Αβοκάντο: Τα 4 θαυματουργά οφέλη για τον οργανισμό και 2 υγιεινές συνταγές που θα λατρέψετε

To avocado είναι ένα φρούτο (ναι, κι όμως δεν θεωρείται λαχανικό) με άκρως κρεμώδη υφή και ήπια γεύση, η οποία μπορεί να απογειωθεί με τους κατάλληλους συνδυασμούς. Αναπτύσσεται σε περιοχές με ζεστό κλίμα και είναι άκρως ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα πλεονεκτήματα του, αλλά και οι συνταγές, στις οποίες μπορείτε να το εντάξετε;

Ποια είναι τα οφέλη του;

Καρδιακή προστασία

Αξίζει να γνωρίζετε πως το έλαιο του αβοκάντο έχει ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση σε β-σιτοστερόλη, έναν τύπο χοληστερόλης που μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα μας για να μετατρέψει τα λιγότερο υγιή λίπη σε μορφές που είναι πιο χρήσιμες και λιγότερο βλαβερές για τα κύτταρα. Επειδή το έλαιο του είναι αντιφλεγμονώδες, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη πιθανών βλαβών στα αρτηριακά τοιχώματα που με τη σειρά τους μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου που προκαλείται από εναποθέσεις πλακών.

Εντυπωσιακά, μακριά μαλλιά

Τα συστατικά που περιέχει το αβοκάντο είναι ιδιαιτέρως θρεπτικά και για τα μαλλιά μας. Συγκεκριμένα, αφού τα πλύνουμε μπορούμε να εφαρμόσουμε το έλαιο του στο τριχωτό της κεφαλής, ώστε να βελτιώσουμε την όψη τους και να προωθήσουμε την ταχύτερη ανάπτυξη τους.

Ωφέλιμο για την όραση μας

Τα αβοκάντο περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο φυτοχημικά που είναι  συγκεντρωμένα στους ιστούς των ματιών και παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία για την ελαχιστοποίηση της βλάβης τους. Καθώς τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στα αβοκάντο υποστηρίζουν την απορρόφηση άλλων ευεργετικών λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών η προσθήκη τους στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που επέρχεται με το πέρασμα του χρόνου.

Συμβάλλει στην απώλεια βάρους

Η υψηλή συγκέντρωση ελαϊκού οξέος στο αβοκάντο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το σωματικό σας βάρος, ειδικά αν η κατανάλωση του συνδυαστεί με την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση. Αυτό συμβαίνει, επειδή τα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται σε αυτό σας κάνουν να αισθάνεστε έντονη πληρότητα, δηλαδή είστε χορτάτοι για αρκετές ώρες.

Ανακαλύψτε δυο πεντανόστιμες συνταγές που σίγουρα θα λατρέψετε!

Λιγκουίνι με αβοκάντο, ντομάτα και λάιμ (400 θερμίδες)

Υλικά

115γρ. Ζυμαρικά

Χυμός ενός λάιμ

1 λιωμένο αβοκάντο

½ ματσάκι κόλιανδρος

1 κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράστε τα μακαρόνια σας και αφήστε τα στην άκρη. Σε ένα άλλο μαγειρικό σκεύος προσθέστε το κρεμμύδι για να σοταριστεί. Μόλις ετοιμαστεί βάλτε το σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε. Σερβίρετε τα μακαρόνια σας και περιχύστε τα με το μείγμα. 

Πικάντικα wraps με αβοκάντο (420 θερμίδες)

Υλικά

Αραβικές πίτες

Βραστό ή ψητό κοτόπουλο

Καλαμπόκι βρασμένο

Χυμός ενός λάιμ

½ κ.γλ. σκόνη τσίλι

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη

1κ.σ. ελαιόλαδο

1 λιωμένο αβοκάντο

1 κόκκινη πιπεριά καυτερή ή και όχι, ψιλοκομμένη

Κόλιανδρος ψιλοκομμένος

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμείξτε το αβοκάντο με το λάδι, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, τις πιπεριές, τη σκόνη τσίλι και τον χυμό λάιμ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα απλώστε το μείγμα σας σε αραβικές πίτες και προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά. Η συνταγή αυτή είναι ιδανική ακόμα και αν θέλετε να πάρετε διάφορα σνακ μαζι σας στην παραλία.

Εν τέλει, το αβοκάντο είναι άκρως ωφέλιμο για την υγεία μας και οφείλουμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για αυτό απευθυνθείτε σε έναν ειδικό και μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε στην κουζίνα σας τις παραπάνω χορταστικές και αδιαμφισβήτητα πολύ υγιεινές συνταγές που το εμπεριέχουν.

Πηγές

https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/healthy-avocado-recipes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/270406#benefits

https://www.reckontalk.com/avocado-calories-nutrition-health-benefits-and-facts/?gclid=CjwKCAjww-CGBhALEiwAQzWxOiLodgFaWIE2vTltmpzLBdAtKkcY7cEUVz8-5yemFQldmhWz_y4wjxoCaJ4QAvD_BwE

Σχετικά άρθρα