Κινόα: Τα ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι που εγκυμονούν

Η κινόα είναι ο σπόρος ενός γνωστού φυτού που ονομάζεται επιστημονικά “Chenopodium quinoa”. Θεωρείται ένα από τα κορυφαία superfoods που έχουν ανακαλυφθεί και προτιμάται από εκατομμύρια καταναλωτές σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Εσείς γνωρίζετε τα ευεργετικά της οφέλη για τον οργανισμό σας, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους που οφείλετε να λάβετε υπόψη;

Ποια είναι τα οφέλη της για την υγεία μας;

Υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα που έχει η κινόα είναι η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως όταν είναι βρασμένη χάνει ένα σημαντικό μέρος αυτών, καθώς απορροφά αρκετό νερό. Ταυτόχρονα, αρκετές μελέτες έδειξαν πως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, να συμβάλλει στην απώλεια βάρους και να αυξήσει το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού που αισθανόμαστε έπειτα από κάθε γεύμα.

Ιδανική και για αυτούς που πάσχουν από κοιλιοκάκη

Βάσει μιας επιστημονικής έρευνας που διεξήχθη το 2013, αποδείχθηκε πως το 1/3 των κατοίκων των ΗΠΑ προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν την κατανάλωση γλουτένης ή ακόμα και να την αποφύγουν. Παρόλα αυτά, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η κινόα είναι το καταλληλότερο συστατικό για εκείνους που αντιμετωπίζουν την κοιλιοκάκη, αφού δεν έχουν παρατηρηθεί ανάλογα αλλεργικά επεισόδια, για αυτό και θεωρείται ασφαλής. 

Super πρωτεϊνούχα

Η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα, εννέα από τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να τα παράξει και πρέπει να τα αποκτήσει μέσω της λήψης τροφίμων.Έτσι, αν ένα τρόφιμο περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, αναφέρεται ως πλήρες στην πρωτεΐνη. Ωστόσο, η κινόα, επειδή περιέχει επαρκείς ποσότητες όλων των απαραίτητων αμινοξέων είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. 

Θαυματουργή για τον μεταβολικό ρυθμό

Δεδομένης της υψηλής περιεκτικότητάς  σε θρεπτικά συστατικά, είναι λογικό η κινόα να βελτιώσει τον μεταβολικό ρυθμό. Παρόλα αυτά, απαιτείται η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών, ώστε να αποδειχθεί με βεβαιότητα πως κάτι τέτοιο ισχύει, παρόλο που τα πρώτα στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν κατά την κατανάλωση της;

Έχει παρατηρηθεί πως αρκετοί καταναλωτές έχουν εμφανίσει αλλεργικά συμπτώματα, όπως δερματικές φλεγμονές, άσθμα, δύσπνοια, βήχα, σφίξιμο στο στήθος, κνησμό, εμετό, στομαχικούς πόνους και εντερικές διαταραχές. Για αυτό, αν παρατηρήσετε κάποια από τα παραπάνω επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Αν, λοιπόν, είστε αλλεργικοί στην κινόα χρειάζεται να αποφεύγετε όχι μόνο αυτήν, αλλά και ορισμένα άλλα τρόφιμα και υποκατάστατα της, όπως είναι το αλεύρι, τα δημητριακά πρωινού, το πιλάφι, τη σόγια, τα ρεβύθια και τα φασόλια.

Αξίζει να γνωρίζετε, πως η κατάλληλη δοσολογία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, διάφορες παθήσεις και η γενικότερη κατάσταση της υγείας του ατόμου. Συνεπώς, διαφοροποιείται για τον κάθε έναν από εμάς, αφού δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Επομένως, όπως καταλαβαίνετε η κινόα είναι ένα άκρως ωφέλιμο συστατικό, το οποίο οφείλετε να εντάξετε στο εβδομαδιαίο διατροφικό σας πρόγραμμα, αφού τα πλεονεκτήματα της είναι αμέτρητα. Αν θέλετε να ενημερωθείτε περαιτέρω για το δεδομένο σιτηρό, τότε το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό, ώστε να λάβετε τις κατάλληλες πληροφορίες, ώστε να μπορέσετε να το καταναλώσετε στις κατάλληλες μερίδες, ανάλογα με την περίπτωση σας.

Πηγές

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-quinoa#TOC_TITLE_HDR_9

https://www.healthline.com/health/quinoa-allergy#food-substitutes

https://www.healthline.com/nutrition/foods/quinoa#vitamins-and-minerals

https://www.emedicinehealth.com/quinoa/vitamins-supplements.htm

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κοτόπουλο με κινόα

Μπιφτέκια με κινόα και άγριο ρύζι

Σχετικά άρθρα