Πως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας; Ποια η διαφορά μεταξύ αναβολισμού και καταβολισμού;

Όλοι μας έχουμε ακουστά τον μεταβολισμό, όμως, γνωρίζουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται; Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτόν, ώστε να κατανοήσετε τη σημασία του και τον τρόπο, με τον οποίο λειτουργεί, αλλά και να τον επιταχύνετε, όσο το δυνατόν παραπάνω μπορείτε με φυσικούς τρόπους, τότε δεν έχετε παρά να μας ακολουθήσετε σε αυτό το μαγικό “ταξίδι” των λίγων παρακάτω γραμμών.

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλες τις χημικές αντιδράσεις που εμπλέκονται στη διατήρηση της ζωντανής κατάστασης των κυττάρων και του οργανισμού. Ο μεταβολισμός μπορεί εύκολα να χωριστεί σε δύο κατηγορίες:

Καταβολισμός: Η κατανομή των μορίων για την απόκτηση ενέργειας

Αναβολισμός: Η σύνθεση όλων των ενώσεων που χρειάζονται τα κύτταρα

Η διατροφή και η λήψη θρεπτικών συστατικών είναι το κλειδί για τον μεταβολισμό, καθώς βασικός του ρόλος και σκοπός είναι η δημιουργία και η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων ενέργειας. Επομένως, οι ουσίες που εμπεριέχονται στις τροφές είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του, για αυτό και όλες είναι εξίσου σημαντικές.

Πώς μπορούμε να τον επιταχύνουμε;

Μπόλικη πρωτεΐνη στα γεύματα  σας

Οι επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολικό ρυθμό. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται θερμιδική επίδραση (TEF). Προκαλείται από τις επιπλέον θερμίδες που απαιτούνται για την πέψη, την απορρόφηση και την επεξεργασία των θρεπτικών συστατικών στο γεύμα σας. Η κατανάλωση της έχει επίσης αποδειχθεί ότι σας βοηθά να αισθάνεστε πιο γεμάτοι και να αποτρέπετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT)

Τo HIIT μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες, όπως και λίπος, ενώ αυξάνει και τον μεταβολικό σας ρυθμό, ακόμα και μετά το πέρας της προπόνησης σας. 

Πράσινο τσάι

Λέγεται πως το πράσινο τσάι αυξάνει τον μεταβολισμό κατά περίπου 5%, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην πολυπόθητη, για αρκετούς, απώλεια βάρους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην λειτουργήσει σε όλα τα άτομα, αφού κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.

Εν τέλει, ο μεταβολισμός, σχετίζεται με τη λήψη της τροφής και των απαραίτητων, για τον οργανισμό μας, θρεπτικών συστατικών. Αν θέλετε να τον εκτοξεύσετε στα ύψη, επιταχύνοντας τον όσο περισσότερο γίνεται μπορείτε πλέον να το επιτύχετε, μέσω των προαναφερθέντων φυσικών τρόπων. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με έναν ειδικό.

Πηγές

https://www.news-medical.net/life-sciences/What-is-Metabolism.aspx

https://www.healthline.com/nutrition/10-ways-to-boost-metabolism#TOC_TITLE_HDR_7

Σχετικά άρθρα