Τι έδειξε η νέα έρευνα σε σχέση με τις μεταγγίσεις και τον φόβο μετάδοσης του κορωνοϊού;

Τι έδειξε η νέα έρευνα σε σχέση με τις μεταγγίσεις;

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Transfusion, βρέθηκε πως οι μεταγγίσεις αίματος δεν εμπεριέχουν φόβο μετάδωσης του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο 2020, ανέλυσαν περίπου 18.000 δείγματα αίματος, που αντιστοιχούν σε 257.800 αιμοδότες στις ΗΠΑ.

Αυτό που βρέθηκε, ήταν ότι μόνο τρία δείγματα ήταν θετικά για κορωνοϊό και αυτά είχαν όλα πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, πράγμα που δεν επέτρεπε την μετάδοση του ιού μέσω της μετάγγισης.

Σε ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 0,001%, δηλαδή περίπου μία στις 100.000 πιθανότητες, πράγμα ασήμαντο σε σχέση με τη μετάδοση του ιού μέσω του αέρα.

Τι απαντούν οι ερευνητές και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων;

Όπως δηλώνει η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σιμόν Γκλιν του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ: «Τα αποτελέσματα αυτά είναι καθησυχαστικά για τους ανθρώπους που χρειάζονται άμεσα μετάγγιση, λόγω κάποια χειρουργικής επέμβασης, αναιμίας ή καρκίνου του αίματος όπως λευχαιμία».

Ακόμη οι ερευνητές τόνισαν πως δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι μέχρι πρότινος διεργασίες για την έρευση κάποιας παθολογίας στο αίμα, αφού τα στατιστικά μόλυνσης είναι μηδαμινά. Στο ίδιο μήκος κύμματος βρίσκεται και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, η οποία δεν απαιτεί έλεγχο σε όλα τα δείγματα αίματος για κορωνοϊό, ωστόσο οι αιμοδότες πρέπει να ελέγχονται για πιθανά συμπτώματα κορωνοϊού και όσοι βγουν θετικοί ή έχουν περάσει πρόσφατα κορωνοϊό, δεν μπορούν να δώσουν αίμα.

Τι γίνεται με τις άλλες έρευνες;

Άλλες έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Σαν Φρανσίσκο και την επικεφαλή δρ Σόνια Μπακούρ, έδειξαν, πως ακόμα και σε περιπτώσεις που το δείγμα βγει θετικό, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω μετάγγισης. Ωστόσο θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Τέλος, κάποιες άλλες έρευνες σε Νότια Κορέα, Κίνα, Γαλλία και Πακιστάν, έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα, πράγμα που καθησυχάζει την όλη κατάσταση και τον φόβο περί μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω μετάγγισης.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Βρέθηκε ο λόγος που τα δύο εμβόλια του κορωνοϊού προκαλούν θρόμβωση

Νέα Ελληνική θεραπεία κατά του κορωνοϊού, που βοηθά τους διασωληνωμένους της ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Εάν έχεις αυτή την ομάδα αίματος, έχεις αυξημένη πιθανότητα θρόμβωσης

Πηγές

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/trf.16511

 

Article Image coverhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα