Το δικό σας ερώτημα: Κάθε μέρα εδώ και 3 χρόνια σχεδόν ξυπνάω με φοβερό άγχος. Έχω κρίσεις πανικού και αρρωστοφοβία. Τι μπορώ να κάνω;

Κάθε μέρα εδώ και 3 χρόνια σχεδόν ξυπνάω με φοβερό άγχος. Δεν μπορώ να κάνω σχεδόν τίποτα και περνάω για δύο με τρεις ώρες μια κατάσταση με φοβίες, αρρωστοφοβια, χωρίς καθόλου ενέργεια. Να σημειώσω πως την ζωή μου την έχω προσαρμόσει ετσι ώστε να τα κάνω όλα μετά τις 12 το μεσημέρι, όπου περνάνε όλα και είμαι μια χαρά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Να σημειώσω πως έχω ιστορικό με κρίσεις πανικού από τα 23 αλλά πλέον το διαχειρίζομαι και ρωτάω τι είναι αυτή η πρωινή αδιαθεσία-καταθλιψάρα;

Στο ερώτημα σας απάντησε η Σοφία Αντύπα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Καλησπέρα σας, η πρώτη μου ερώτηση θα ήταν αν έχετε επισκεφθεί ποτέ κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για τις δυσκολίες σας; ή αν όπως είπατε για τις κρίσεις πανικού που είχατε απο τα 23 σας χρόνια, τις διαχειρίζεστε και δεν είναι πλέον θέμα, οπότε δεν χρειάζεστε και βοήθεια. Ο ψυχισμός μας δεν δουλεύει έτσι ακριβώς με τον τρόπο που φαντάζεστε. Είναι πιο πολύπλοκος ο μηχανισμός του, και όταν καλύπτουμε τα συναισθήματα μας, τότε βγαίνουν συμπεριφορές ανάλογες με αυτές που προαναφέρατε. Ο σκοπός λοιπόν, δεν είναι απλά να διαχειρίζεστε μια δυσκολία αλλά να ανακαλύπτετε από που προέρχεται ώστε να αλλάζει η οπτική σας και η ψυχική σας κατάσταση.

Το θέμα επομένως, ή καλύτερα ο στόχος, είναι η εξέλιξη μας ψυχικά και οχι το “κουκούλωμα” των προβλημάτων μας. Κάτι ή μάλλον κάποιο συναίσθημα ή κάποια κατάσταση που βιώσατε η βιώνατε, δημιούργησαν τις κρίσεις πανικού. Οι κρισεις δηλαδή αυτές καθ’ αυτές, είναι σαν σύμπτωμα μιας δυσκολίας που περνάγατε, ή περνάτε ακόμα ενδεχομένως. Αυτό λοιπόν το σύμπτωμα μοιάζει τώρα να έχει μεταλλαχθεί σε ένα διάχυτο και μη διαχειρίσιμο άγχος στη ζωή σας. Αυτό βέβαια είναι μια εικασία καθότι δεν σας ξέρω, και δεν σας γνωρίζω θεραπευτικά.

Από αυτά όμως που αναφέρατε παραπάνω, μοιάζει να υπάρχει δυσλειτουργία και συγχρόνως μια είδους τελετουργία στην καθημερινότητα σας, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να ζήσετε τη ζωή σας όπως επιθυμείτε καθώς το άγχος αυτό σας καθηλώνει για κάποιες ώρες της ημέρας, κάθε μέρα!

Η συμβουλή μου θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό, ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την “αδιαθεσία-καταθλιψάρα”, όπως αποκαλείται την κατάσταση σας, το συντομότερο ώστε να μπορέσετε να ζήσετε μια ψυχικά και σωματικά υγιή ζωή.

Σοφία Αντύπα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
ΒΑ, ΒSc, Diploma in Psychotherapy
Μέλος του Βρετανικου Συμβουλίου Ψυχοθεραπευτών UKCP
Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Είμαι αρρωστοφοβικός, νομίζω ότι συνέχεια από κάτι πάσχω. Τι να κάνω;

Κάθε φορά που αλλάζω περιβάλλον παθαίνω κρίσεις πανικού και ψυχοσωματικά. Τι να κάνω;

Σχετικά άρθρα