Έφυγε από την ζωή η θρυλική Ραφαέλα Καρά: Η αξεπέραστη αγάπη της για τον χορό, η σχέση της με τον Φρανκ Σινάτρα, οι μεγάλες μουσικές επιτυχίες και οι ανεκπλήρωτοι έρωτες

Την τελευταία της πνοή άφησε σε ηλικία 78 ετών η θρυλική Ιταλίδα παρουσιάστρια, τραγουδίστρια, ηθοποιός και show woman, Ραφαέλα Καρά.

Ολόκληρη η Υφήλιος θρηνεί από χθες τον χαμό της πολυαγαπημένης τηλεπερσόνας και όχι άδικα. Λίγες μόνο δεκαετίες χρειάστηκαν για να καταφέρει το ακατόρθωτο, αφού μέσα από τα εκσυγχρονιστικά της τραγούδια και τις ακραίες για την εποχή τηλεοπτικές της εκπομπές, κατάφερε να πατήσει πόδι στην πατριαρχική κοινωνία και να αποδείξει από νωρίς σε μια πουριτανιστική Ιταλία, πως η γυναίκα έχει ενεργή θέση, τόσο κοινωνικά, όσο και σεξουαλικά.

Το παγωτατζίδικο που της άλλαξε την ζωή και η αξεπέραστη αγάπη της για τον χορό

Η Ραφαέλα Κάρα ή αλλιώς Ραφαέλα Ρομπέρτα Πελόνι, γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου του 1943 στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Η ίδια βίωσε από μικρή την μοναξία, αφού οι γονείς της χώρισαν λίγο μετά το γάμο τους και έτσι η Ραφαέλλα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας μεταξύ του μπαρ της μητέρας της και του καταστήματος παγωτού του πατέρα της. Εκεί ήταν που για πρώτη φορά παρακολούθησε και το τηλεοπτικό πρόγραμμα Il Musichiere, όπου έμαθε απ΄έξω όλες τις χορογραφίες και τραγούδια που έπαιζαν εκέινη τη περίοδο. Τότε ήταν και η πρώτη φορά που εξέφρασε την αγάπη της για τον χωρό και έτσι σε ηλικία 8 χρονών μετακομίζει στη Ρώμη για να φοιτήσει στην Εθνική Ακαδημία Χορού. Σε ηλικία 14 ετών όμως εγκατέλειψε τα μαθήματα μπαλέτου και ξεκίνησε τις σπουδές της στον τομέα του κινηματογράφου στο Centro Sperimentale di Cinematografia.

Η πρώτη της επαφή με τον κινηματογράφο και η σχέση της με τον Φρανκ Σινάτρα

Η Καρά όμως διαισθανόταν από μικρή το ταλέντο της στην υποκριτική και γιαυτό έκανε το ντεμπούτο της στην ταινία Tormento del passato, όντας 9 ετών. Στην συνέχεια και μέχρι το πτυχίο της το 1960, η ίδια έκανε πέντε ακόμα ταινίες μεγάλου μήκους. Η ίδια όμως δεν σημείωσε κάποια ιδιαίτερη φήμη, μέχρι το 1965, όπου μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την 20th Century Fox. Τότε ήταν που πρωταγωνίστησε στην ταινία Von Ryan’s Express (1965) με τους Φρανκ Σινάτρα και Τρέβορ Χάουαρντ και η καριέρα της εκτοξεύτηκε στα ύψη. Νιώθοντας όμως νοσταλγία για την πατρίδα της, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ιταλία όπου πρωταγωνίστησε σε αρκετές Ιταλικές και Γαλλικές ταινίες όπως η Le Saint prend l’affût (1966), η παρωδία Our Man Flint Il vostro super agente Flit (1966), Why I I Say Say Yes Twice? (1969), και Cran d’arrêt (1970), καθώς και μερικές τηλεοπτικές εκπομπές. Ωστόσο, η υποκριτική καριέρα της μειώθηκε με πέντε ακόμα εμφανίσεις κυρίως στην τηλεόραση.

Τα τηλεοπτικά σόου και η μεγάλες μουσικές επιτυχίες

Το 1961 είναι εδώ και η ίδια βρίσκεται στο απόγειο της καριέρα της, παρουσιάζοντας διάφορα τηλεοπτικά μουσικοχορευτικά σόου, με μεγαλύτερο το Canzonissima. Εκεί ήταν που εκμεταλλεύτηκε και για πρώτη φορά την θέση της και την παρουσία της σε τέτοια σόου, αφού ήταν η πρώτη Ιταλίδα που έδειξε ακάλυπτη την κοιλία της στην τηλεόραση, προκαλώντας πληθώρα σχολίων σε κάθε σημείο της χώρας. Αναστάτωση όμως έφερε και στο Βατικανό, αφού η πράξη της να ντυθεί καλόγρια και να χορεύει δίπλα σε ημίγυμνους χορευτές έφερε την απόλυση της.

Μερικές από τις μουσικές της επιτυχίες ήταν το Tuca Tuca, το Tanti Auguri και το A far l’amore comincia tu. Το τελευταίο σημείωσε τεράστια καριέρα και στην χώρα μας, κάνοντας την δεκαετία του 70 αξέχαστη για τους περισσότερους από εμάς, αφού η Καρά είχε μπεί με το έτσι θέλω στην ζωή μας, δίνοντας μας κουράγιο και μαθήματα ζωής. Το A far l’amore comincia tu, δεν ήταν ένα τυχαίο τραγούδι, αφού μιλούσε για την εξουσία που αξίζει να έχει η γυναίκα στο σεξ.

Η πολυτάραχη ερωτικής της ζωή και οι μεγάλοι της έρωτες

Η πρώτη της μεγάλη σχέση ήταν αυτή με τον Gianni Boncompagni, συγγραφέα και στιχουργό των μεγαλύτερων μουσικών επιτυχιών της. Ενώ η δεύτερη μεγάλη της σχέση, ήταν αυτή με τον χορογράφο των σόου που παρουσίαζε, Sergio Japino, που ήταν 11 χρόνια νεότερος από εκείνη. Αν και οι δύο τους χώρισαν τη δεκαετία του 1990, διατήρησαν μια καλή προσωπική και επαγγελματική σχέση σε τέτοιο βαθμό που αυτός ήταν που ανακοίνωσε το θάνατο της στις 5 Ιουλίου του 2021. Προηγουμένως, είχε άλλες ρομαντικές σχέσεις με τον τραγουδιστή Little Tony, τον οποίο γνώρισε το 1961 κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “5 marines per 100 ragazze”. Μια ακόμη σημαντική σελίδα στην ζωή της αποτέλεσε ο ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους, Gino Stacchini με τον οποίο ήταν μαζί για οκτώ χρόνια. Ένα από τα γνωστά της φλέρτ ήταν επίσης και με τον Φρανκ Σινάτρα, με τον οποίο όμως δεν απέδωσε καρπούς. Η ίδια Δεν παντρεύτηκε ποτέ, αφού δεν πίστευε στο γάμο, ούτε είχε παιδιά, αν και όταν το ήθελε, ο γιατρός της της είπε ότι δεν μπορούσε πλέον να τα αποκτήσει. Αντ ‘αυτού, αποφάσισε να υιοθετήσει πολλά παιδιά από διάφορα μέρη του πλανήτη. Η Raffaella Carrà ήταν πολύ προσκολλημένη στο Monte Argentario, στην Τοσκάνη, όπου έζησε για πολλά χρόνια. Η βίλα της στο Cala Piccola αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλές από τις εκπομπές της, ακόμη και για τον τίτλο του τηλεοπτικού προγράμματος Carràmba! Che sorpresa. Φυσικά η ίδια ήταν λάτρης της ποδοσφαιρικής ομάδας Γιουβέντους, πράγμα που “κληρονόμησε” από τον Gino Stacchini.

Το παράδοξο με την Ραφαέλα Καρά ήταν ότι κατάφερνε να συνδυάζει στο πρόσωπό της, μ’ έναν μαγικό τρόπο τις έννοιες της χαράς και της ξεγνοιασιάς μαζί με αυτές της χειραφέτησης και της απελευθέρωσης από κάθε είδους καταπίεση. Κάτι που καμία καλλιτέχνιδα της εποχής της, ακόμα και εκείνες του μεγάλου βεληνεκούς δεν μπόρεσαν να το καταφέρουν. Γιατί η Ραφαέλα Καρά ήταν μια πολύπλευρη και απολύτως αυθεντική προσωπικότητα που έγινε σταρ όχι μόνον χάρη στο ταλέντο της αλλά και κυρίως χάρη στην επιμονή της να σπάσει τα ταμπού δεκαετιών και να ανοίξει νέους δρόμους.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πέθανε η Ολυμπία Δουκάκη: Η Ελληνική καταγωγή, το Όσκαρ, ο ακτιβισμός, η υποτροφία με το όνομα της και η σχέση της με τον ξάδερφο της και πολιτικό Μάικλ Δουκάκη

Πηγές

https://en.wikipedia.org/wiki/Raffaella_Carrà

Σχετικά άρθρα