Καρπούζι VS Πεπόνι: Ποιος είναι τελικά ο νικητής αυτής της άνισης μάχης;

Αν μας ρωτούσαν ποια είναι τα δύο κορυφαία καλοκαιρινά φρούτα που αγαπάμε και προτιμούμε περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα, τότε σίγουρα θα απαντούσαμε χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος πως ψηφίζουμε με μάτια κλειστά το πεπόνι και το καρπούζι. Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι πως δε γνωρίζουμε ποια είναι τα ακριβή πλεονεκτήματα τους για τον οργανισμό μας. Ποιο είναι, λοιπόν, το πιο ωφέλιμο από τα δυο;

Τι αξίζει να γνωρίζετε για το καρπούζι;

Ενυδατώνει τον οργανισμό

Το νερό είναι ένας σημαντικός τρόπος για να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά μπορεί, επίσης, να βοηθήσει. Ένα από αυτά είναι και το καρπούζι που αποτελείται κατά 92% από νερό. Αυτό, όμως, δε συμβάλλει μόνο στην ενυδάτωση σας, αλλά και στην υψηλή αίσθηση κορεσμού, γεγονός το οποίο σημαίνει πως αισθάνεστε ακόμα πιο χορτάτοι για πολλές ώρες.


Βελτίωση καρδιακής υγείας

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πια αν είστε λάτρης του καρπουζιού, καθώς πολλά από τα θρεπτικά συστατικά του έχουν συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία της καρδιάς.Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, όπως και στην πρόληψη οξειδωτικών βλαβών.

Μείωση μυϊκών πόνων

Η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ στο καρπούζι, μπορεί να μειώσει τον πόνο των μυών. Διατίθεται επίσης ως συμπλήρωμα. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο χυμός καρπουζιού φαίνεται να ενισχύει την απορρόφηση της κιτρουλίνης, βάσει μελετών, οδηγώντας στην κατακόρυφη μείωση των ανάλογων πόνων.

Τι αξίζει να γνωρίζετε για το πεπόνι;

Μείωση αρτηριακής πίεσης

Σε γενικές γραμμές, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, είναι επιβεβαιωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο, πως ένα διατροφικό πρόγραμμα χαμηλό σε νάτριο και επαρκές σε κάλλιο επηρεάζει θετικά τη ρύθμιση της αρτηριακής σας πίεσης. Συνεπώς,  επειδή το πεπόνι είναι πλούσιο σε νάτριο και κάλιο, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης.

Υγιής επιδερμίδα

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για τη σωστή παραγωγή κολλαγόνου, μια σημαντική δομική πρωτεΐνη που είναι ζωτικής σημασίας για την επιδιόρθωση και συντήρηση του δερματικού ιστού σας. Επιπλέον, επειδή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από πιθανές βλάβες, εξαιτίας της ηλιακής ακτινοβολίας.

Προστασία όρασης

Το πεπόνι περιέχει δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν και προάγουν την υγεία των ματιών και κατ΄επέκταση βελτιώνουν την όραση καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Επομένως, και τα δυο φρούτα είναι εξίσου ευεργετικά και απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Για αυτόν τον λόγο, αξίζει να τα εντάξετε στη διατροφή σας, ώστε να αποκομίσετε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη, μέσω της κατανάλωσης τους.

Πηγές

https://www.healthline.com/nutrition/honeydew#TOC_TITLE_HDR_10

https://www.healthline.com/nutrition/watermelon-health-benefits#TOC_TITLE_HDR_9

Σχετικά άρθρα