Πρεβιοτικά και προβιοτικά: Ποιες οι διαφορές τους και γιατί είναι τόσο σημαντικά για την υγεία μας;

Ως γνωστόν, το σώμα μας περιέχει ορισμένα μικροβιακά κύτταρα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην εντερική μας κοιλότητα και συμβάλλουν στην προστασία και διατήρηση της υγείας μας σε σταθερά επίπεδα. Ωστόσο, τι είναι τα λεγόμενα πρεβιοτικά και προβιοτικά και προς τι όλες αυτές οι έρευνες, σχετικά με αυτά;

Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά είναι εξειδικευμένες φυτικές ίνες που διεγείρουν την ανάπτυξη των υγιών εντερικών βακτηρίων, ενώ βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά. Υπάρχουν ορισμένα μέρη στις τροφές που δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε εύκολα, αλλά χρειάζεται να ζυμώσουμε και να χρησιμοποιήσουμε ως “καύσιμα”. Αυτός είναι και ο ρόλος των εντερικών βακτηρίων. Έτσι, τα πρεβιοτικά παρέχουν στα μικρόβια τους πόρους που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να εγκατασταθούν στο έντερο.

Προβιοτικά

Πρόκειται για έναν συνδυασμό ωφέλιμων βακτηρίων (πρεβιοτικά) που ζουν στο σώμα μας και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας και στην σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Φανταστείτε, δηλαδή, πως είναι μια μεγάλη “κοινότητα” μικροοργανισμών που “μάχονται” για το καλό μας. Παράλληλα, αξίζει να γνωρίζετε πως βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα, στην ευαίσθητη περιοχή, στο έντερο, στο δέρμα και στους πνεύμονες μας.

Τα 3 βασικά οφέλη των πρεβιοτικών

Ενδυνάμωση ανοσοποιητικού συστήματος

Ένα από τα ευεργετικά αποτελέσματα των πρεβιοτικών είναι η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Πρόληψη παχυσαρκίας

Τα εντερικά μικρόβια διαταράσσουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης, καθώς και την απορρόφηση των λιπών, τα οποία είναι χαρακτηριστικά της παχυσαρκίας. Τα πρεβιοτικά βελτιώνουν την ακεραιότητα του φραγμού του εντέρου και μειώνουν την φλεγμονή στο δεδομένο σημείο, βελτιώνοντας, έτσι, τις μεταβολικές μεταβολές και προάγοντας την απώλεια βάρους.

Χαμηλή χοληστερόλη

Αξίζει να επισημάνουμε πως τα πρεβιοτικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση, διατηρώντας την χοληστερόλη σε χαμηλά και άκρως φυσιολογικά επίπεδα.

Τα 3 βασικά οφέλη των προβιοτικών

Βελτίωση ψυχολογικής κατάστασης

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες κατέδειξαν πως τα προβιοτικά βελτιώνουν σημαντικά την ψυχολογία μας και δύνανται να “καταπολεμήσουν” ακόμα και ψυχικές ασθένειές, όπως είναι λόγου χάρη η κατάθλιψη και το έντονο άγχος.

Καρδιακή προστασία

Αποδεδειγμένα τα προβιοτικά προστατεύουν την καρδιά από ανάλογες νόσους, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα την κακή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και συμβάλλουν στην ομαλή διαδικασία της πέψης.

Μείωση σωματικού βάρους

Ορισμένα προβιοτικά εμποδίζουν την απορρόφηση διατροφικού λίπους στο έντερο, κάτι το οποίο σημαίνει πως εκκρίνεται από τον οργανισμό με φυσικές διαδικασίες και δεν αποθηκεύεται στο σώμα. Επομένως, αυτό οδηγεί στη μείωση του σωματικού βάρους.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε τόσο τα πρεβιοτικά, όσο και τα προβιοτικά, καθώς είναι αναγκαία για τον οργανισμό μας και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του. Εντάξτε τα στη διατροφή σας και αποκομίστε τα πολλαπλά οφέλη που έχουν για το σώμα και την υγεία σας.

Πηγές

https://www.foodunfolded.com/article/prebiotics-and-probiotics-roles-in-gut-health?gclid=CjwKCAjwwqaGBhBKEiwAMk-FtNQeR0dmAhCnktYnpzkq8V-zdS_afQLMPOTYVH4OpBZKuwk_sxzVEBoCPAEQAvD_BwE

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics

https://www.news-medical.net/health/Health-Benefits-of-Prebiotics.aspx

https://www.mayoclinic.org/prebiotics-probiotics-and-your-health/art-20390058

https://www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-of-probiotics#TOC_TITLE_HDR_9

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Προβιοτικά και πρεβιοτικά: Ο πιο… ευεργετικός συνδυασμός για την υγεία μας!

Προβιοτικά: Βοηθάνε να χάσεις βάρος;

Πρεβιοτικά: Για ποιο λόγο πρέπει να τα βάλεις στη διατροφή σου

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα