Δεν θέλεις να κάνεις σεξ; Εάν έχεις αυτά… τότε έχεις Ερωτοφοβία

Σε ψυχολογικές μελέτες, ο όρος ερωτοφοβία, χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τον βαθμό της σεξουαλικής αποστροφής έναντι (γενικού) ενδιαφέροντος για το σεξ. Τα άτομα με ερωτοφοβία σκοράρουν πολύ υψηλά στα τεστ που προσδιορίζουν τον φόβο και το άγχος στο σεξ. Ακόμα, μιλούν πολύ σπάνια για αυτό, έχουν λίγους ερωτικούς συντρόφους στην ζωή τους και έχουν αρνητική θέση σε σχέση με την πορνογραφία.

Στην αντίπερα όχθη, τα άτομα με ερωτοφιλία, δεν διστάζουν να μιλήσουν για το σεξ, δεν είναι αρνητικοί στην πορνογραφία και έχουν αρκετούς ερωτικού συντρόφους στην ζωή τους. Ακόμα τα σκορ τους στα τεστ που προείπαμε είναι στα ύψη αλλά από την αντίθετη πλευρά.

Οι ειδικοί συχνά τονίζουν πως οι δύο αυτές φοβίες, είναι απόρροια της ελλιπούς σεξουαλικής εκπαίδευσης, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους για την γενικότερη υγεία τους.

Η ερωτοφοβία όμως είναι περίπλοκη και λειτουργεί ως ομπρέλα και για άλλες φοβίες που αφορούν το σεξ. Πάμε να ανακαλύψουμε μερικές από αυτές;

Ποιοι είναι οι φόβοι που ένα άτομο με ερωτοφοβία μπορεί να αντιμετωπίσει;

Συνουσιοφοβία (Genophobia)

Η σινουσιοφοβία, αποτελεί τον πρώτο φόβο στην λίστα μας, πράγμα που τον καθιστά και τον πιο γνωστό. Αρκετοί είναι λοιπόν οι άνθρωποι που φοβούνται την σεξουαλική επαφή, δηλαδή την συνουσία και προτιμούν να μένουν μόνο στο πιο τρυφερό κομμάτι, που είναι οι αγκαλιές και τα φιλιά.

Γυμνοφοβία

Ο φόβος αυτός είναι λίγο διφορούμενος, αφού απασχολεί τόσο το άτομο που το έχει, όσο και τους γύρω του. Πιο συγκεκριμένα το άτομο με γυμνοφοβία, φοβάται να δει είτε τον εαυτό του γυμνό, είτε κάποιον άλλον. Όπως και να έχει, τέτοιου είδους φοβία, συχνά οφείλεται σε ζητήματα εικόνας σώματος ή συναισθηματικής ανεπάρκειας.

Φιλιφοβία (Philemaphobia)

Τα άτομα με φιλιφοβία, φοβούνται να φιλήσουν κάποιον, λόγω φόβου για κακή αναπνοή ή ακόμα και μετάδοση κάποιου μικροβίου.

Φόβος οικειότητας

Συχνά ο φόβος της οικειότητας, προέρχεται από τον φόβο της εγκατάλειψης ή αυτόν της καταπίεσης, πράγμα που υποδηλώνει πως ένας άνθρωπος με φόβο οικειότητα, ουσιαστικά φοβάται να δεθεί με τον άλλον άνθρωπο συναισθηματικά και έτσι φοβάται και το σεξ.

Αφηφοβία (Haphephobia)

Η αφιφοβία είναι ο φόβος της αφής. Με άλλα λόγια το άτομο φοβάται κάθε είδους χειραψία, είτε αυτή έγκυται στο ερωτικό κομμάτι, είτε όχι.

Παραφοβία (Paraphobia)

Για το τέλος αφήσαμε την παραφοβία, κατά την οποία το άτομο φοβάται τις διαστροφές στο σεξ. Θυμίζει λίγο την γυμνοφοβία από την άποψη ότι είναι διφορούμενος φόβος. Κάποιος με παραφοβία μπορεί να φοβάται μην ο ίδιος αναπτύξει διαστροφές στο σεξ, ενώ ένα άλλο μέρος αυτών φοβάται μήπως από την οικειότητα που θα αναπτυχθεί στην σχέση το σεξ γίνει διαστροφικό.

Ποια είναι η αντιμετώπισης της ερωτοφοβίας;

Με λίγα λόγια καταλαβαίνουμε πως κάθε είδος ερωτοφοβίας, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα από κάποιον ειδικό Σεξολόγο ή Ψυχολόγο, τότε μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην κοινωνική ζωή των ανθρώπων που πάσχουν από αυτή. Οπότε καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις και επειδή το ζήτημα για κάποιους είναι αρκετά λεπτό, να είμαστε σίγουροι πως εμπιστευόμαστε τον Ειδικό που μιλάμε και πως νιώθουμε άνετα μαζί του προκειμένου να θεραπευτούμε. Τέλος πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, στην οποία μαθαίνουμε ότι δεν φταίνε πάντα τα γεγονότα που μας συμβαίνουν, αλλά ο τρόπος που εμείς τα ερμηνεύουμε.

Πηγές

https://www.verywellmind.com/fear-of-sex-2671739

https://en.wikipedia.org/wiki/Erotophobia

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα