Κρεμώδες ριζότο με γαρίδες: Ένα πιάτο που τρελαίνει τις αισθήσεις σου

Υλικά

Για το ζωμό γαρίδας

  • 20 Γαρίδες (κεφαλές, ουρές και κελύφη)
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • ½ κουταλάκι σπόρους μάραθου
  • 2 κουταλιές πάστα ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
  • 4 φλιτζάνια νερό

Για το ρύζι

  • 2 κρεμμύδια
  • 2 φλιτζάνια Ρύζι Arborio
  • 1 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού σαφράν
  • 20 μεσαίου μεγέθους φρέσκιες γαρίδες
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι φρεσκοτριμμένο τυρί παρμεζάνα
  • Αλατοπίπερο
  • Χούφτα φρέσκα φύλλα μαϊντανού

Παρασκευή

Βήμα 1 Τοποθετήστε το σαφράν σε ένα φλιτζάνι λευκό κρασί. Αφήνουμε στην άκρη για αργότερα όταν μαγειρεύουμε ρύζι.

Βήμα 2 Αφαιρέστε τα κεφάλια από τις γαρίδες, τα κελύφη συμπεριλαμβανομένης της ουράς και των ποδιών. Μόλις καθαριστούν και ξεδιπλωθούν, κόψτε τις γαρίδες σε μικρά κομμάτια, περίπου 4 ή 5. Αφήστε στην άκρη

Βήμα 3 Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέστε 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Τοποθετήστε τα σπασμένα κεφάλια και το κέλυφος στην κατσαρόλα και τηγανίστε τα κελύφη στο ελαιόλαδο μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Προσθέστε τους σπόρους του μάραθου, λευκό κρασί, 4 φλιτζάνια νερό βρύσης, ένα φύλλο δάφνης και πελτέ ντομάτας. Τα αφήνουμε να ροδίσουν και να σιγοβράσουν για 30 λεπτά. Μόλις τελειώσετε, στραγγίστε και διατηρήστε το υγρό. Πετάξτε τα κελύφη. Διατηρήστε το απόθεμα ζεστό, χρησιμοποιώντας έναν βραστήρα σε περίπτωση που παγώσει.

Βήμα 4 Εν τω μεταξύ, σε ένα άλλο τηγάνι, προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και προσθέστε τα καθαρισμένα κομμάτια γαρίδας και ανακατέψτε μέχρι να πάρουν χρώμα. Αυτό πρέπει να διαρκέσει λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα. Αφήνω στην άκρη.

Βήμα 5 Σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και μια κουταλιά βούτυρο. Μόλις λιώσει, προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ιδρώστε λίγο και προσθέστε το ρύζι. Ρίξτε ή ανακατέψτε με μια ξύλινη κουτάλα συνεχώς μέχρι να γίνουν αδιαφανείς οι κόκκοι. Μόλις τσιγαριστεί ελάχιστα ρίχνουμε το σαφράν με το λευκό κρασί και σιγοβράζουμε απαλά μέχρι να μην υπάρχουν υγρά.

Βήμα 6 Μόλις το ρύζι απορροφήσει όλο το κρασί, προσθέστε αρκετό από τον ζωμό που φτιάξαμε πριν για να καλύψει το ρύζι, μία κουτάλα τη φορά. Σιγοβράζουμε πολύ αργά μέχρι να απορροφηθεί όλο το απόθεμα. Προσθέστε λίγο αλάτι. Συνεχίστε να επαναλαμβάνετε αυτό το βήμα μία κουτάλα τη φορά. Συνεχίστε να προσθέτετε το ζωμό, επιτρέποντας στο ζωμό να απορροφηθεί αργά καθώς ρίχνετε ή ανακατεύετε απαλά το ρύζι. Περιμένετε πάντα να απορροφηθεί πρώτα το υγρό πριν προσθέσετε περισσότερο απόθεμα. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 20 λεπτά. Δοκιμάστε λίγο από το ρύζι προς το τέλος για να βεβαιωθείτε ότι έχει βράσει σωστά και προσαρμόστε το καρύκευμα με αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 7 Αφού απορροφηθεί όλος ο ζωμός από το ρύζι, προσθέστε τις ψημένες γαρίδες και ανακατέψτε καλά για 30 δευτερόλεπτα μόνο για να ζεσταθούν ξανά. Βγάζουμε το ρύζι από τη φωτιά και ανακατεύουμε στο βούτυρο μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού.

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή εδώ

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ριζότο με 2 είδη μανιταριών

Μαύρο ριζότο με σουπιές

Σχετικά άρθρα