Θανατηφόρος Ναρκισσισμός. Τραγωδία στα Γλυκά Νερά. Ποιο είναι το προφίλ του δράστη; Τι λέει η σκιαγράφηση;

Το έγκλημα στα γλυκά νερά ήρθε να αναιρέσει έναν ακόμη αστικό-κοινωνικό μύθο… σχετικά με την εικόνα και την ψυχική κατάσταση του δράστη ενός τέτοιου αποτρόπαιου εγκλήματος. Οι δράστες φρικτών εγκλημάτων απεικονίζονται συχνά ως αμόρφωτοι, άξεστοι και με ζωώδη ένστικτα. Ο δράστης του εγκλήματος της νεαρής μητέρας δεν είναι ένα αιμοδιψές ονυχοφόρος τέρας, αλλά ο νέος της διπλανής πόρτας με το χαμόγελο, που δεν δίστασε να την σκοτώσει και να αφήσει δίπλα στο νεκρό άψυχο κορμί της το βρέφος τους, το βρέφος του. Δεν δίστασε να αφαιρέσει με αυτόν τον βίαια τρόπο την ζωή του σκύλου του. Δεν δίστασε να σκηνοθετήσει και να ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα θεατρικό σκηνικό ληστείας μετά φόνου. Όλες αυτές οι πράξεις έχουν και έναν σαδιστικό χαρακτήρα. Εδώ μπορεί κανείς να διαπιστώσει τα σημάδια της έλλειψης ενσυναίσθησης, της έλλειψης ενοχής, της ψυχικής και συναισθηματικής ένδειας, απέναντι ακόμη και στο ίδιο του το παιδί.

Θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για μείγμα αντικοινωνικών και ναρκισσιστικών στοιχείων που οδηγούν τον συναισθηματικά αβαθή σύζυγο, όχι μόνο στην ύστατη αυτή κακοήθη πράξη αλλά και στην πλοκή μιας ιστορίας για την συγκάληψη της. Είθισται τέτοιου είδους προσωπικότητες να εμπλέκονται σε μακροχρόνιες σχέσεις, χωρίς όμως την ανάλογη συναισθηματική επένδυση, χωρίς το αυθεντικό νοιάξιμο και το μοίρασμα, χωρίς το βασικό στοιχείο μιας σχέσης που είναι η αμοιβαιότητα. Η επιθετικότητα και η προκλητικότητα πολλές φορές προϋπάρχει στη συμπεριφορά τους πριν την ανώτερη έκφραση τους σε φονική ενέργεια. Είναι πολύ δύσκολο ωστόσο να αναγνωρίσει κανείς αυτό το βίαιο του κομμάτι, καθώς με μαεστρία καμουφλάρεται μέσα από διάφορα χειραγωγικά παιχνίδια.

Ο γυναικοκτόνος των Γλυκών Νερών, φαίνεται να έπαιξε το τελευταίο διαγωνιστικό παιχνίδι με ολόκληρη την κοινωνία με στόχο την χειραγώγηση, την παραπλάνηση και την αποφυγή της τιμωρίας. Σε αυτήν την τραγωδία βέβαια το δεύτερο μεγάλο θύμα είναι το παιδί, το οποίο είναι άθελα του φορέας ενός αποτρόπαιου εγκλήματος που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και και θα πορευθεί με αυτό το πιθανώς ισόβιο ψυχικό τραύμα έχοντας εγγράψει στη προσωπική του ιστορία έναν δολοφόνο πατέρα και μια νεκρή μητέρα.

Το άρθρο είναι του Ψυχίατρου – διδάκτωρ Ψυχιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και προέδρου της ΕΠΑΨΥ, Γιώργου Τζεφεράκου,

Πηγές

«Βήμα της Κυριακής»

Σχετικά άρθρα