Κεφάλαιο Θηλασμός: Οι πιθανές δυσκολίες και τα χρησιμότερα διατροφικά tips που πρέπει να λάβετε υπόψη

Ο θηλασμός είναι σίγουρα αρκετά ιδιαίτερος τόσο για τη μανούλα, όσο και για το μωρό, καθώς με αυτόν τον τρόπο συνδέονται με έναν αδιαμφισβήτητα μοναδικό τρόπο. Παρόλα αυτά, στο ταξίδι της μητρότητας δεν είναι όλα ρόδινα και το μονοπάτι αυτό σίγουρα θα είναι σε ορισμένα σημεία αρκετά περίπλοκο και δύσβατο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να τα παρατήσετε ή αν απελπιστείτε. Σήμερα, λοιπόν, θα σας αποκαλύψουμε τις πιθανές δυσκολίες που, ενδεχομένως, να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της περιόδου του θηλασμού, αλλά και τα διατροφικά μυστικά που πρέπει να ακολουθήσετε πάση θυσία.

Πιθανές δυσκολίες

Πόνος στις θηλές

Το άλγος που μπορεί να αισθανθείτε στις θηλές σας είναι αρκετά φυσιολογικό και συμβαίνει, επειδή το μωρό δεν είναι καλά τοποθετημένο στο στήθος. Για να βελτιώσετε, λοιπόν, την κατάσταση μπορείτε να απευθυνθείτε σε μια μαία ή ακόμα και στον γιατρό σας, ώστε να μπορέσετε να βρείτε μια δραστική λύση το συντομότερο δυνατό. Θυμηθείτε πως σε μια ανάλογη κατάσταση βρίσκονται εκατομμύρια γυναίκες εκεί έξω και δεν είστε μόνη σε καμία περίπτωση.

Ανεπάρκεια μητρικού γάλακτος

Αν θηλάζετε για πρώτη φορά στη ζωή σας, μπορεί να ανησυχήσετε αν το μωρό σας δεν πίνει αρκετό γάλα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι κάθε φορά που έρχεται η ώρα του φαγητού να εναλλάσσετε το στήθος, από το οποίο τρέφεται το παιδάκι σας, με σκοπό να τονωθεί η παροχή γάλακτος. Παρόλα αυτά, αν συνεχίσετε να έχετε προβλήματα επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Διόγκωση μαστών

Η διόγκωση των μαστών υφίσταται όταν το στήθος σας γεμίζει με μεγάλες ποσότητες γάλακτος. Ακόμη, μπορεί να τα αισθάνεστε σκληρά, σφιχτά και να έρθετε αντιμέτωπη με έντονους πόνους, για αυτό καλύτερα συμβουλευθείτε έναν ειδικό.

Η κατάσταση είναι οδυνηρή

Αν θεωρείτε πως ο θηλασμός είναι οδυνηρός τόσο για εσάς, όσο και για το μωρό σας προσπαθήστε να του αλλάξετε θέση, ώστε να διευκολύνετε περισσότερο την κατάσταση. Κάντε διάφορες δοκιμές έως ότου βρείτε τη στάση που σας βολεύει και τους δυο.

Διατροφικά μυστικά κατά τη διάρκεια του θηλασμού

  • Η μητέρα που θηλάζει έχει ανάγκη από περισσότερες θερμίδες;

Η απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα είναι θετική. Οι θηλάζουσες πρέπει να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους σε ενέργεια, ενώ το θερμιδικό ημερήσιο όριο τροποποιείται ανάλογα με την ηλικία, τις δραστηριότητες, τον μεταβολικό ρυθμό και τον δείκτη μάζας σώματος.

  • Χρειάζεται να ληφθούν συμπληρώματα διατροφής;

Μερικές γυναίκες μπορεί να μη λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται σε επαρκείς ποσότητες, διατρέχοντας κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές. Επομένως, ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι αναγκαίο για μια τέτοια περίπτωση. Καλύτερα να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

  • Ποιες τροφές χρειάζεται να περιορίσει η θηλάζουσα;

Γενικότερα, οι θηλάζουσες δε χρειάζεται να περιορίσουν την κατανάλωση κάποιου τρόφιμου. Ωστόσο, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό χρειάζεται να οριστεί για κάθε περίπτωση συγκεκριμένη ποσότητα θαλασσινών και καφεΐνης, ώστε να μην υπάρξουν δυσμενείς επιπτώσεις.

Εν τέλει, αν θηλάζετε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να απολαύσετε όλες εκείνες τις πολύτιμες στιγμές σύνδεσης με το μωρό και να είστε όσο πιο ψύχραιμες, υπομονετικές και ήρεμες γίνεται. Το ταξίδι της μητρότητας είναι μαγικό, για αυτό “προσδεθείτε” και “ρουφήξτε” κάθε λεπτό αυτής της μοναδικής διαδρομής.

Πηγές

https://www.nhs.uk/conditions/baby/breastfeeding-and-bottle-feeding/breastfeeding-problems/common-problems/

https://wicbreastfeeding.fns.usda.gov/common-breastfeeding-challenges

https://www.cdc.gov/breastfeeding/breastfeeding-special-circumstances/diet-and-micronutrients/maternal-diet.html

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Θηλασμός και διατροφή: Τι πρέπει να τρως εφόσον θηλάζεις

Μητρικός θηλασμός: Μικρά μυστικά για νέες μητέρες

Σχετικά άρθρα