Κάθε φορά που αλλάζω περιβάλλον παθαίνω κρίσεις πανικού και ψυχοσωματικά. Τι να κάνω;

Είμαι 19 χρονών φοιτήτρια πληροφορικής. Γενικά είμαι πολύ εξωστρεφής και κοινωνική αλλά παράλληλα έχω τρομερό άγχος και υπερένταση. Τα συναισθήματα μου καμιά φορά είτε αρνητικά είτε θετικά είναι τόσο έντονα που δεν μπορώ να τα ελέγξω και παθαίνω η κρίση πανικού ή μου εμφανίζονται άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση αλλαγής μέρους ή όταν κάνω κάτι τελείως διαφορετικό. Ενώ τρελαίνομαι να αλλάζω παραστάσεις το σώμα και ο εγκέφαλος μου συμπεριφέρονται λες και έχουν αλλεργία στην διαφορετικότητα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο όλο αυτό καθώς όπως προανέφερα εκείνη την στιγμή έχω έντονη τάση φυγής και έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Με κουράζει τόσο όλο αυτό που δεν τρώω, δεν κοιμάμαι, με αποτέλεσμα να παραμένω στο μέρος που μένω με μια συνεχή ρουτίνα (έτσι είμαι πολύ χαλαρή). Έχω πάει σε ψυχίατρο και μου σύστησε αγωγή απλά το παθαίνω σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις και όχι σε όλη μου την ζωή οπότε δεν θέλω να ξεκινήσω θεραπεία ενώ δεν αγχώνομαι καθημερινά.

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συνθετικός  Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Αρχικά θέλω να σε συγχαρώ για το θάρρος που έχεις στο να εκθέσεις την κατάσταση που βιώνεις κάθε φορά που διαφοροποιούνται οι καθημερινές συνήθειες σου. Επίσης, θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχεις αναγνωρίσει τι σου συμβαίνει και πόσο αυτό επηρεάζει την ψυχική και σωματική σου υγεία. Παρόλα αυτά και ενώ η περιγραφή σου φαίνεται ξεκάθαρη, εντούτοις αισθάνομαι ότι πρέπει να υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σχετικές με την διαχείριση του εαυτού σου οι οποίες δεν είναι γνωστές ή δεν έχουν αναγνωριστεί, προκειμένου να εξηγήσουν σε συνειδητό επίπεδο το τι πραγματικά συμβαίνει.

Σύμφωνα με την ρήση του Στωικού φιλόσοφου Επίκτητου «Οι άνθρωποι ενοχλούνται όχι από τα γεγονότα, αλλά από τις αντιλήψεις που έχουν διαμορφώσει για τα γεγονότα». Με βάση το συγκεκριμένο ρητό έχει δημιουργηθεί και εξελιχθεί η Γνωσιακή Ψυχοθεραπευτική Προσέγγιση. Η Γνωσιακή ψυχοθεραπεία βασίζεται στην ιδέα ότι για κάθε μορφής ψυχική ταραχή ή δυσφορία δεν ευθύνεται ένα γεγονός ή μία κατάσταση, αλλά ο τρόπος με τον οποίον αντιλαβανόμαστε αυτό το γεγονός ή την κατάσταση. Ο τρόπος αντίληψης ενός γεγονότος καθορίζεται από τις σκέψεις γύρω από το γεγονός τις οποίες πιστεύει κάποιος σαν να είναι αλήθεια και που ονομάζονται “πεποιθήσεις” ή “γνωσίες”. Ο στόχος της ψυχοθεραπευτικής αυτής προσέγγισης είναι να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να βρει ποιες είναι αυτές οι πεποιθήσεις και μετά να τεθούν υπό διερεύνηση για να φανεί αν αυτά που πιστεύει είναι αλήθεια (αναντίρρητο, αναμφισβήτητο γεγονός που ισχύει σίγουρα και σε απόλυτο βαθμό) ή μήπως είναι απλά υποθέσεις και απόψεις. Κατά κανόνα πίσω από τις δυσάρεστες ψυχικές καταστάσεις βρίσκονται δυσάρεστες υποθέσεις ή απόψεις γύρω από ένα γεγονός. Αν αυτές αντισταθμιστούν από άλλες, ευχάριστες υποθέσεις ή απόψεις που να είναι εξ’ ίσου ή και περισσότερο βάσιμες σχετικά με τις δυσάρεστες, η επίδραση των δυσάρεστων υποθέσεων και απόψεων εξουδετερώνεται, η ψυχική γαλήνη και υγεία αποκαθίστανται και ως εκ τούτου επιπλέον βελτιώνεται και η λειτουργικότητα του θεραπευόμενου.

Με βάση λοιπόν όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να επισκεφτείς έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να εργαστείτε μαζί πάνω στα γεγονότα που σε απασχολούν, και διαταράσσουν όπως φαίνεται σε μεγάλο βαθμό την ψυχοσωματική σου υγεία. Μέσα από αυτήν την διαδικασία θα καταφέρεις να αντιληφθείς και να αναγνωρίσεις πως δημιουργούνται οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις σου πίσω από κάθε γεγονός και έτσι να καταφέρεις να διαχειριστείς με τον καλύτερο και πιο λειτουργικό τρόπο κάθε μελλοντική κατάσταση.

Ιωάννης Νίκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Μέλος BACP

Ευρυδάμαντος 33, 11745 Αθήνα

Τηλ : 2130 456530

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ψυχοσωματικά: Μπορεί ο επίμονος βήχας να οφείλεται στο άγχος;

Ψυχοσωματικά συμπτώματα λόγω χρόνιου άγχους; 3 tips για να τα αντιμετωπίσετε!

Σχετικά άρθρα