Μάθε πως να διαχειρίζεσαι τις κρίσεις πανικού μέσα σε 5 απλά βήματα

Οι κρίσεις πανικού αποτελούν μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση στις μέρες μας, αφού ολοένα και περισσότεροι δηλώνουν πως έχουν βιώσει τουλάχιστον μια το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος δεν είναι άλλος φυσικά από την πανδημία της COVID-19 που έχει πλήξει τον πλανήτη μας τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Με την κοινωνικοποίηση να έχει εκλείψει σε πολύ μεγάλο βαθμό, η επιστροφή στην κανονικότητα και η ξαφνική επαφή με κόσμο, προκάλεσε ένα εκτεταμένο άγχος.

Με λίγα λόγια η ψυχή μας περνάει μια στρεσογόνο κατάσταση στην οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί οτιδήποτε καινούργιο. Και είναι λογικό, αφού πολλοί ήταν οι γιατροί που τόνιζαν από την αρχή πως μετά το πέρας ή κατά την διάρκεια της πανδημίας θα περνούσαμε σχεδόν όλοι μας ενός βαθμού μετατραυματικού στρες.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τον ερχομό μιας κρίσης πανικού και θα βγούμε νικητές από μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση;

Μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού, κάνοντας τα εξής

Θυμηθείτε ότι θα περάσει

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, μπορεί να σας βοηθήσει να θυμάστε ότι αυτά τα συναισθήματα θα περάσουν και δεν θα προκαλέσουν σωματική βλάβη, όσο τρομακτικά και να αισθάνεστε τότε. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε ότι πρόκειται για μια σύντομη περίοδο καταπιεσμένων συναισθημάτων άγχους και ότι θα τελειώσει σύντομα με ψυχραιμία.

Οι κρίσεις πανικού τείνουν να φτάσουν στο πιο έντονο σημείο τους εντός 10 λεπτών από την έναρξη τους και στη συνέχεια τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Πάρτε βαθιές ανάσες

Η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της κρίσης πανικού.

Οι κρίσεις πανικού μπορούν να προκαλέσουν γρήγορη αναπνοή και το σφίξιμο στο στήθος μπορεί να κάνει τις αναπνοές ρηχές. Αυτός ο τύπος αναπνοής μπορεί να κάνει τα συναισθήματα άγχους και έντασης χειρότερα.

Αντί αυτού, προσπαθήστε να αναπνέετε αργά και βαθιά, διατηρώντας τη συγκέντρωση στην κάθε αναπνοή. Αναπνεύστε βαθιά από την κοιλιά, γεμίζοντας αργά και σταθερά τους πνεύμονες ενώ μετράτε έως το 4 τόσο στην εισπνοή όσο και στην εκπνοή.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την τεχνική 4-7-8. Με αυτήν την τεχνική, το άτομο αναπνέει για 4 δευτερόλεπτα, κρατά την αναπνοή για 7 δευτερόλεπτα και μετά εκπνέει αργά για 8 δευτερόλεπτα.

Εστίαση σε ένα αντικείμενο

Όταν ένα άτομο κατακλύζεται από ενοχλητικές σκέψεις, συναισθήματα ή αναμνήσεις, η συγκέντρωση σε κάτι φυσικό στο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει να επανέλθει ο αυτοέλεγχος.

Η εστίαση σε ένα ερέθισμα μπορεί να μειώσει άλλα ερεθίσματα. Καθώς το άτομο κοιτάζει το αντικείμενο, μπορεί να θέλει να σκεφτεί πώς αισθάνεται, ποιος το έκανε και τι σχήμα είναι. Αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων μιας κρίσης πανικού.

Η μέθοδος 5-4-3-2-1

Οι κρίσεις πανικού μπορούν να κάνουν ένα άτομο να αισθάνεται αποκομμένο από την πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή η ένταση του άγχους μπορεί να ξεπεράσει άλλες αισθήσεις.

Η μέθοδος 5-4-3-2-1 είναι ένας τύπος τεχνικής επαναφοράς στην πραγματικότητα και στο εδώ και τώρα. Βοηθά να κατευθύνει την εστίαση του ατόμου μακριά από πηγές στρες.

Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μέθοδο:

Κοιτάξτε 5 ξεχωριστά αντικείμενα. Σκεφτείτε το καθένα για λίγο.

Ακούστε για 4 διαφορετικούς ήχους. Σκεφτείτε από πού προέρχονται και τι τους ξεχωρίζει.

Αγγίξτε 3 αντικείμενα. Σκεφτείτε την υφή, τη θερμοκρασία και ποιες είναι οι χρήσεις τους.

Προσδιορίστε 2 διαφορετικές μυρωδιές. Αυτό μπορεί να είναι η μυρωδιά του καφέ σας, του σαπουνιού σας ή του απορρυπαντικού ρούχων στα ρούχα σας.

Ονομάστε 1 πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε. Παρατηρήστε ό, τι γεύση είναι στο στόμα σας ή δοκιμάστε να δοκιμάσετε ένα κομμάτι καραμέλας.

Περπατήστε ή κάντε ελαφριά άσκηση

Το περπάτημα μπορεί να απομακρύνει ένα άτομο από ένα αγχωτικό περιβάλλον και ο ρυθμός του περπατήματος μπορεί επίσης να βοηθήσει να ρυθμιστεί η αναπνοή. Η άσκηση απελευθερώνει τις ενδορφίνες που προσφέρουν χαλάρωση και ηρεμία.

Η βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου θα βοηθήσει να επανέλθει ο αυτοέλεγχος και να διαχειριστείτε τις κρίσεις πανικού με αποτελεσματικό τρόπο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Έχεις κατάθλιψη; Κρίσεις πανικού; Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή; Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία, είναι η λύση που αναζητάς!

Κάθε μέρα εδώ και 3 χρόνια σχεδόν ξυπνάω με φοβερό άγχος. Έχω κρίσεις πανικού και αρρωστοφοβία. Τι να κάνω;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα