Νιώθω κάθε μέρα περισσότερο ευάλωτη, με ένα τεράστιο ” βάρος” στο στήθος. Πως μπορώ να βρω λύση για να μην βαλτώνω;

22 ετών. Καλησπέρα! Τον τελευταίο έναν χρόνο έχω κλειστεί μέσα στο σπίτι, χωρίς να βγαίνω καθόλου και έχοντας απομακρυνθεί από όλους τους ανθρώπους που έχω στην ζωή μου. Πλέον νιώθω κάθε μέρα περισσότερο ευάλωτη, με ένα τεράστιο ” βάρος” στο στήθος που δεν μπορεί να φύγει όλη την ημέρα και ένα αίσθημα μόνιμης θλίψης. Προσπαθώ να βρω ένα χόμπι ή μια δραστηριότητα όμως μετά από λίγο χάνω εντελώς την όρεξή μου. Δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση και κυρίως το βάρος που νιώθω, όμως δεν μπορώ να βρω καμία λύση παρά το να βαλτώνω ακόμα περισσότερο. Τι θα μπορούσα να κάνω;

Στο ερώτημα σας απάντησε η Έλενα Τσαμκόσογλου, Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η τελευταία χρονιά μας βρήκε όλους αντιμέτωπους με την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να πυροδότησε συναισθήματα θλίψης, ευαλωτότητας, αίσθηση απώλειας ελέγχου, αίσθηση ανηδονίας κ.α. Αναφέρεις τάση απομόνωσης, αίσθηση βάρους και ευαλωτότητας, θλίψη , έλλειψη ευχαρίστησης , και αίσθηση στασιμότητας και αδιεξόδου. Θυμάσαι αν συνέβη κάποιο συγκεκριμένο γεγονός στη ζωή σου την περίοδο που ξεκίνησαν? Έχει ενδιαφέρον γιατί μπορεί να έχει μείνει κάποια εκκρεμότητα στη διαχείρισή του που αν το επεξεργαστείς και του δώσεις κάποιο νόημα ίσως βρεις απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις όπως επιθυμείς. 

Σε αυτή τη διαδικασία διερεύνησης συσχετισμών και αναζήτησης λύσεων σε θέματα που τώρα σου φαντάζουν αδιέξοδα μπορεί να σε βοηθήσει η επικοινωνία με έναν ψυχολόγο. Κάποιες φορές μπορεί να περνάνε αυτόματες αρνητικές σκέψεις από το μυαλό μας που να μας κάνουν να αισθανόμαστε θλίψη και εγκλωβισμό. Είναι σημαντικό να σταθούμε να τις δούμε, να τις ακούσουμε και να τις επεξεργαστούμε. Συχνά δε βοηθάει απλά να προσπαθήσουμε να τις διώξουμε γιατι μπορεί να εκφράζουν κάτι βαθύτερο και έτσι θα επανέρχονται. Ενώ αν δούμε τι μπορεί να σημαίνουν για μας, να ελέγξουμε πχ εάν καταλήγουμε σε κάποιο φόβο που αν τον αναλύσουμε μας φαίνεται παράλογος, μπορεί να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε εναλλακτικές σκέψεις πάνω στο θέμα που μας απασχολεί. Έτσι θα μπορέσουμε να δούμε με μια νέα ματιά τα πράγματα και τη ζωή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι σκέψη ,συναίσθημα και συμπεριφορά είναι αλληλένδετα.

Αναφέρεις ότι έχεις απομακρυνθεί από όλους τους ανθρώπους. Θα προτιμούσες να ήταν διαφορετικά τα πράγματα? Πιστεύεις θα μπορούσες να κάποιο βήμα προς την κατεύθυνση που επιθυμείς? Τι σε εμποδίζει? Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον και παρόλο που οι ανάγκες του καθενός διαφέρουν, συνήθως αισθανόμαστε καλύτερα όταν μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας με ανθρώπους που μας στηρίζουν. Μπορείς  να απευθυνθείς στο περιβάλλον σου σε κάποιον που εμπιστεύεσαι? Η επικοινωνία με έναν ψυχολόγο μπορεί να σε στηρίξει και να δεις με ποιον τρόπο προτιμάς να σχετίζεσαι με τους άλλους .

Κάποιες δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν τώρα δε σημαίνει ότι θα συνεχίσουν για πάντα. Μπορείς να πειραματιστείς είτε να κάνεις κάτι που θυμάσαι ότι σου έδινε ευχαρίστηση , είτε να δοκιμάσεις κάτι καινούριο. Ίσως είναι μια ευκαιρία που αξίζει να αναλογιστείς τι πραγματικά επιθυμείς και να μην κάνεις κάτι που έκανες μόνο από συνήθεια, ή σαν υποχρέωση ή αγγαρεία ή ακόμη γιατί σου είχε επιβληθεί. 

Επίσης συχνά όταν υπάρχει καταθλιπτική διάθεση μας βοηθάει να θυμηθούμε πράγματα που κατορθώσαμε στο παρελθόν. Το να αναλογιστούμε άλλες δυσκολίες που ξεπεράσαμε μπορεί να μας βοηθήσει να ανασύρουμε δεξιότητες και να αντιμετωπίσουμε την τωρινή κατάσταση. Πολλές φορές για να βγούμε από μια κατάσταση που μοιάζει βαλτωμένη χρειάζονται μικρά βήματα, μικροί ρεαλιστικοί στόχοι που θα μας οδηγήσουν σιγά σιγά σε μεγαλύτερα ανοίγματα και νέους καθαρούς δρόμους.

Έλενα Τσαμκόσογλου
Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
http://www.psychologos-tsamkosoglou.gr/

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πως ο κορωνοϊός, (COVID-19) μπορεί να επηρεάσει την εποχιακή κατάθλιψη; (SAD)

Τα τελευταία χρόνια έχω βρει “καταφύγιο” στο φαγητό. Τι να κάνω για να επιστρέψω στα φυσιολογικά μου κιλά;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα