Όταν αγχώνομαι πολύ με πιάνει δυσκοιλιότητα. Τι μπορώ να κάνω για να μην απομακρύνω τους γύρω μου;

“Καλησπέρα σας, είμαι 30 ετών και έχω ένα θέμα που δεν ξέρω πως να επιλύσω, αν μπορείτε να μου προτείνετε κάτι. Όταν ήμουν μικρή τα είχα κάνει πάνω μου στο δρόμο και είχα ντραπεί πολύ (ήμουν 5 ετών), από τότε όποτε σκέφτομαι ότι θέλω να πάω κάπου μακριά ή όταν ξέρω ότι είμαι κάπου που δεν έχει τουαλέτα (πχ πούλμαν) ή όταν αγχώνομαι πολύ με πιάνει διάρροια. Θέλω να βρω έναν τρόπο να το σταματήσω αυτό γιατί εκτός ότι έρχομαι σε δύσκολη θέση όταν μου συμβαίνει και είμαι με κόσμο, αποφεύγω δραστηριότητες και ταξίδια εξαιτίας αυτού του άγχους. Απομακρύνομαι λίγο κοινωνικά ενώ ο χαρακτήρας μου είναι αρκετά κοινωνικός. Έχετε να μου προτείνετε κάτι; Ευχαριστώ εκ των προτέρων”.

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Με βάση την περιγραφή σου φαίνεται ότι αντιμετωπίζεις μια ειδική φοβία η οποία όπως πολύ ωραία αναφέρεις είναι πιθανό να δημιουργήθηκε έπειτα από την δύσκολη και τραυματική εμπειρία που βίωσες όταν ήσουν 5 ετών. Το γεγονός ότι θυμάσαι την πρωταρχική τραυματική εμπειρία είναι πάρα πολύ καλό στοιχείο προκειμένου να βοηθηθείς για να αντιμετωπίσεις τα τόσα επιβαρυντικά ψυχοσωματικά συμπτώματα καθώς και την δυσχέρεια στην καθημερινή λειτουργικότητα σου.

Το ευχάριστο είναι ότι η φοβία αντιμετωπίζεται θεραπευτικά. Εάν η φοβία δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα, οι περισσότεροι άνθρωποι απλά αποφεύγουν την πηγή της φοβίας τους ώστε να μην χάνουν τον έλεγχο. Πολλοί άνθρωποι βέβαια με ειδικές φοβίες δεν ψάχνουν για θεραπεία παρόλο που οι φόβοι τους είναι αντιμετωπίσιμοι. 

Οι περισσότερες φοβίες μπορούν να θεραπευτούν με κατάλληλη θεραπεία. Δεν υπάρχει μόνο μια συγκεκριμένη θεραπεία που να δουλεύει σε όλους. Η θεραπεία χρειάζεται να είναι εξατομικευμένη και να στοχεύει στην μείωση του φόβου και των συμπτωμάτων του άγχους ούτως ώστε να βοηθά τους ανθρώπους να διαχειριστούν τις αντιδράσεις τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, η συζήτηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής.

Ιωάννης Νίκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Μέλος BACP

Ευρυδάμαντος 33, 11745 Αθήνα

Τηλ : 2130 456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Δυσκοιλιότητα: Πού οφείλεται και πώς να την αντιμετωπίσεις

Σχετικά άρθρα