Το δικό σας ερώτημα: Ο σύντροφος μου παρουσιάζει ψυχοσωματικά συμπτώματα και κρίσεις πανικού λόγω άγχους. Πως μπορώ να τον βοηθήσω;

Ο σύντροφος μου είναι ένα πολύ ευαίσθητο άτομο, που δυστυχώς αγχώνεται με το παραμικρό και αρκετές φορές σε σημείο να παθαίνει κρίσεις πανικού. Είναι αρκετά ευάλωτος κυρίως στο να διαχειριστεί κάποια θέματα υγείας που παρουσιάζονται στον ίδιο ή σε οικείους του.

Πρόσφατα, μετά από μια επέμβαση που είχα καθώς επίσης και μετά από κάποιο θέμα υγείας που παρουσιάστηκε στον πατέρα του, βρίσκεται συνεχώς σε ένταση και άγχος και μερικές φορές είχε βιώσει κρίση πανικού, θεωρώντας ότι τα πράγματα ήταν πιο σοβαρά από ότι πραγματικά ήταν. Να σημειωθεί ότι το θέμα υγείας του πατέρα του έχει παρουσιαστεί για πρώτη φορά πριν από περίπου 8 χρόνια, και από τότε ο σύντροφός μου έχει φοβία και πανικοβάλλεται εύκολα κυρίως σε ο,τι έχει να κάνει με θέματα υγείας.

Λόγω της έντονης ανησυχίας και του έντονου στρες που βιώνει, παρουσιάζει κάποια σωματικά συμπτώματα τα οποία πιστεύω ότι προέρχονται όλα από το άγχος, όπως για παράδειγμα δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολία στην κατάποση, πόνος στο στομάχι, πόνος στον αυχένα, πονοκέφαλος. Η παρουσία των συμπτωμάτων αυτών, τον αγχώνει ότι μπορεί να οφείλονται σε κάποιο παθολογικό αίτιο, με αποτέλεσμα να μιλά συχνά με γιατρούς για να διαπιστώσει αν έχει κάτι. Επίσης, τον τελευταίο μήνα δυσκολεύεται πολύ να φάει λόγω του έντονου άγχους και νιώθει ότι δεν μπορεί να καταπιεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε φορά που θα πρέπει να φάει κάτι να αγχώνεται ότι θα το πάθει πάλι. 

Εδώ θα ήθελα να αναφέρω ότι ανέκαθεν ήταν ένα άτομο που υπεραναλύει τα πάντα, από τα πιο απλά και ασήμαντα ζητήματα μέχρι τα πιο σοβαρά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συνεχώς σε ένταση. Όταν τον καταβάλει το άγχος, γίνεται λίγο απόμακρος. Όμως, αντιλαμβάνεται ότι υποφέρει από άγχος και προσπαθεί όσο μπορεί να βρει λύση, αλλά είναι δύσκολο.

Επειδή ο ίδιος είναι πολύ αρνητικός στο να επισκεφτεί κάποιον ψυχολόγο για να τον βοηθήσει να σκέφτεται διαφορετικά, προσπαθώ εγώ ως σύντροφός του να βρω τρόπους που θα τον βοηθήσουν σιγά σιγά να ηρεμήσει. Θα το εκτιμούσα πολύ εάν μπορείτε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνω για να τον βοηθήσω, πως πρέπει και δεν πρέπει να αντιδρώ σε φάσεις έντονου άγχους, τι πρέπει να αποφεύγω, πως μπορώ να τον καθησυχάζω την στιγμή που βλέπω ότι πάει να πανικοβληθεί και τα λοιπά. Επίσης, πώς πρέπει να διαχειριστώ την φοβία του ότι δεν μπορεί να καταπιεί και δεν μπορεί να φάει (έχουμε ελέγξει το θέμα και δεν αφορά κάτι παθολογικό, άρα προέρχεται από το άγχος).

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την προθυμία σας να βοηθήσετε! 

Με εκτίμηση.

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από την περιγραφή σου ότι έχεις παρατηρήσει και αντιληφθεί πολύ καλά τι συμβαίνει με τον σύντροφο σου. Τα συμπτώματα που περιγράφεις άπτονται με την ύπαρξη έντονου στρες στην ζωή του συντρόφου σου καθώς και με τις κρίσεις πανικού που κατά καιρούς έχει βιώσει. Επίσης, παρατηρώντας τον τρόπο αντιμετώπισης των θεμάτων υγείας από εκείνον καθώς και την προσέγγιση του στα ψυχοσωματικά συμπτώματα που βιώνει, ίσως να μπορούσαμε να μιλήσουμε και για μια μορφή υποχονδρίασης.

Από την άλλη μεριά και πέρα από την δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο σύντροφος σου, πιστεύω πως κι εσύ έχεις επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Είναι σχεδόν απίθανο να θεωρήσουμε ότι μόνο οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε μια κατάσταση επηρεάζονται και όχι και τα άτομα του στενού περιβάλλοντος. Άλλωστε, εσύ είσαι εκείνη που προσπαθεί να βρεί μια κάποια λύση προκειμένου να είστε καλύτερα με τον σύντροφο σου. Με αυτό το δεδομένο και με την άρνηση του συντρόφου σου να επισκεφτεί κάποιον ειδικό θα σου πρότεινα τα εξής :

Σε πρώτο χρόνο, μην προσπαθήσεις επ’ ουδενί να γίνεις ο «γιατρός» ή ο θεραπευτής του συντρόφου σου και του γενικότερου προβλήματος. Ο ρόλος σου ως συντρόφου είναι να είσαι παρών και με ενσυναίσθηση στα προβλήματα του συντρόφου σου, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν ευθύνεσαι για να βρείς λύση σε αυτά. Ακόμα και εσύ να ήσουν ένας ειδικός ψυχικής υγείας, το ορθότερο θα ήταν να παραπέμψεις τον σύντροφο σου σε άλλον επαγγελματία.

Σε δεύτερο χρόνο, προτείνω να συζητήσεις με το σύντροφο σου για το πώς εσύ βιώνεις την συγκεκριμένη κατάσταση και να του εκθέσεις παράλληλα τις ιδέες και λύσεις που πιστεύεις ότι μπορούν να βοηθήσουν τόσο εκείνον όσο και την σχέση σας. 

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι και ειδικότερα όσοι, παρόλο που χρειάζονται αρνούνται να επισκεφτούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ότι όπως δεν είναι δυνατόν ακόμα και ένας χειρουργός (που γνωρίζει την ενδεδειγμένη αντιμετώπιση) να χειρουργήσει το σώμα του αντίστοιχα δεν μπορεί ο κάθε άνθρωπος που αντιμετωπίζει ψυχοσυναισθηματικά ζητήματα να θεραπεύσει τον εαυτό του.   

Ιωάννης Νίκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Μέλος BACP

Ευρυδάμαντος 33, 11745 Αθήνα

Τηλ : 2130 456530

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ταλαιπωρούμε από κρίσεις πανικού. Νιώθω αβοήθητη και μόνη. Πως θα ξεπεράσω τους φόβους μου;

Έχεις κατάθλιψη; Κρίσεις πανικού; Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή; Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία, είναι η λύση που αναζητάς!

Σχετικά άρθρα