Βλέπω όνειρα ενώ δεν κοιμάμαι. Τι μπορεί να μου συμβαίνει;

51 ετών. Δεν ξέρω πως να περιγράψω αυτό που μου συμβαίνει. Είναι σαν να βλέπω όνειρα ενώ δεν κοιμάμαι. Σήμερα έκανα δουλειές στο σπίτι όταν εντελώς ξαφνικά άρχισαν διάφορες σκέψεις από πράγματα που δεν έχουν γίνει ανακατεμένα με γνωστά συμβάντα, ένα κουβάρι. Μέσα σε δευτερόλεπτα ξεκίνησε και έτσι τελείωσε χωρίς να μπορώ να θυμηθώ ακριβώς τι σκεφτόμουν, μόνο κομμάτια από εδώ κι εκεί. Δεν μπορώ να το περιγράψω όσο κι αν προσπαθώ. Μου έχει συμβεί άλλη μια φορά ενώ οδηγούσα μετά τη δουλειά. Έβλεπα πράγματα και συζητήσεις που δεν έχουν γίνει ποτέ αλλά με γνώριμα άτομα και χώρο. Ήταν σαν να είμαι εκεί και στο αυτοκίνητο ταυτόχρονα, έχοντας πλήρη συνείδηση και στους δύο χώρους. Το ίδιο και σήμερα. Σαν να είμαι σε δύο μέρη ταυτόχρονα και να κάνω ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά πράγματα. Πρέπει να μιλήσω σε κάποιον γιατί αυτή η κατάσταση με τρελαίνει. Μετά από αυτό το συμβάν, σήμερα, με έπιασε ελαφρύς πονοκέφαλος στην αριστερή πλευρά πάνω από το μάτι και όσο προσπαθούσα να θυμηθώ τι σκέψεις ήταν αυτές με έπιασε τάση λιποθυμίας ή πανικού δεν ξέρω ακριβώς. Τι μου συμβαινει;

Στο ερώτημα σας απάντησε η Γεωργία Καλτσίδου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Αγαπητή αναγνώστρια, 

αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό μοιάζει να σου αφήνει ένα συναισθηματικό μπέρδεμα, μία ανησυχία και ερωτήματα για τις σκέψεις αυτές που μοιάζει να έρχονται ασυναίσθητα και ξαφνικά, και να “κλέβουν” την παρουσία σου από τη δουλειά, το αυτοκίνητο και άλλες καθημερινές δραστηριότητες. Ενώ νιώθεις ότι μπορείς να είσαι και στα δύο πράγματα ταυτόχρονα και να τα ακούς συνειδητά, όλη αυτή η εμπειρία είναι άγνωστη, μοιάζει ασυνήθιστη ή περίεργη, ακόμη και κουραστική ή τρομακτική. 

Αρχικά, το άγνωστο μας τρομάζει, καθώς δεν είμαστε συνηθισμένοι στο να το διαχειριζόμαστε και συχνά το αναγνωρίζουμε ως απειλή. Και για σένα συμβολικά αυτή η εμπειρία είναι “σαν” ένας άγνωστος επισκέπτης που έρχεται στο σπίτι σου χωρίς να σου χτυπήσει την πόρτα και αναφέρει πράγματα που μοιάζει να μην έχουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ωστόσο έχουν αναφορές στη δουλειά σου και στη ζωή σου, και εμπεριέχουν γνώριμα πρόσωπα. 

Αρχικά, είναι απόλυτα φυσιολογικό κατά τη διάρκεια της μέρας μας να συμβαίνει ένας εσωτερικός διάλογος, πολλές φορές και νοερές εικόνες, για πράγματα που μας ανησυχούν, μας ευχαριστούν ή μας φοβίζουν. Αυτή είναι μία φυσιολογική και κοινή εμπειρία για όλους τους ανθρώπους, που συμβαίνει ασυναίσθητα κάποιες φορές. Ειδικά σε μία δύσκολη περίοδο της ζωής μας ή σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον, ή μετά από ένα γεγονός που το βιώσαμε τραυματικά, οι σκέψεις αυτές μπορεί να επιμένουν, να είναι αρνητικές και να μας προβληματίζουν. Ο εγκέφαλος μας, επίσης, είναι μυθοπλάστης, δηλαδή γράφει φανταστικές ιστορίες, που ακόμη και αν δεν έχουν συμβεί, έρχονται στη συνείδηση μας για κάποιο λόγο. Οι ιστορίες αυτές κάτι έχουν να πουν σε εμάς, στη ζωή μας, και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε αυτές και να τις κατανοήσουμε, αν στρέψουμε την προσοχή μας σε αυτές με ευαισθησία, κατανόηση, αποδοχή. 

Το άγχος και η πίεση έχουν πολλές όψεις και μπορεί να υπάρχουν διάφορες μορφές του στη ζωή μας, ανάμεσα στις οποίες είναι και οι έντονες σκέψεις, όπως αυτές που περιγράφεις. 

Η δική μου πρόταση στο ερώτημα σου είναι να προσπαθήσεις να αποφύγεις εύκολες διαγνωστικές ετικέτες για αυτό που σου συμβαίνει και να το φροντίσεις. Κάποιες φορές η φροντίδα είναι να βρεις εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης του άγχους, αλλά σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να επισκεφτείς έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, εφόσον όλο αυτό σε ανησυχεί και θα ήθελες να το καταλάβεις καλύτερα. 

Ευχαριστώ,

 

Γεωργία Καλτσίδου

Ψυχολόγος

Προσωποκεντρική & Focusing-Βιωματική Ψυχοθεραπεύτρια

+30 6973502573

[email protected]

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Εσύ ήξερες ότι αυτά τα 5 πράγματα δεν μπορείς να τα κάνεις σε ένα όνειρο;

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα