Ποιες είναι οι τελικές ημερομηνίες για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των Υγειονομικών; Τι γίνεται με τους εσωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας; Και τέλος πως λειτουργεί η εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού;

Ποιες είναι οι τελικές ημερομηνίες για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των Υγειονομικών;

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για το τι θα γίνει με τα εμβόλια και ποια επαγγέλματα είναι υποχρεωτικά να το κάνουν. Όσον αφορά τον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα τους ανθρώπους που απασχολούνται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι, να έχουν κάνει την πρώτη δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου, αλλιώς θα τίθενται αυτομάτως, θα απομακρύνονται από τις εργασίες τους χωρίς αποδοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται, κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης, στέγες ατόμων διαβίωσης με ειδικές ανάγκες, θεραπευτήρια χρονιών πασχόντων, κλειστές δομές πρόνοιας, οικοτροφείων, ειδικών ιδρυμάτων, κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρων ειδικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία κ.ά.

Στη υπηρεσία που που δεν θα τηρεί τους κανόνες, θα επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής 200.000 συν ποινικές κυρώσεις.

Τώρα όσον αφορά τους ανθρώπου που εργάζονται σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας, δηλαδή σε νοσοκομεία και κλινικές, η πρώτη δόση θα πρέπει να γίνει έως την 1 Σεπτεμβρίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να προσλαμβάνεται προσωπικό με ταχείες διαδικασίες σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται. Συστήνονται επίσης ειδικές επιτροπές για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα και δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Ποια είναι τα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας;

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, στους εσωτερικούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ και κέντρα διασκέδασης, θα μπορούν να παρευρίσκονται μόνο οι εμβολιασμένοι. Πιο συγκεκριμένα αυτό θα λειτουργήσει από τις 16 Ιουλίου, όπου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα θα είναι μόνο για εμβολιασμένους με κάλυψη 85%.

Τώρα από τις 16 Ιούλιου μέχρι και τις 31 Αυγούστου, θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.

Ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία, αφού μπορούν να επιλέξουν να εξυπηρετούν είτε μόνο εμβολιασμένους, είτε και εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους, αλλά με όλα τα μέτρα προφύλαξης.

Όσον αφορά τώρα τον στρατό και πιο συγκεκριμένα τους φαντάρους, ο εμβολιασμός δεν θα γίνεται υποχρεωτικός αλλά εθελοντικός, με κίνητρο τις 5 ημέρες άδειας. Όπως για παράδειγμα γίνεται με την αιμοδοσία, όπου οι φαντάροι παίρνουν κάποιες μέρες τιμητική άδεια.

Πως λειτουργεί η εφαρμογή για τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και πότε θα είναι διαθέσιμη για το κοινό;

Τη λειτουργία της εφαρμογής «Covid Free GR» παρουσίασε σήμερα 13/7 ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, όπου δήλωσε πως για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android, διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Όπως τόνισε και ο ίδιος η διαδικασία είναι εύκολη και δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Τώρα όσον αφορά τον έλεγχο και την επαλήθευση των ευρωπαϊκών ψηφιακών πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για τις ελληνικές βεβαιώσεις απαιτείται.

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID.
  • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.
  • Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.
  • Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά.
  • Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
  • PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00:01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Κορωνοϊός: Σε πιθανή 3η δόση, θα υποβάλλονται οι ασθενείς με μεταμόσχευση οργάνων, οι καρκινοπαθείς με χημειοθεραπεία και οι άνθρωποι με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα