Γλαύκωμα

Εάν καταναλώνεις πολύ καφεΐνη, τότε έχεις αυξημένες πιθανότητες να πάθεις γλαύκωμα

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Ophthalmology, έρχεται να ταράξει τα νερά, αφού φαίνεται πως όσοι καταναλώνουν κάθε μέρα καφεΐνη, έχουν υψηλές πιθανότητες να αποκτήσουν γλαύκωμα στο μάτι.

Μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από 76 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από γλαύκωμα, ενώ από αυτούς τα 200.000 με 250.000, είναι Έλληνες. Να τονίσουμε τη σημαντικότητα της νέας αυτής μελέτης, αφού είναι η πρώτη που βρίσκει συσχέτιση μεταξύ κάποια τροφής και κάποιας οφθαλμολογικής πάθησης.

Τι είναι όμως το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι μια προοδευτικά εξελισσόμενη οφθαλμοπάθεια, στην οποία δεν υπάρχει το υδατοειδές υγρό και έτσι αυξάνεται η πίεση στο μάτι και καταστρέφει τον αμφιβληστροειδή. Εάν η πίεση στο μάτι δεν διορθωθεί, τότε ενδέχεται να προκληθεί μέχρι και τύφλωση.

Τι βρήκε η νέα έρευνα;

Η νέα αυτή μελέτη αρχικά εξέτασε τους ιατρικούς φακέλους περισσότερων από 121.000 εθελοντών, ηλικίας 39 έως 73 ετών. Όλοι τους είχαν δηλώσει πως από το 2006 μέχρι το 2010 έκαναν καθημερινή χρήση καφεΐνης είτε από καφέ, είτε από τσάι. Ακόμα ο φάκελος έλεγε εάν τα άτομα αυτά είχαν ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό με γλαύκωμα και έαν είχαν δώσει ποτέ το δείγμα τους για εξέταση DNA.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν τακτικά και μετά από 3 χρόνια μέτρησαν την ενδοφθάλμια πίεση τους.  Σε αυτούς που είχαν σημαντική γενετική προδιάθεση, βρέθηκε πως η καφεΐνη, σχετιζόταν με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης γλαυκώματος, λόγω της μεγάλης αυξημένης πίεσης των ματιών.

Ειδικά όσοι κατανάλωναν 4 φλιτζάνια καφέ ή τσάι την ημέρα, είχαν, κατά 0,35 mmHg υψηλότερη ενδοφθάλμια πίεση. Αντίστοιχα, όσοι κατανάλωναν 3 φλιτζάνια καφέ ή τσάι την ημέρα, είχαν σχεδόν  τετραπλάσια ποσοστά γλαυκώματος, σε σχέση με εκέινους που έπιναν ελάχιστη καφεΐνη και δεν είχαν γενετική προδιάθεση.

Τι δηλώνουν οι ερευνητές

Ο επικεφαλής και καθηγητής Οφθλαμολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn του Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη, Δρ. Louis Pasquale, δήλωσε πως «Στην παρούσα μελέτη, επιβεβαιώσαμε πως ο κίνδυνος αφορά όσους έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Αφορά επίσης όσους κάνουν υπερκτανάλωση καφεΐνης».

Ο ερευνητής Dr. Anthony Khawaja, αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο University College του Λονδίνου (UCL), δήλωσε «Οι ασθενείς με γλαύκωμα μας ρωτούν συχνά αν μπορούν να προστατεύσουν την όρασή τους μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής τους. Ωστόσο αυτό αποτελούσε έναν τομέα που δεν είχε διερευνηθεί».

«Η παρούσα μελέτη υποδηλώνει πως όσοι διατρέχουν τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο, μπορεί να ωφεληθούν από τον περιορισμό της πρόσληψης καφεΐνης».

Πηγές

https://www.aaojournal.org/article/S0161-6420(20)31157-X/abstract

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X