Νιώθω ένα αίσθημα αποχωρισμού από το σώμα μου. Είναι πιθανό να πάσχω από αποπροσωποποίηση;

Καλησπέρα!!! Εδώ και δύο-τρια χρόνια νιώθω. Κάτι σαν αποπροσωποποίηση. Έχω διαβάσει τι είναι στο ίντερνετ και κοντεύω να τρελαθώ. Περνάω περιόδους άγχους αυτή τη στιγμή και νιώθω ότι κουνιέμαι εκεί που κάθομαι είμαι πολύ πιεσμένη και αυτό το αίσθημα αποχωρισμού από το σώμα μου το νιώθω σε μεγαλύτερο βαθμό τώρα. Έχω πίεση και σφίξιμο στο λαιμό που με προκαλεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Είναι πιθανό να πάσχω από αυτή τη διαταραχή;

Στο ερώτημα σας απάντησε η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Ίρις Κρέμερ

Είναι πολύ δύσκολο αλλά και αντιδεοντολογικό να κάνει ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας διάγνωση μέσα από τρεις γραμμές και χωρίς να έχει δει από κοντά έναν άνθρωπο ώστε να σχηματίσει τη δική του κλινική εκτίμηση.

Σε πρώτη φάση θα σας πω ότι από αυτά που λέτε σίγουρα, όπως έχετε διαπιστώσει, βιώνετε έντονο άγχος που ενδέχεται αυτό από μόνο του να σας προκαλεί διάφορες σωματικές αισθήσεις και συμπτώματα. Δεν αμφιβάλλω ότι έχοντας διαβάσει για την συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να έχετε ταυτιστεί με αυτήν, όμως σε καμία περίπτωση δεν γίνεται έτσι μία διάγνωση. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι διαφορετικές διαταραχές μπορεί να έχουν κοινά σημεία οπότε μπορεί να πάσχετε από κάτι διαφορετικό που μόνη σας δε μπορείτε να το εντοπίσετε και να το διαγνώσετε. Το βέβαιο στην περίπτωση σας είναι ότι ό,τι κι αν σας συμβαίνει μοιάζει να εντείνεται από δύσκολες για εσάς περιόδους κάτι που συναντάμε συχνά σε πολλές διαταραχές όταν το άτομο περνά δύσκολες ή/και φορτισμένες ψυχικά και συναισθηματικά φάσεις. Που σημαίνει ότι το πρόβλημα σας δε λύνεται όταν εσείς είστε σε καλύτερη διάθεση, απλά μειώνεται η ένταση του και επανέρχεται όταν η διάθεση σας για κάποιο λόγο μειώνεται.

Καθώς γράφετε ότι βρίσκεστε ήδη σε αυτή την ψυχική κατάσταση εδώ και τρία χρόνια θα ήταν πολύ σημαντικό έως και απαραίτητο να επισκεφθείτε ένα ειδικό ψυχικής υγείας. Για αρχή θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε ένα ψυχίατρο. Μιας και είστε νεαρό άτομο προτιμήστε και έναν σχετικά νεότερο ψυχίατρο που ενδεχομένως ακολουθεί και πιο μοντέρνες πρακτικές αντιμετώπισης σε σχέση με έναν αρκετά μεγαλύτερο σε ηλικία. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε κάποια δημόσια δομή όπως αυτή του Αιγινητείου νοσοκομείου κατόπιν ραντεβού αν η οικονομική σας κατάσταση δε σας επιτρέπει μία ιδιωτική επιλογή. 

Όποια κι αν είναι η διάγνωση που θα σας δοθεί κρίνω από τα λίγα που μας λέτε ότι θα ήταν καλό να ξεκινήσετε και συνεδρίες ψυχοθεραπείας ώστε να εντοπίσετε και να διερευνήσετε την ρίζα του προβλήματος και όχι μόνο να αντιμετωπίσετε επιφανειακά τις σωματικές αισθήσεις που σας προκαλούνται. Ακόμα και μία επίσκεψη σε έναν σωστά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο ψυχολόγο θα μπορούσε σε πρώτη φάση να σας δώσει μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση σας και κατά πόσο είναι αναγκαίο να δείτε και έναν ψυχίατρο.

Όσο πιο σύντομα απευθυνθείτε σε έναν ειδικό τόσο πιο σύντομα θα μπορέσετε να ανακουφιστείτε και να έχετε μία καλύτερη ποιότητα ζωής στο παρόν και στο μέλλον. Στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και συμβουλές.

Ίρις Κρέμερ

Συμβουλευτική Ψυχολόγος
2130049125

Σχετικά άρθρα