Εάν έχεις πόνο στο στήθος, δύσπνοια και εφίδρωση, μπορεί να έχεις αυτό

Η στεφανιαία νόσος (CHD) αναπτύσσεται όταν οι αρτηρίες γίνονται πολύ στενές (αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν οξυγόνο και αίμα στην καρδιά) με αποτέλεσμα να μειώνεται η αιματική ροή στον καρδιακό μυ, λόγω της συσσώρευσης πλάκας. Είναι η πιο κοινή από τις καρδιακές παθήσεις και μπορεί να επιδεινωθεί ή να εμφανιστεί, εξαιτίας του συστηματικού καπνίσματος, της υψηλής πίεσης, της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Εσείς τι γνωρίζετε για αυτήν;

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

Η στένωση των αρτηριών μειώνει την παροχή αίματος που είναι πλούσιο σε οξυγόνο στην καρδιακή κοιλότητα, κάτι το οποίο γίνεται πιο επίπονο όταν αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο πόνος στο  στήθος ή η δυσφορία έπειτα από κάποια δραστηριότητα, μετά το φαγητό ή σε άλλες στιγμές. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται σταθερή στηθάγχη και περιλαμβάνει κι άλλα συμπτώματα, όπως πίεση και μούδιασμα. Τα συμπτώματα στις γυναίκες μπορεί να διαφέρουν από αυτά των ανδρών και το πιο συνηθισμένο που αναφέρεται από  είναι η δύσπνοια. Τα υπόλοιπα είναι η υπερβολική κόπωση, οι διαταραχές στον ύπνο, το άγχος, η ζάλη, η εφίδρωση και η δυσπεψία.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της;

Η στεφανιαία νόσος, αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα τραυματισμού ή βλάβης στο εσωτερικό στρώμα μιας στεφανιαίας αρτηρίας, προκαλώντας συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων πλάκας στο σημείο εκείνο. Έτσι, εμποδίζεται η αιματική ροή, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή.

Παράγοντες κινδύνου

  • Υψηλή πίεση
  • Κάπνισμα
  • Διαβήτης
  • Παχυσαρκία
  • Έλλειψη άσκησης
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Κακή διατροφή
  • Κατάθλιψη
  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Υπερβολική κατανάλωσή αλκοόλ

Εν τέλει, υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες, με σκοπό να αντιμετωπιστεί το παρόν πρόβλημα, όπως η φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική επέμβαση. Παρόλα αυτά, μπορείτε να προλάβετε τη στεφανιαία νόσο, ακολουθώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή. Επίσης, το καλύτερο θα ήταν να “κόψετε” τις κακές συνήθειες που είναι επιβαρυντικές στον οργανισμό σας και να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητα σας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Γιατί τα πρωτότοκα παιδιά έχουν μικρότερο κίνδυνο για έμφραγμα σε σχέση με τα μικρότερα τους αδέρφια;

Η πιο συχνή και πιο θανατηφόρα καρδιαγγειακή νόσος για τις γυναίκες με διαβήτη

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/Coronary_artery_disease

https://www.medicalnewstoday.com/articles/184130#prevention

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα