Βρώμη: Ένας διατροφικός θησαυρός για την υγεία μας

Η βρώμη αποτελεί ίσως τη πιο δημοφιλή επιλογή για ένα πρωινό γεμάτο ενέργεια και ευεξία. Τι είναι όμως αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή στις καρδιές δισεκατομμυρίων καταναλωτών σε όλο τον κόσμο; Είναι η ακαταμάχητη γεύση της; Ή οι ευεργετικές της ιδιότητες;

Τι λέτε, πάμε να το ανακαλύψουμε μαζί;

Τι είναι η βρώμη;

Πριν αναφερθούμε όμως στα οφέλη της βρώμης στην υγεία μας, ας μιλήσουμε για κάποια βασικά πράγματα. Πολλοί από εμάς καταναλώνουμε βρώμη, αλλά λίγοι γνωρίζουμε πως και από που προέρχεται.

Πρόκειται λοιπόν για ένα σιτηρό ολικής άλεσης που καλλιεργείται στην Β. Αμερική και στην Ευρώπη. Συνήθως παρασκευάζεται ως πλιγούρι μετά από τεμαχισμό των καρπών ή ως αλεύρι βρώμης μετά από άλεση.

Η πιο συχνή μορφή κατανάλωσης της είναι αυτή του χυλού, ωστόσο μπορεί να καταναλωθεί και ωμή. Αποτελεί ένα ευέλικτο υλικό, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκές, όσο και σε αλμυρές συνταγές, πράγμα που την κάνει πολύ αγαπητή στο κοινό, καλύπτοντας έτσι όλα τα γούστα και τις προτιμήσεις.

Quaker

Η Διατροφολόγος του Boro Αδαμαντία Παπαϊωάννου, μας ενημερώνει σχετικά με τα οφελή της βρώμης στην υγεία μας

Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης

Η βρώμη είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, αφού μια μερίδα (40 γραμμάρια) περιέχει 4,4 γραμμάρια πρωτεΐνης, κάνοντας την αυτομάτως το δημητριακό με την υψηλότερη περιεκτικότητα. Ακόμα είναι πλούσια σε λυσίνη, ένα αμινοξύ που προάγει την αύξηση της μυϊκής μάζας μέσα από πολύπλοκα βιολογικά μονοπάτια.

Πλούσια σε φυτικές ίνες

Η βρώμη περιέχει περίπου 3,6 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 40 γραμμάρια σερβιρίσματος, δηλαδή προσφέρει 10% περισσότερες φυτικές ίνες από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη που είναι τα 30 γραμμάρια. Η πληθώρα αυτή των φυτικών ινών, καθυστερεί τον χρόνο που χρειάζεται το στομάχι μας για να αδειάσει από φαγητό και έτσι αυξάνεται το αίσθημα της πληρότητας. Έτσι η βρώμη καθίσταται εμμέσως ως μια τροφή που βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους.

Πηγή βιταμινών και μετάλλων

Η βρώμη περιέχει βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), Β9 (φυλλικό οξύ) και ψευδάργυρο. Πρόκειται για το δημητριακό με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε Β1 (θειαμίνη), χαρίζοντας έτσι σε όποιον την καταναλώνει περίπου το 19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Ακόμα, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα ψευδαργύρου σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά (καλαμπόκι, σιτάρι και ρύζι) και έτσι με μια μόνο μερίδα, λαμβάνεις το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Quaker

Μείωση επιπέδων χοληστερόλης

Η βρώμη περιέχει β-γλυκάνες. Έχει αποδειχθεί ότι η β-γλυκάνη βρώμης μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνιστούν παράγοντα κινδύνου της στεφανιαίας νόσου. Τα θετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 3g β-γλυκάνης βρώμης και όταν η κατανάλωση βρώμης αποτελεί μέρος μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής και ενός ιγιεινού τρόπου ζωής.

Έλεγχος της γλυκόζης

Επιστημονικές μελέτες έδειξαν πως τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η βρώμη, συμβάλλουν στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη), καθώς επίσης βελτιώνουν και την ευαισθησία του οργανισμού μας στην ινσουλίνη. Αυτό φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένη γλυκόζη νηστείας και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, πράγμα που ωφελεί τα άτομα με παχυσαρκία και αποτρέπει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Δερματικές παθήσεις

Η βρώμη μπορεί να βρεθεί σε πολλές καλλυντικές συνθέσεις, επειδή συμβάλλει στην μείωση των φλεγμονών των ερεθισμών, αλλά και στην αντιμετώπιση των δερματικών παθήσεων. Τα προϊόντα που την έχουν ως βασικό συστατικό “υπόσχονται” να βελτιώσουν μέχρι και τα δυσάρεστα συμπτώματα του εκζέματος. Επομένως, μόλις μάθατε πως μπορείτε να την εφαρμόσετε και στην επιδερμίδα σας.

Ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της βρώμης είναι οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, αφού περιέχει σε μεγάλες ποσότητες βιταμίνη Ε, σελήνιο, φαινολικές ενώσεις και αβενανθραμίδες, μια αντιοξειδωτική ουσία που βρίσκεται μόνο στη βρώμη. Οι αβενανθραμίδες, είναι φυτοχημικές ενώσεις που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, αυξάνοντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Αυτό το μόριο αερίου βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και οδηγεί σε καλύτερη ροή αίματος, λόγω των ισχυρών αντι-θυρωματικών ιδιοτήτων του. Ακόμα έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην έντονη φαγούρα. Τέλος φαίνεται να έχουν πολλαπλάσια αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με άλλες φυτοχημικές ενώσεις (πχ. 10-30 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από ότι οι φαινολικές ενώσεις).

Αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Όλοι γνωρίζουμε πως οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα δυσκοιλιότητας, με τα καθαρτικά να αποτελούν μια εύκολη λύση για την ανακούφιση τους. Ωστόσο, ενώ είναι αποτελεσματικά, σχετίζονται άμεσα με την απώλεια βάρους και τη μειωμένη ποιότητα ζωής. Μελέτες έδειξαν πως η βρώμη, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση τέτοιων συμπτωμάτων και να μειώσει την δυσκοιλιότητα. Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που έγινε σε ηλικιωμένους, βρέθηκε πως με την καθημερινή χρήση βρώμης για 12 εβδομάδες, το 59% αυτών σταμάτησε την χρήση καθαρτικών.

Παρακάτω σας προτείνουμε μια απολαυστική συνταγή με βρώμη Quaker που σίγουρα θα λατρέψετε

Λαχταριστό banana bread με μύρτιλο

Υλικά

85 γρ. βρώμη Quaker
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. μύρτιλα
3 κ.γ. baking powder
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
75 γρ. ζάχαρη
1 μέτριες, πολύ ώριμες μπανάνες
60 ml γάλα
2 αυγά, χτυπημένα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.

2. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση του.

3. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, το βούτυρο και τις λιωμένες μπανάνες.

4. Χτυπάμε καλά για μισό λεπτό.

5. Προσθέτουμε τα μύρτιλα.

6. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι και ψήνουμε για 55 λεπτά, μέχρι η οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.

7. Αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, αφαιρούμε από το ταψάκι, αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα και απολαμβάνουμε.

Εάν θέλεις και εσύ να νιώσεις τα πολύτιμα αυτά οφέλη και να κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου, δεν έχεις παρά να ξεκινήσεις το πρωινό σου με Quaker. Τα Quaker αποτελούν μια ιδανική επιλογή για την καθημερινή διατροφή μας, αφού είναι από 100% ολικής άλεσης βρώμη, χωρίς τεχνητές αρωματικές ύλες, χωρίς χρωστικές και πλούσια σε φυτικές ίνες.

Τα Quaker εδώ και 140 χρόνια αποτελούν τον ειδικό στη βρώμη, ταυτίζοντας το όνομα τους με την υψηλή ποιότητα και την ισορροπημένη διατροφή.

Φιλοσοφία τους αποτελεί η αδιαπραγμάτευτη δέσμευση στην ποιότητα της πρώτης ύλης, η συνεχής επένδυση στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, καθώς επίσης και η βελτίωση στις ζωές των ανθρώπων, προσφέροντας θρεπτικές επιλογές που προάγουν έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

Αναλογιζόμενοι λοιπόν τα παραπάνω, νομίζω πως και οι πιο δύσπιστοι θα θέλουν να εντάξουν την βρώμη στο διαιτολόγιο τους, αφού τα οφέλη της στην υγεία μας είναι πολλά και σημαντικά.

«Όποιο κι αν είναι το πρωινό σου, ξεκίνα με Quaker!»

Καλή απόλαυση!

—-

Τα στοιχεία της Διατροφολόγου

Αδαμαντία Παπαϊωάννου, MSc

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Mindfoodness,

Κέντρο Εξατομικευμένης Διατροφής & Διατροφικής Εκπαίδευσης

Ρούμελης 2, Αλσούπολη, Ν. Ιωνία

Τηλ : 2102777922, e mail: [email protected]

https://mfn.gr/sxetika-me-emas/

Πηγές

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22530714/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19941618/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18461339/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16139284/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25411276/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18633670/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24884934/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25411276/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18837470/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26690472/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25607551/

https://www.researchgate.net/publication/6434542_Colloidal_Oatmeal_History_Chemistry_and_Clinical_Properties

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23182171/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25694675/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6953079/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26840185/

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα