“Καλησπέρα σας, είμαι 16 χρονών και το τελευταίο καιρό αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα το οποίο θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας και να με βοηθήσετε να το λύσω. Το Σεπτέμβριο ξεκίνησα φροντιστήριο και μετά από 2 εβδομάδες ήρθε ένα αγόρι όπου στην αρχή μου άρεσε αλλά όχι τόσο υπερβολικά. Τον επόμενο μήνα μου έδειχνε ενδιαφέρον αλλά εγώ άργησα να το καταλάβω και μετά μπήκαμε σε καραντίνα. Τότε κατάλαβα πόσο πολύ τον ήθελα αλλά συγχρόνως κατάλαβα πως ήταν αργά αφού έπαψε να ενδιαφέρεται ή δεν το έδειχνε.
Από τον Νοέμβριο μέχρι και σήμερα προσπαθώ να τον ξεπεράσω και να προχωρήσω αλλά μου είναι πολύ δύσκολο γιατί τον σκέφτομαι όλη μέρα και τον βάζω σε σύγκριση με όποιον άλλον γνωρίσω. Τα είχα ρυθμίσει κάπως τα συναισθήματα μου μέχρι που τον είδα και ξανά γύρισα παλι στο απόλυτο μηδέν γιατί έχω έντονα και πραγματικά συναισθήματα για αυτό το άτομο αλλά πλέον δεν ενδιαφέρεται. Από την μια θέλω να προχωρήσω αλλά από την άλλη δεν μπορώ μου είναι πάρα πολύ δύσκολο και δεν ξέρω τι να κάνω για αυτό σας στέλνω αυτό το email μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε. Σας ευχαριστώ!”
Στο ερώτημα σας απάντησε η Έλενα Τσαμκόσογλου, Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Αγαπητή αναγνώστρια,
Καταλαβαίνω ότι βρίσκεσαι σε μια συναισθηματική αναστάτωση. Λες ότι στην αρχή δεν σου άρεσε πολύ αυτό το αγόρι, μετά κατά την περίοδο της καραντίνας σου άρεσε πιο πολύ ενώ εκείνος έπαψε να δείχνει το ενδιαφέρον του. Τα δικά σου συναισθήματα, ενώ τα είχες ρυθμίσει όπως λες για ένα διάστημα, αναζωπυρώθηκαν μόλις τον ξαναείδες, ενώ πλέον η άλλη πλευρά δεν ενδιαφέρεται.
Θέλεις να προχωρήσεις αλλά σου είναι δύσκολο. Αξίζει να σταθούμε στο πώς νιώθεις τώρα με όλα αυτά τα δεδομένα. Τι σκέψεις κάνεις και πώς αισθάνεσαι; Μπορείς αρχικά να αναλογιστείς την κατάσταση με τα δεδομένα που έχεις και τους στόχους που θέτεις, για να αποδεχτείς πώς νιώθεις και που βρίσκεσαι τώρα. Στη συνέχεια μπορεις να δεις που θέλεις να πας και τι θέλεις να πετύχεις για να νιώσεις καλά με τον εαυτό σου. Τι σε δυσκολεύει ακριβώς και σε εμποδίζει να προχωρήσεις; Όσο επενδύουμε την ενέργεια μας (και το χρόνο μας και τη σκέψη μας ) προς μια κατεύθυνση που ίσως δεν οδηγεί κάπου για εμάς, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να χάνουμε ευκαιρίες να την επενδύσουμε προς μια κατεύθυνση που είναι ωφέλιμη για μας και για το προχώρημα μας.
Η αναπτυξιακή φάση της εφηβείας στην οποία βρίσκεσαι είναι μια ηλικιακή φάση που χαρακτηρίζεται από μεγάλες αλλαγές και διάφορες ψυχοσυναισθηματικές αναστατώσεις. Είναι φυσιολογικό και το έντονο συναίσθημα, ακόμη και οι μεταπτώσεις καθώς και η απασχόληση με θέματα σχέσεων με το άλλο φύλο.
Καθένας μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά σε μια ερωτική απογοήτευση. Μπορεί να νιώσει κανείς θλίψη, θυμό ή απόρριψη και να κάνει αρνητικές σκέψεις. Μπορεί να αμφισβητήσει την αξία του εαυτού του ή ακόμη και να εμφανίσει ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Θα ήταν χρήσιμη η επίσκεψη σε ψυχολόγο για να επεξεργαστείς το θέμα που σε απασχολεί και να δεις πως μπορείς να διαχειριστείς την έλλειψη επιθυμίας από κάποιον που εσύ επιθυμείς και θα θεωρούσες ιδανικό να σε επιθυμούσε αλλά τελικά μπορεί να μην ισχύει. Ειδικά σε αυτή την αναπτυξιακή φάση της εφηβείας που συνήθως αναζητούμε την ταυτότητά μας είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τις δυνάμεις μας.
Στην εφηβεία συμβαίνουν τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα και οι πρώτες πιθανές απογοητεύσεις. Όλη αυτή η εμπειρία μπορεί να σου μάθει κάτι παραπάνω για τον εαυτό σου και για τους άλλους. Μπορεί να σε ωριμάσει και σε κάνει πιο έτοιμη να πας παρακάτω.
Το σημαντικότερο είναι να μην αμφιβάλλεις για τη δική σου αξία αν δεν δείχνει επιθυμία ένα συγκεκριμένο άτομο. Αυτό δεν αλλάζει όλα τα θετικά χαρακτηριστικά που έχεις και αν τονώσεις την αυτοεκτίμηση σου θα δεις ότι θα καταφέρεις να στραφείς εκεί που αξίζει, και να προχωρήσεις όπως είναι ο στόχος σου.