Είχα ωστικό οίδημα, αλλά παρότι έγινε καλά φοβάμαι μην το ξανατραυματίσω. Τι να κάνω;

Είχα ωστικό οίδημα και έκανα φυσικοθεραπεία και ήμουν με πατεριτσες  κάπου στους δύο μήνες. Τώρα έχω σταματήσει. Αυτήν την εβδομάδα άρχισα τρέξιμο περίπου πέντε με 6 km χωρίς. Καταλαβαίνω κάποιο πόνο στο πόδι αλλά νιώθω σαν να με τραβάνε ή να με τσιμπανε οι μυες στο κοκκαλο και φοβάμαι να ξαναρχίσω προπονησεις μπασκετ γιατί φοβάμαι μην ξανατραυματίσω το κοκκαλο. Τι μου προτεινετε να κανω;

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Ορθοπαιδικός

Ο όρος «οστικό οίδημα» είναι περιγραφή ενός απεικονιστικού ευρήματος στην μαγνητική τομογραφία, που μπορεί όμως ναι είναι σημείο πολλών παθολογιών.

Ο όρος οίδημα δεν είναι απόλυτα ακριβής αφού δεν υπάρχει μια οιδηματώδης αλλαγή στους ιστούς και για τον λόγο αυτό στην αγγλική βιβλιογραφία χρησιμοποιείται η φράση bone marrow lesion (βλάβη του μυελού των οστών).

Σε ιστολογικό επίπεδο έχει διαπιστωθεί μια αύξηση στους ιστολογικούς και βιοχημικούς δείκτες οστικής εναλλαγής καθώς και σε παράγοντες αγγειογένεσης, γεγονός που καταδεικνύει μια διαδικασία «επούλωσης» της περιοχής όπου απεικονίζεται το οστικό οίδημα.

Οι αιτίες ενός οστικού οιδήματος ποικίλλουν. 

Κατ’αρχάς  το οστικό οίδημα μπορεί να οφείλεται σε οξύ τραύμα,  όπως ένα κάταγμα ( από κάκωση ή οστεοπορωτικό),  μία απευθείας πλήξη με κάκωση ενός οστού που βρίσκεται επιφανειακά ή μια οστεοχόνδρινη βλάβη.

Μπορεί επίσης να οφείλεται σε χρόνια καταπόνηση του ίδιου του οστού ή ενός παρακείμενου τένοντα ή περιτονίας ( κατάγματα κόπωσης, χρόνιες τενοντοπάθειες, απονευρωσίτιδες).

Μια άλλη αιτία οστικού οιδήματος μπορεί να είναι  φλεγμονώδης νόσος όπως μια ρευματοπάθεια.

Επίσης σε περιπτώσεις εκφύλισης όπως στην οστεοαρθρίτιδα ή στις αλλοιώσεις τύπου Modic στην σπονδυλική στήλη παρατηρείται οστικό οίδημα.

Ακόμη οστικά οιδήματα βλέπουμε σε καταστάσεις ισχαιμίας (άσηπτη οστεονέκρωση, coplex regional pain syndrome ή αλγοδυστροφία, δρεπανοκυττάρωση)

Πιο σπάνιες αιτίες είναι οι μολυσματικές καταστάσεις, οι ιατρογενείς βλάβες (μετά από χειρουργεία ή από ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία) καθώς και νεοπλασματικές εστίες.

Η αντιμετώπιση του οστικού οιδήματος εξαρτάται από την αιτία και μπορεί να απαιτήσει συνεργασία αρκετών ειδικοτήτων

Στις περιπτώσεις τραυματικής αιτιολογίας που είναι και οι πιο συχνές, σε πρώτη φάση συστήνεται ανάπαυση και αποφόρτιση της πάσχουσας περιοχής.

Η φυσικοθεραπεία παίζει σημαντικό ρόλο. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις  απαιτείται και φαρμακευτική θεραπεία κυρίως με διφωσφονικά.

Σε πιο ειδικές καταστάσεις όπως η αλγοδυστροφία η φαρμακευτική αγωγή είναι πιο σύνθετη με περισσότερες κατηγορίες φαρμάκων.

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι σπάνια και περιορισμένη σε περιπτώσεις άσηπτης νέκρωσης ή κάποιων καταγμάτων.

Στην περίπτωσή σας από την περιγραφή φαίνεται να είναι τραυματικής αιτιολογίας οστικό οίδημα 

Συστήνεται γενικά ένας απεικονιστικός επανέλεγχος με μαγνητική τομογραφία, πριν την πλήρη επανένταξη στην αθλητική δραστηριότητα για να διαπιστωθεί η υποστροφή του οιδήματος. 

Σε περίπτωση που επιμένει ίσως χρειαστεί ένας νέος κύκλος φυσικοθεραπειών και ενδεχομένως κάποια φαρμακευτική βοήθεια.

Ως γενική αρχή στην επανένταξη σε οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα, θα πρέπει η επιβάρυνση να είναι σταδιακή και όχι πολύ απότομη.

Γιώργος Παπαδημητρίου

Ορθοπαιδικός
——————————
Giorgio Papadimitriou
Orthopaedic surgeon

facebook : Iatroi Varis

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα εδώ

Είμαι αθλήτρια στίβου και κάθε φορά που πιέζομαι λίγο παραπάνω παθαίνω κάποιο τραυματισμό. Τι να κάνω;

Έχω οστικό οίδημα στο γόνατο. Μπορώ να κάνω φυσικοθεραπεία;

Σχετικά άρθρα