Βρέθηκε ο λόγος που τα δύο εμβόλια του κορωνοϊού προκαλούν θρόμβωση

Μετά από μήνες σκληρής εργασίας Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως βρήκαν τον λόγο που τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson, προκαλούν θρομβώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φραγκφούρτης και το Πανεπιστήμιο Ουλμ.

Ποια είναι η ουσία που προκαλεί θρόμβωση;

Οι επιστήμονες δηλώνουν πως η ουσία που φαίνεται να προκαλεί θρόμβωση, είναι ο αδενοϊός που εμπεριέχεται στα παραπάνω εμβόλια.

Στην κατασκευή των εμβολίων με αδενοϊό, η ουσία χρησιμεύει για να εισάγονται στον οργανισμό τα δραστικά συστατικά τους. Αυτό συμβαίνει λόγω της γενετικής τροποποίησης του αδενοϊού. Ύστερα εισάγεται σε αυτόν τμήμα από το γενετικό υλικό του ιού, έναντι του οποίου πρέπει να επιτευχθεί ανοσοποίηση. Ο αδενοϊός φυσιολογικά προκαλεί κοινό κρυολόγημα.

Στην περίπτωση τώρα του κορωνοϊού, εισάγονται στον αδενοϊό οι πληροφορίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης-ακίδας. Τη πρωτεΐνη αυτή χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Η προσκόλλησή του είναι απαραίτητη για να μπορέσει τελικά να τα μολύνει.

Όταν κάνουμε το εμβόλιο, ο οργανισμός αναγνωρίζει ως ξένη την πρωτεΐνη-ακίδα και παράγει αντισώματα εναντίον της, οπότε εάν στο μέλλον μολυνθούμε, ο οργανισμός μας θα αναγνωρίσει αμέσως την πρωτεΐνη αυτή και θα την σκοτώσει.

Που είναι το πρόβλημα τελικά;

Όπως δήλωσε ο Dr. Marschalek, το πρόβλημα είναι ότι τα συγκερκιμένα εμβόλια, απελευθερώνουν το περιεχόμενο τους στο κυτταρόπλασμα, (δηλαδή στο τμήμα έξω από τον πυρήνα των κυττάρων μας), ενώ θα έπρεπε να απελευθερώνεται μέσα στον πυρήνα.

Όταν συμβαίνει αυτό, θραύσματα της πρωτεΐνης-ακίδας μπορεί να αποκολληθούν και να δημιουργήσουν μεταλλαγμένες μορφές. Και σε μερικούς ανθρώπους προκαλούν θρόμβωση μαζί με θρομβοπενία.

Ποια είναι τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα για τη θρόμβωση που προκαλούν αυτά τα εμβόλια;

Αυτού του είδους η παρενέργεια είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί. Όσον αφορά το AstraZeneca, τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν καταγράψει στην Αγγλία μέχρι τις 12 Μαΐου 2021, 309 περιστατικά σε 33 εκατομμυρίων δόσεις.

Από αυτούς οι 56 έχασαν τη ζωή τους δηλαδή το 18%. Οι ηλικίες και το φύλο αυτών ήταν.

  • 169 γυναίκες και 138 άνδρες
  • 18 έως 93 ετών

Από τα 309 περιστατικά, τα 15 εκδηλώθηκαν μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη, τα περιστατικά είναι 142 σε 16 εκατομμύρια δόσεις. Στην Ελλάδα τα περιστατικά είναι 5, σε σχεδόν 906.000 δόσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί 28 περιστατικά επί 10,4 εκατομμύρια δόσεις.

Οι Γερμανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα εμβόλια με αδενοϊό μπορούν να τροποποιηθούν, ώστε να μειωθέι ακόμα περισσότερο ο κίνδυνος θρόμβωσης.

Να σημειωθέι, πως η έρευνά τους δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί σε κάποια ιατρική επιθεώρηση, αλλά αναρτήθηκε στον διακομιστή επιστημονικών ερευνών Research Gate.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Νέα Ελληνική θεραπεία κατά του κορωνοϊού, που βοηθά τους διασωληνωμένους της ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Εάν έχεις αυτή την ομάδα αίματος, έχεις αυξημένη πιθανότητα θρόμβωσης

Πηγές

https://www.uni-frankfurt.de/53369036/Arbeitskreis_Marschalek

https://www.ft.com/content/f76eb802-ec05-4461-9956-b250115d0577

https://www.researchsquare.com/article/rs-558954/v1

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα