σίγουρα είναι υπέροχα στη γεύση, όμως βλάπτουν σημαντικά το δέρμα σας, καθώς περιέχουν βαριά έλαια υψηλής περιεκτικότητας σε ωμέγα-6 λιπαρά που επιδεινώνουν την κατάσταση της επιδερμίδας.

Αλκοόλ

Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσετε πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει μόνο την υγεία, αλλά και το δέρμα σας, αφού το αφυδατώνει σημαντικά, γεγονός το οποίο προκαλεί την αυξημένη παραγωγή ελαίων, ώστε να αντισταθμιστεί η απώλεια νερού. Αντί για αυτό, λοιπόν, προτιμήστε κάποιο άλλο ρόφημα σε καθημερινή βάση.

Ζαχαρούχα τρόφιμα

Τα συγκεκριμένα δεν αυξάνουν μόνο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά προκαλούν κι άλλα προβλήματα υγείας. Διαπιστώνεται, μάλιστα, πως μπορεί να δημιουργηθεί σωματική φλεγμονή, αλλά και έντονα ξέσπασμα ακμής, ενώ το δέρμα καθίσταται λιπαρότερο. 

Σιτάρι

Υποτίθεται ότι το σιτάρι είναι υψηλότερο σε γλουτένη και φυτικό οξύ, γεγονός που προκαλεί δυσκολία στην πέψη. Έτσι, το δέρμα επηρεάζεται με ανεπιθύμητους τρόπους.

Ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για να καταναλώσετε;

Πράσινα λαχανικά

Τα συγκεκριμένα δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος ή λάδι, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που “καθαρίζει” εντελώς την επιδερμίδα από την ανεπιθύμητη λιπαρότητα.

Γκρέιπφρουτ

Αποτελεί μια αποτελεσματικότατη επιλογή για το λιπαρό δέρμα. Αφού είναι πλούσιο σε νερό και βιταμίνη C που βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

Φυτικές ίνες

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες διευκολύνουν τη διαδικασία της πέψης και απαλλάσσουν το δέρμα από λιπαρότητα και ακμή.

Ψάρια

Τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν εξαλείφουν τις δερματικές φλεγμονές, τη λιπαρότητα, αλλά και την ακμή.

Μαύρη σοκολάτα

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προλαμβάνουν τις φλεγμονές, ελέγχοντας την παραγωγή ελαίων στο δέρμα.

Συμπερασματικά, η λιπαρότητα μπορεί να επιδεινωθεί από την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων σε συγκεκριμένες τροφές. Για αυτό, αν θέλετε να βελτιώσετε την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το δέρμα σας απευθυνθείτε σε έναν ειδικό και στραφείτε σε πιο υγιεινές και κατάλληλες επιλογές για την περίπτωση σας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πες τέλος στη λιπαρότητα των μαλλιών, ανακαλύπτοντας 5 τρόπους αντιμετώπισης

Υπάρχει ένα φυτό για κάθε τύπο επιδερμίδας! Διάλεξε το δικό σου!

Πηγές

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/5-foods-that-make-your-skin-oily/articleshow/67347172.cms

https://food.ndtv.com/food-drinks/13-foods-you-must-avoid-if-you-have-an-oily-skin-1730455

https://food.ndtv.com/beauty/15-foods-you-must-eat-to-avoid-oily-skin-1735401

Σχετικά άρθρα