Δεύτερο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα από τον Μίλτο Τεντόγλου: Η αγάπη του για το παρκούρ, οι διακρίσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη, το Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο και η κοπέλα του που είναι η αιτία για την νίκη

Χθες τα ξημερώματα ο Μίλτος Τεντόγλου κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο του χρυσό μετάλλιο, κάνοντας τον τον δεύτερο χρυσό Ολυμπιονίκη για φέτος μετά τον Στέφανο Ντούσκο. Ο 23χρονος πλέον Ολυμπιονίκης με το άλμα του 8.41 μ ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και έδειξε πως σε όλο τον πλανήτη πως η ψυχή του Έλληνα μπορεί να καταφέρει τα πάντα.

Σε έναν αγώνα που όλα έδειχναν να μην πηγαίνουν κατ’ ευχήν, ο Μίλτος Τεντόγλου κατάφερε με το τελευταίο του άλμα να βρεθεί από την τέταρτη θέση στην πρώτη, αφήνοντας πίσω του μεγάλα ονόματα από Κούβα , Ισπανία και Αμερική.

Μίλτος Ντεντόγλου

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε:

«Δεν το περίμενα να κερδίσω, ειδικά έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας. Ημουν τυχερός σήμερα, αλλά και άτυχος μαζί, γιατί δεν έκανα καθόλου καλά άλματα στην αρχή. Δεν ξέρω γιατί ήταν έτσι οι πρώτες πέντε προσπάθειές μου. Ήταν… χάλια. Δεν ξέρω τι έπαθα. Σαν να είχαν αγχωθεί, δεν ξέρω…. Στο τέλος έκανα ακριβώς την ίδια επίδοση με τον πρώτο. Σήμερα ο Χουάν Μιγκέλ Ετσεβερία ήταν καλύτερα από μένα, νιώθω λίγο κάπως που κέρδισα. Νιώθω τυχερός.

Απλά προσπάθησα να κάνω ένα απλό αλματάκι. Στις προηγούμενες προσπάθειες προσπαθούσα μάλλον πολύ, σκεφτόμουν περίεργα, δεν μπορούσα να το βρω. Έτρεξα νορμάλ, έκανα ένα αλματάκι κι έγινε»

Μίλτος Τεντόγλου

Πάμε όμως να τα πιάσουμε όλα από την αρχή. Ο Μίλτος Τεντόγλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γρεβενά στις 18 Μαρτίου του 1998. Η πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό ήταν σε ηλικία 15 ετών, όπου ο ίδιος είχε σαν χόμπι το παρκούρ, όπου του άρεσε να πηδάει με τους φίλους του τις ταράτσες και τις μάντρες.

Εκεί ήταν που τον ανακάλυψε και το πρώην προπονητής του Βαγγέλης Παπανίκος, ο οποίος εντυπωσιασμένος από τις αλτικές αποδόσεις του μικρού Μίλτου, του πρότεινε να ασχοληθεί με το στίβο και συγκεκριμένα με το άλμα εις μήκος.

Και έτσι και έγινε και από τις αλάνες ο Μίλτος βρέθηκε να πηδάει εξέδρες γεμάτες με άμμο. Η σκληρή προπόνηση όμως και η επιμονή ήταν αυτές που τον έφεραν στις πρώτες του διακρίσεις σε ηλικία 17 ετών, αφού προσγειώθηκε στα 7,65μ. ενώ λίγες μέρες αργότερα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων στις Σέρρες κατέρριψε ξανά το προσωπικό του ρεκόρ και έφτασε στα 7,69 μ.

Μίλτος Ντεντόγλου

Οι διακρίσεις αυτές δεν θα μπορούσαν να μην το φέρουν αντιμέτωπο με το πρώτο του μεγάλο εμπόδιο που ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Και εκεί όμως κατάφερε να αποσπάσει τις καλύτερες εντυπώσεις και να πάρει την πέμπτη θέση με καλύτερο άλμα στα 7.66μ. 

Μάλιστα , ο Ρόμπερτ Εμιγιάν, κάτοχος του ρεκόρ Ευρώπης στο μήκος με άλμα στα 8.86μ. από τις 22 Μαΐου του 1987, εντυπωσιάστηκε την προσπάθεια του Έλληνα αθλητή και παρά την πέμπτη του θέση τον κατέταξε ανάμεσα στους αθλητές που έχουν τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον.

Το 2016 και σε ηλικία 19 ετών εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, πηδώντας στα 7,64μ. Έκτοτε η ανοδική του πορεία δεν σταμάτησε αφού είναι Πρωταθλητής Ευρώπης Ανοιχτού Στίβου το 2018 στο Βερολίνο, Πρωταθλητής Κλειστού Στίβου το 2019 στη Γλασκώβη, Πρωταθλητής Ευρώπης U23 το 2019 στο Γκέβλε και Πρωταθλητής Ευρώπης Κλειστού Στίβου το 2021 στο Τόρουν. 

Το 2021 με επίδοση 8.60m πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικές βέβαια είναι και οι δηλώσεις του καθώς και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του αφού δύο μήνες πριν μετά τον αγώνα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου είχε ευχαριστήσει την κοπέλα του που όπως είχε πει τότε “μου σπάει τα νεύρα και με κάνει να έρχομαι στους αγώνες τσιτωμένος και να ξεσπάω”.

Δείτε την προσπάθεια που έφερε το χρυσό μετάλλιο στη χώρα μας:

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Ο Στέφανος Ντούσκος κατακτά τη πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο 2020: Οι στερήσεις των παιδικών του χρόνων και τα σημάδια που από νωρίς έδειχναν έναν γεννημένο πρωταθλητή

 

Σχετικά άρθρα