Τα 8 οφέλη που προσφέρει η ποδηλασία στην υγεία μας!

Η γυμναστική και γενικότερα η άθληση πρέπει να εντάσσονται στην καθημερινή μας ρουτίνα. Όχι μόνο για λόγους ομορφιάς και καλύτερης σωματικής διάπλασης, αλλά και για έναν ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής που θα βοηθήσει στην γενικότερη υγεία μας. Υπάρχουν πολλά και διάφορα είδη άθλησης που μπορείτε να δοκιμάσετε, ώστε να καταλήξετε σε αυτό ή σε αυτά που ταιριάζουν καλύτερα σε εσάς, τις προτιμήσεις  και τις ανάγκες σας. Εμείς προτείνουμε την ποδηλασία. Τι πιο εύκολο να πάρετε το ποδήλατό σας και να κάνετε μία όμορφη βόλτα, ενώ παράλληλα γυμνάζεστε! Η αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει αλλά και η αναζωογόνηση είναι ανεκτίμητες.  Εξάλλου τα ευεργετικά της οφέλη για τον οργανισμό μας είναι πολλά. Διαβάστε τα παρακάτω και  εντάξτε την ποδηλασία πάση θυσία στις εβδομαδιαίες προπονήσεις σας! 

 

Ποια είναι τα οφέλη της ποδηλασίας;

Παχυσαρκία και έλεγχος του σωματικού μας βάρους

Η ποδηλασία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μειώσετε ή να διατηρήσετε το σωματικό σας βάρος στα επιθυμητά, για εσάς, επίπεδα, αφού κατά τη διάρκεια αυτής αυξάνεται ο ρυθμός κατά τον οποίο λειτουργεί ο μεταβολισμός με αποτέλεσμα να καίτε παραπάνω θερμίδες και αρκετό λίπος. Αναλυτικότερα, αν βρίσκεστε σε διαδικασία απώλειας βάρους, τότε ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης σε συνδυασμό με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, αλλά και την προτίμηση ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος θα σας βοηθήσουν να πετύχετε τον στόχο σας το συντομότερο δυνατόν. 

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις συμπεριλαμβάνουν το εγκεφαλικό επεισόδιο, την καρδιακή προσβολή, αλλά και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, η τακτική ποδηλασία βελτιώνει την αντοχή και προασπίζει την υγεία της καρδιάς, όπως και των πνευμόνων, ενισχύει τους καρδιακούς μυς, μειώνει τα επίπεδα λίπους στο αίμα, αλλά και των κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων και παθήσεων. 


Διαβήτης

Οι ασθενείς που έρχονται αντιμέτωποι με τον διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται δραματικά. Η έλλειψη σωματικής άσκησης πιστεύεται ότι είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν αυτήν την πάθηση.  Φινλανδική έρευνα κατέδειξε πως εκείνοι που ασχολούνται με την ποδηλασία περισσότερο από 30 λεπτά την ημέρα έχουν 40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Σωματική και μυϊκή ενδυνάμωση

Η ποδηλασία βελτιώνει τη σωματική λειτουργία και ενδυναμώνει το κάτω μέρος του σώματος σας, δηλαδή τους μυς των ποδιών σας, χωρίς να τους πιέζει υπερβολικά. Παράλληλα, δυναμώνει τους κοιλιακούς, υποστηρίζει την σπονδυλική στήλη, αυξάνει την σταθερότητα και την ισορροπία του σώματος και είναι κατάλληλη ακόμα και για αρχάριους.

Συμβάλλει στην καλή ποιότητα ύπνου

Ο συγκεκριμένος τύπος άσκησης συμβάλλει στην βελτίωση του ύπνου και μειώνει σε αξιοσημείωτο βαθμό το άγχος. Άλλωστε επιστημονική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γεωργίας διαπίστωσε πως οι άνδρες και οι γυναίκες που ασχολούνταν συστηματικά με την ποδηλασία κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αυπνίες που τους ταλαιπωρούσαν μέσα σε ένα μήνα.

Καλή διάθεση

Ξεκινήστε την ημέρα σας με καλή διάθεση ασχολούμενοι με την ποδηλασία. Ξυπνήστε, βάλτε τα αγαπημένα σας αθλητικά  ρούχα σας, κάντε για μισή ώρα ποδήλατο στη γειτονιά σας, γυρίστε στο σπίτι καταναλώστε ένα θρεπτικό πρωινό και ξεκινήστε την ημέρα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Εν τέλει, ήρθε η ώρα η ποδηλασία να γίνει η νέα, αγαπημένη σας συνήθεια. Δοκιμάστε να την εντάξετε στο πρόγραμμα σας και επωφεληθείτε στο έπακρο από όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που έχει να σας προσφέρει. Συνδυάστε την άσκηση με ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, επαρκή κατανάλωση νερού και σίγουρα θα καταφέρετε να κατακτήσετε όλους τους fitness στόχους σας, αλλάζοντας την καθημερινότητα σας προς το καλύτερο.

Πηγές

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/cycling-health-benefits

https://www.healthline.com/health/fitness-exercise/cycling-benefits#benefits

https://www.cyclingweekly.com/news/latest-news/benefits-of-cycling-334144

Σχετικά άρθρα