“Nιώθω πως ο σύντροφος μου δεν με θέλει ερωτικά…υπάρχει σεξ χωρίς συναίσθημα”;

Καλησπέρα σας, είμαι 24 ετών και είμαι σε σχέση με τον σύντροφο μου εδώ και 2 χρόνια. Το τελευταίο διάστημα νιώθω πως δεν με θέλει ερωτικά και πως το σεξ γίνεται καταναγκαστικό έργο για εκείνον. Ακόμη νιώθω πως δεν υπάρχει πλέον συναίσθημα από την πλευρά του. Υπάρχει πιθανότητα ένας άνθρωπος να κάνει σεξ χωρίς συναίσθημα; Και εάν ναι, γιατί κάνει σεξ μαζί μου εφόσον δεν έχει συναισθήματα για μένα; Ευχαριστώ!

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι %CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99%CE%9A-2023-03-01T125629.429-1024x576.jpg

Στο ερώτημα σας απάντησε η Σοφία Μπεκιάρη, Ψυχολόγος και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Αγαπητή φίλη,

Έπειτα από δύο χρόνια σχέσης είναι πολύ φυσιολογικό να έχεις αυτούς τους προβληματισμούς, από τους οποίους προκύπτουν δύο κύρια θέματα, τα οποία θα αναλύσω παρακάτω:

1) Αρχικά, αυτά που πιστεύεις σε σχέση με τον συναισθηματικό κόσμο του φίλου σου, δηλαδή, το αν σε βλέπει ερωτικά ή όχι και ότι η σεξουαλική πράξη για εκείνον φαίνεται καταναγκαστική, είναι η άποψη σου ή θέματα τα οποία έχει αναφέρει ο ίδιος και που έχετε ήδη συζητήσει; Όπως προανέφερα παραπάνω, σε μία διετή σχέση, είναι λογικό να επισημάνουμε  διαφορές προς το καλύτερο ή το χειρότερο, οι οποίες μπορεί να μας ενθουσιάζουν ή και να μας απογοητεύουν. Ωστόσο, καλό είναι να μη καταλήγουμε σε αυθαίρετα συμπεράσματα, εάν δεν έχουμε πρώτα συζητήσει με τον σύντροφό μας. Από την όλη περιγραφή σου επίσης, προκύπτει ένας βαθμός απογοήτευσης σχετικά με τις προσδοκίες που έχεις από αυτή τη σχέση. Αυτό, θα μπορούσε να οφείλεται πράγματι στην έλλειψη ενδιαφέροντος του συντρόφου σου, είτε στο έντονο ενδιαφέρον του, το οποίο όμως, δεν εκφράζεται έτσι όπως εσύ θα επιθυμούσες.

2) Όσον αφορά το δικό σου ερώτημα, δηλαδή αν υπάρχει πιθανότητα ένας άνθρωπος να κάνει σεξ χωρίς συναισθήματα, η απάντηση μου σε αυτό είναι πώς σαφώς και είναι δυνατόν να γίνει. Η ερώτησή σου βέβαια συνεχίζεται με την δευτερεύουσα σκέψη και εάν ναι, γιατί κάνει σεξ μαζί μου, εφόσον δεν έχει συναισθήματα για εμένα; το οποίο ερώτημα μεταβάλλεται από μία γενική κατάσταση και καταλήγει σε μία υποκειμενική εκτίμηση. Πιο συγκεκριμένα, στη περίπτωσή σου θα πρέπει να υποθέσουμε τουλάχιστον αρχικά ότι υπήρχε μια συναισθηματική σύνδεση. Η πορεία της σχέσης στη συνέχεια δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθεί και θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί για παράδειγμα τη συνήθεια ως βασικό κίνητρο διατήρησης της σχέσης αυτής. Θα ήταν αδιαμφισβήτητο από την άλλη, τα θέματα επικαιρότητας να μην εμπλέκονται. Στα χρόνια του κορονοιού οι δυσκολίες που προκύπτουν σε κάθε ερωτική σχέση είναι αυξημένες και δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Είναι όμως στο χέρι μας, να τις ξεπερνάμε υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η προσπάθεια είναι αμοιβαία, κοινή από τους δύο εραστές. Επιπρόσθετα, στο ερώτημά σου διατυπώνεις τις σκέψεις σου ως εξής: γιατί κάνει σεξ μαζί μου; Θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτό το σημείο να τονίσω πως διαχωρίζεις εσένα από εκείνον όσον αφορά τη συνουσία σας ενώ η σεξουαλική επαφή είναι μια πράξη που συμπεριλαμβάνει και τους δύο εραστές και αντανακλά τη λεκτική τους επικοινωνία.

Τέλος, με βάση τα παραπάνω ερωτήματα και τους προβληματισμούς που προκύπτουν, θα ήθελα να προσθέσω ότι γενικά η ψυχολογία του άνδρα διαφέρει από αυτή της γυναίκας. Οι γυναίκες επιζητούν αρχικά μια καλή συναισθηματική κάλυψη μέσα από την οποία λειτουργούν ερωτικά ενώ οι άνδρες ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξουαλικό κομμάτι. Ένα επίσης αναδυόμενο θέμα, σχετίζεται με την αντιπαράθεση των «θέλω» του ενός και του άλλου. Είναι φυσιολογικό και υγιεινό όταν δύο άνθρωποι εξελίσσονται, να αλλάζουν και τα θέλω τους παράλληλα. Η επαναδιαπραγμάτευση και επανατοποθέτησή τους λοιπόν είναι αξιοσημείωτη. Εν ολίγοις,  καλό είναι οποιοσδήποτε προβληματισμός προκύπτει σε σχέση με τον σύντροφό μας , να τον συζητάμε και να μη συσσωρεύονται προβλήματα γύρω από τη σχέση στην οποία μπορεί να λειτουργούν καταλυτικά.

 Φιλικά,

 Σοφία

Σοφία Μπεκιάρη, Ψυχολόγος                                                                                                          

και η Ομάδα του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου,  

Μιχαλακοπούλου 58,                                                                                                                                                

Τ.Κ. 115 28, Αθήνα                                                                                                                                             

Τηλέφωνο 2107233102, 2107294065,                                                                                                        

Ιστότοπος http://www.sexmedic.gr/

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα