Εάν νιώθεις πιο μεγάλος από την Βιολογική σου ηλικία, τότε ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις την Ψυχολογική ηλικία

Πολλοί είναι εκείνοι, που αισθάνονται πολύ μεγαλύτεροι από την ηλικία που είναι στην πραγματικότητα. Αυτό ορίζεται ως ψυχολογική ηλικία και έχει να κάνει με τον τρόπο που κάποιος ενεργεί και αισθάνεται.
Μια βασική αιτία της ψυχολογικής ηλικίας είναι η ωριμότητα του κάθε ατόμου. Συνήθως τα άτομα με μεγαλύτερη ωριμότητα, έχουν και μεγαλύτερη ψυχολογική ηλικία σε σχέση με την βιολογική τους.
Ένα από τα κλασικά παραδείγματα είναι τα παιδιά στην εφηβεία, όπου ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα, όταν τα συναισθήματα και οι πράξεις τους είναι πιο μεθοδικές και καθόλου παρορμητικές σχετικά με το νεαρό της ηλικίας τους.

Πάμε όμως να συγκρίνουμε την ψυχολογική ηλικία με την βιολογική;

Ποιες οι διαφορές της Ψυχολογικής ηλικίας με την Βιολογική ηλικία;

Η ψυχολογική ηλικία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στη γνωστική λειτουργία (η ικανότητα σας να μαθαίνετε και να θυμάστε) και στη συναισθηματική λειτουργία (η ικανότητα σας να διαχειρίζεστε τα συναισθήματα σας). Ωστόσο σαν φυσική εξέλιξη οι άνθρωποι όταν μεγαλώνουν έχουν περισότερα κενά μνήμης πράγμα που δυσκολεύει τα άτομα με μεγάλη ψυχολογική ηλικία και διευκολύνει άτομα με μικ΄ρη ψυχολογική ηλικία. Από την άλλη πλευρά, οι ικανότητες των ανθρώπων να διαχειρίζονται αρνητικά συναισθήματα βελτιώνονται όσο μεγαλώνουμε.

Οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όλοι θέλουμε η ψυχολογική ηλικία μας να είναι μικρή, σε σχέση  με την μνήμη. Αλλά όταν πρόκειται για τα συναισθήματα μας, είναι πιο αποτελεσματικό να έχουμε μεγαλύτερη ψυχολογική ηλικία.

Ακόμη, η ψυχολογική ηλικία παίζει τεράστιο ρόλο στις πειραματικές έρευνες. Πιο συγκεκριμένα, πολλές φορές οι ερευνητές διαλέγουν άτομα μικρότερης βιολογικής ηλικίας σε σχέση με αυτήν που πραγματικά επιθυμούν, διότι η ψυχολογική τους ηλικία είναι ταιριαστή. Αυτό συμβαίνει γιατί για παράδειγμα δεν μπορούν να πουν σε έναν 30χρονο συμμετέχοντα: «Θα ήθελα να είστε 60 ετών για το πείραμα μας και να έχετε μια πάθηση μεσήλικα».

Πηγές

https://link.springer.com/referenceworkentry/10.1007%2F978-0-387-79061-9_2298

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/fulfillment-any-age/201206/what-s-your-true-age

Εσείς ακολουθείτε την κατάλληλη skincare routine ανάλογα με την ηλικία σας;

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα