Τα 5 πιο κοινά διατροφικά λάθη το καλοκαίρι. Μάθε πως να τα αποφύγεις

Γράφει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Έλενα Διάφα

Το καλοκαίρι αποτελεί την  πλέον ιδανική εποχή για επαναπροσδιορισμό του βάρους μας. Η θερμοκρασία ανεβαίνει και μαζί της αυξάνονται και οι καύσεις του σώματος. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της έμφυτης τάσης του οργανισμού μας να εναρμονίζεται με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Εκμεταλλευτείτε τη θάλασσα, την εξοχή και κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα που μας χαρίζει το καλοκαίρι, για να πετύχετε συντήρηση ή και γιατί όχι, απώλεια βάρους. Απολαύστε το φαγητό χωρίς τύψεις, έχοντας απλά μια περισσότερο ενσυνείδητη (mindful) στάση.

Πείτε ναι στην απόλαυση και όχι σε ακραίες τακτικές!

Παρακάτω συγκεντρώνονται όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, προκειμένου να αποφύγετε τις παγίδες που κρύβει το καλοκαίρι.

Δεν έχουν όλα τα υγρά τις ίδιες θερμίδες

Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο αυξάνεται και η επιθυμία για περαιτέρω πρόσληψη υγρών. Αυτό, είναι απόλυτα φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς ότι η εφίδρωση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Εδώ αξίζει να υπογραμμιστεί πως δεν ικανοποιούν όλα τα υγρά το ίδιο αποτελεσματικά το αίσθημα της δίψας και δεν περιέχουν όλα τις ίδιες θερμίδες. Τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το νερό. Το νερό αποτελεί μια ‘’κενή’’ θερμιδικά ουσία με μεγάλη σημασία για το σώμα μας. Είναι θρεπτικό αφού δεν περιέχει τα σάκχαρα και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία (γλυκαντικά, ανθρακικό, συντηρητικά κ.ά.) που συναντάμε σε αναψυκτικά, και επίσης απορροφάται πολύ άμεσα από τον οργανισμό μας. Έτσι ξεδιψάμε γρήγορα, κάτι που δεν συμβαίνει με τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα.  Αμέσως μετά, τη λίστα έρχονται να συμπληρώσουν οι φρέσκοι χυμοί φρούτων. Αποτελούν μια πολύ θρεπτική επιλογή αφού είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Προσθέστε σε αυτούς πάγο για έξτρα ενυδάτωση. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες και στο αλκοόλ. Όταν συνδυάζεται με κάποιο αναψυκτικό, είναι ικανό να ξεπεράσει τις θερμίδες ενός πλήρους γεύματος, ενώ εγκυμονεί και τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Μindful tip: Μην καταναλώνετε στον ήλιο υψηλές ποσότητες αλκοόλ και αν αυτό συμβεί, συνοδέψτε το με αρκετό νερό.

Βάλτε τον προγραμματισμό στο καλοκαιρινό σας πλάνο

Μην αφήνετε στην τύχη τους τα γεύματα σας. Είναι γεγονός πως όταν πεινάμε πολύ, δεν έχουμε καθαρό μυαλό να σκεφτούμε τι θα ήταν περισσότερο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας. Οργανώστε τα γεύματα σας, έχοντας πάντα πρόχειρη μια θρεπτική εναλλακτική. Έτσι, αποφεύγετε να καταναλώσετε κάτι έτοιμο συχνά πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, τη στιγμή που νιώθετε το αίσθημα της πείνας.

Καταναλώστε με μέτρο ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη

Τα πιο κοινά στην κατηγορία αυτή είναι το τσάι και ο καφές. Τελικά, το τσάι και ο καφές  είναι ενυδατικά στοιχεία; Βεβαίως και προσφέρουν ενυδάτωση στον οργανισμό. Το λάθος που κάνουν πολλοί από εμάς είναι ότι χρησιμοποιούν τα παραπάνω ως αποκλειστικές πηγές ενυδάτωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την υπερκατανάλωση μέσα στη μέρα. Αγνοούν, επίσης, τη διουρητική δράση της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, που έχει σαν συνέπεια την αποβολή σημαντικής ποσότητας νερού από το σώμα. Συμπερασματικά λοιπόν, ροφήματα με καφεΐνη ενυδατώνουν το σώμα μας, όταν τα καταναλώνουμε σε μέτριες ποσότητες και στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής όπου το νερό, ως μέσο ενυδάτωσης κυριαρχεί.

Αποφύγετε οποιαδήποτε εξαντλητική δίαιτα της τελευταίας στιγμής

Είναι αρκετά σύνηθες να καταφεύγουμε σε ‘’λύσεις’’ της τελευταίας στιγμής, προκειμένου να επιτύχουμε συγκεκριμένο στόχο βάρους. Επιστρατεύουμε οτιδήποτε ακούσαμε από τον περίγυρο ή διαβάσαμε στο διαδίκτυο, αγνοώντας παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας (βάρος, ύψος, ηλικία κ.ά.) και τις συμπεριφορές που μας οδήγησαν σε πρόσληψη βάρους. Συχνά χρησιμοποιούνται ανορθόδοξα μέσα και στερητικές δίαιτες που συνοδεύονται από μεγάλη έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα. Η απόκτηση σταθερού βάρους, είναι ένας συνεχής δρόμος με πολλές απαιτήσεις.  Είναι μια πράξη αγάπης και φροντίδας ακόμα και ευγνωμοσύνης για όσα μας χαρίζει το σώμα μας.

Μην αντικαθιστάτε όλα τα γεύματα της ημέρας με 1 μεγάλο και πυκνά θερμιδικό γεύμα

Μια πολύ συχνή τακτική, κυρίως κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι να παραλείπουμε γεύματα.   Ακολουθώντας αυτή τη στάση, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το επόμενο γεύμα θα είναι μεγαλύτερο σε ποσότητα και συχνά θερμιδικά πυκνό. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, αφού έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα γλυκόζης στο σώμα και τα πρώτα σημάδια έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Γουργουρητά, ατονία, νεύρα, είναι μόνο μερικά από αυτά. Ενστικτωδώς, ο οργανισμός μας θα προσπαθήσει να αναπληρώσει αυτό το έλλειμμα γρήγορα. Έχοντας έρθει στην παραπάνω κατάσταση είναι αρκετά δύσκολο έως ακατόρθωτο να μπορέσει κάποιος να  φάει ενσυνείδητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, τις οποίες δεν μπορούμε να διαχειριστούμε στη συνέχεια. Καούρα, δυσπεψία, αίσθημα δυσφορίας, είναι κάποια από τα επακόλουθα.

 

Έλενα Διάφα, BSc

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Mindfoodness,

Κέντρο Εξατομικευμένης Διατροφής & Διατροφικής Εκπαίδευσης

https://mfn.gr/sxetika-me-emas/

Ρούμελης 2, Αλσούπολη, Ν. Ιωνία

Τηλ : 2102777922, e mail: [email protected]

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

https://boro.gr/306208/theleis-na-chaseis-kila-alla-oi-paradosiakes-methodoi-diaitas-den-echoyn-apotelesma-oi-variatrikes-epemvaseis-einai-i-lysi-poy-anazitas/

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα