Κοινωνικό στίγμα για τα κιλά

Γιατί το κοινωνικό στίγμα για τα κιλά ολοένα και μεγαλώνει; Τι απαντά νέα διεθνής έρευνα;

Γιατί το στίγμα για τα κιλά ολοένα και μεγαλώνει;

Σύμφωνα με έρευνα, του Κέντρου Διατροφικής Πολιτικής και Παχυσαρκίας Rudd του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, βρέθηκε πως περισσότερο από το 50% των ενηλίκων, έχουν έντονο στίγμα από την κοινωνία για το βάρος τους.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό παχυσαρκίας International Journal of Obesity και στο Plos One. Το δείγμα της μελέτης ήταν περίπου 14.000 άτομα από χώρες όπως Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.

Οι άνθρωποι αυτοί εξέφρασαν έντονα την δυσαρέσκεια τους προς την κοινωνία και το στίγμα που τους δημιουργεί, με αποτέλεσμα να νιώθουν ενοχές για τα κιλά τους. Ακόμα, δήλωσαν πως νιώθουν να έχουν λιγότερο σεβασμό από τους γιατρούς που τους εξετάζουν και έτσι μειώνουν την συχνότητα των τσεκ απς και η αντιμετώπιση γίνεται δυσκολότερη.

Τι λένε τα στατιστικά στοιχεία;

Διαπιστώθηκε ότι:

  • Το 56%-61%, δηλαδή ο μισός πληθυσμός κάθε χώρας έχει βιώσει κοινωνικό στίγμα λόγω του βάρους του
  • Και στις 6 χώρες που προαναφέρθηκαν, σημειώθηκαν τα πιο υψηλά επίπεδα τύψεων σχετικά με το βάρος τους, που οδηγεί στα χαμηλότερα ποσοστά επίσκεψης σε γιατρούς
  • Το 76%-88% βίωσε κοινωνικό στίγμα από τα μέλη της οικογένειας του. Το 72%-81%, από τους συμμαθητές του. Το 63% – 74%, από τους γιατρούς του. Το 54% – 62%, από συναδέλφους και το 49% – 66%, από τους φίλους του.
  • Σε όλες τις χώρες οι τραυματικές εμπειρίες του κοινωνικού στιγματισμού ήταν πιο συχνές στην παιδική και εφηβική ηλικία, πράγμα που οδήγησε σε μεγαλύτερο στρες στην ενήλικη πλέον ζωή.

Τελικά ο ρατσισμός ξεκινάει από την οικογένεια;

Η επικεφαλής ερευνήτρια Ρεμπέκα Πουλ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Rudd, δήλωσε:

«Έχουν περάσει πολλά χρόνια που δεν έχει αναγνωριστεί το στίγμα για το βάρος ως μια νόμιμη κοινωνική αδικία και ως ζήτημα δημόσιας υγείας».

Το 2020, πάνω από 100 ιατρικοί και επιστημονικοί φορείς διεθνώς, ζήτησαν την εξάλειψη του στίγματος για το βάρος.

«Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του στίγματος ξεκινά από την ίδια την οικογένεια, δείχνει αυτομάτως πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το ζήτημα. Ακόμα, τα ευρήματα της έρευνας μας μπορούν να μειώσουν την μεροληψία των γιατρών και να βοηθήσουν τους ανθρώπους με παραπάνω κιλά να μην νιώθουν ντροπή και τύψεις και να τους επισκέπτονται για τις εξετάσεις τους».

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Παγκόσμια ημέρα παχυσαρκίας: Πως η παχυσαρκία στους εφήβους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο;

Τον είπα “χοντρό” και νιώθω τρομερές τύψεις! Πώς να του ζητήσω “συγγνώμη”;

Πηγές

https://www.nature.com/articles/s41366-021-00860-z

https://www.iatropedia.gr/psychiki-ygeia/oi-misoi-kai-parapano-echoun-viosei-stigmatismo-gia-to-varos-tous-symfona-me-erevnes/144055/

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X