Κοιμηθείτε καλά γιατί η έλλειψη ύπνου μας κάνει ευάλωτους και αυξάνει τον θυμό!

Τελικά η έκφραση που λέει “άσε με μην μου μιλάς, δεν έχω κοιμηθεί καλά και έχω νεύρα”, ισχύει ή είναι ένας απλός μύθος;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα,  ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διάθεση μας άρα και στο κατά πόσο μπορούμε να ελέγξουμε ή όχι τα συναισθήματα μας.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα αυτή μελέτη, έδειξε πως η έλλειψη ύπνου, μειώνει τις ψυχικές αντοχές μας, με αποτέλεσμα ο θυμός να αναπτύσσεται πιο εύκολα και να είναι πιο έντονος από ότι θα ήταν εάν είχαμε κοιμηθεί κανονικά.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Άιοβα με επικεφαλή τον Ψυχολόγο Δρ. Zlatan Krizan, ο οποίος ανέφερε πως 2-2,5 λιγότερες ώρες ύπνου κάθε βράδυ, μπορούν να αναπτύσσουν το παράλογο αίσθημα του θυμού.

Ακόμα δήλωσε πως «Αρκετές προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει συσχέτιση μεταξύ του ύπνου και του θυμού. Ωστόσο, παρέμενε το ερώτημα εάν η έλλειψη ύπνου ευθυνόταν για τον θυμό ή αν ο θυμός διατάρασσε τον ύπνο». Η νέα μελέτη απαντά σε αυτό το ερώτημα και δίνει επίσης σημαντικά νέα στοιχεία για την ικανότητα μας να προσαρμοζόμαστε στις εκνευριστικές συνθήκες, όταν είμαστε κουρασμένοι.

Αναλυτικά για την μελέτη

Το δείγμα της νέας αυτής έρευνας ήταν 202 φοιτητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Άιοβα. Οι υπεύθυνοι ερευνητές ζήτησαν από τους φοιτητές να καταγράψουν για ένα μήνα τα εξής στοιχεία:

  • Τις ώρες του βραδινού ύπνου τους
  • Τον θυμό που ένιωθαν
  • Τα στρεσογόνα γεγονότα της καθημερινότητάς τους

Το αποτέλεσμα που εξήχθηκε από τις καταγραφές των απαντήσεων, ήταν πως τις ημέρες που οι φοιτητές είχαν κοιμηθεί λιγότερο, ο θυμός ήταν εντονότερος.

Στη δεύτερη φάση της μελέτης, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πείραμα με 147 εθελοντές από τον γενικό πληθυσμό της περιοχής τους. Οι εθελοντές χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες:

  • Η μία κοιμόταν όπως συνήθως
  • Η άλλη έπρεπε να περιορίσει τον ύπνο στο σπίτι κατά 5 ώρες, μοιρασμένες σε δύο συνεχόμενα βράδια

Όταν πέρασαν τα δύο βράδια, όλοι οι εθελοντές πήγαν στο εργαστήριο των επιστημόνων, όπου  εκτέθηκαν σε έναν εκνευριστικό θόρυβο. Τότε ήταν που οι ειδικοί κατέγραψαν τα επίπεδα του θυμού τους.

Τι έδειξαν οι μετρήσεις από το εργαστήριο;

Οι μετρήσεις έδειξαν πως στο δείγμα των ανθρώπων που είχε κοιμηθεί κανονικά, ο ήχος δεν ήταν τόσο ενοχλητικός και οι ίδιοι ένιωθαν πως προσαρμόζονταν στον θόρυβο. Έτσι ο θυμός τους ήταν λιγότερος.

Στον αντίποδα, οι άνθρωποι που δεν είχαν κοιμηθεί καλά, έδειχναν έντονα σημάδια εκνευρισμού και θυμού, γεγονός που αυξανόταν όσο οι ήμερες περνούσαν. Αυτό αυτομάτως έδειχνε πως η έλλειψη ύπνου, είχε επηρεάσει αισθητά τα συναισθήματα τους.

Ο Δρ. Zlatan Krizan, δήλωσε πως «Τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά διότι αποκαλύπτουν μια ισχυρή, αιτιολογική συσχέτιση». «Η έλλειψη ύπνου, φαίνεται αυξάνει τον εκνευρισμό μας και ο θυμός μας εντείνεται καθώς περνά ο καιρός. Αυτό έχει συνέπειες στην καθημερινότητά μας, όπως φαίνεται και από τα ημερολόγια των φοιτητών».

Η λύση που ο ίδιος προτείνει, είναι να φτιάχνουμε το πρόγραμμα μας μέσα στην ημέρα, ούτως ώστε να έχουμε επαρκή χρόνο για ύπνο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να απολαμβάνουμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, το οποίο θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στα άγχη τις καθημερινότητας, χωρίς να διαταράξουμε την ψυχική μας υγεία! Οι ειδικοί λένε πως για τους ενήλικες οι φυσιολογικές ώρες ύπνου ανέρχονται στις 7-9 ημερησίως.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Θυμός: Από που πηγάζει και πως μπορούμε να τον διαχειριστούμε;

Θυμός: Πώς τον προκαλούμε μόνοι μας και πώς θα βοηθηθούμε;

Πηγές

https://academic.oup.com/sleep/article/43/Supplement_1/A105/5846752?login=true

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα