Οι άνθρωποι με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ-OCD), έχουν περισσότερες πιθανότητες για εγκεφαλικό

Τι είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ-OCD)

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή (ΙΨΔ -OCD), περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγχωδών διαταραχών και αυτές με τη σειρά τους στην ευρύτερη ομάδα των νευρώσεων. Χαρακτηρίζεται είτε από ιδεοληψίες είτε από ψυχαναγκασμούς είτε και από τα δύο. Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, δυσκολεύει την καθημερινότητα του ατόμου, τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά.

Το άγχος συνδέεται συχνά με τους ψυχαναγκασμούς, καθώς και με την αντίσταση σε αυτούς, και υποχωρεί αμέσως μόλις το άτομο ενδώσει στον καταναγκασμό. Οι περισσότεροι πάσχοντες καταλαβαίνουν ότι είναι υπερβολικοί, ωστόσο δεν μπορούν να σταματήσουν.

Τι έδειξε η νέα έρευνα;

Σύμφωνα με νέα ταϊβανέζικη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό για εγκεφαλικά “Stroke”, φαίνεται πως οι άνθρωποι με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, έχουν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό ισχαιμικού τύπου μέσα στην διάρκεια της ζωής τους, σε σχέση με όσους δεν έχουν Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή.

Πιο συγκεκριμένα. η έρευνα μελέτησε 28.064 ενήλικες με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή και άλλους τόσους χωρίς Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Η μέση ηλικία των ανθρώπων ήταν 37 έτη και η μελέτη ήταν η σύγκριση πρόκλησης εγκεφαλικού ισχαιμικού επεισοδίου μέσα σε μια δεκαετία.

Οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η καθηγήτρια ψυχιατρικής Για-Μέι Μπάι του Κολλεγίου Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου Γιανγκ Μινγκ Τσιάο Τουνγκ και του Γενικού Νοσοκομείου Βετεράνων στην Ταϊπέι.

Ακόμα βρέθηκε πως η ηλικιακή ομάδα που είναι πιο ευάλωτη στην πρόκληση του εγκεφαλικού ισχαιμικού επεισοδίου, είναι οι άνω των 60 ετών. Τέλος βρέθηκε πως η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή, δεν αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό αιμορραγικό επεισόδιο, καθώς ούτε και η φαρμακευτικές αγωγές.

Τι συνιστούν οι μελετητές;

Οι μελετητές συνιστούν προσοχή στην υγεία των ασθενών με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να ακολουθηθεί ένας υγιεινός τρόπος ζωής, όπως (σωστή διατροφή και συχνή γυμναστική), καθώς επίσης να κοπούν οι καταχρήσεις, όπως (αλκοόλ και κάπνισμα).

Πόσο συχνή είναι η εμφάνιση ενός εγκεφαλικού σε παγκόσμιο επίπεδο;

Μετά την καρδιαγγειακές ασθένειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια, αποτελούν την δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, συμβαίνουν όταν κάποιος θρόμβος εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο. Ενώ τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, συμβαίνουν λόγω ρήξης κάποιου αιμοφόρου αγγείου του εγκεφάλου.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Γυναίκα και εγκεφαλικό επεισόδιο: 4 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο!

Έχεις κατάθλιψη; Κρίσεις πανικού; Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή; Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία, είναι η λύση που αναζητάς!

Αυτές είναι οι 3 celebrities που δεν ήξερες ότι πάσχουν από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Πηγές

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.120.032995

https://el.wikipedia.org/wiki/Ιδεοψυχαναγκαστική_διαταραχή

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα