Είμαι 60 ετών και έχω PSA άνω του 4. Υπάρχει πιθανότητα λόγω του αυξημένου PSA να έχω εμφανίσει καρκίνο στον προστάτη; 

Καλησπέρα σας, είμαι 60 ετών και έχω PSA άνω του 4. Υπάρχει πιθανότητα λόγω του αυξημένου PSA να έχω εμφανίσει καρκίνο στον προστάτη;

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Ιωάννης Ζούμπος, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

Το PSA (Prostate Specific Antigen) είναι μια εξέταση του αίματος που σκοπό έχει την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο, η εξέταση αυτή έχει το μειονέκτημα ότι δεν είναι απόλυτα ειδική, δηλαδή μπορεί να αυξηθεί άνω των φυσιολογικών ορίων και από μη κακοήθεις καταστάσεις, όπως π.χ. η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και η φλεγμονή του προστάτη (προστατίτιδα). Είναι απόλυτα επιβεβλημένη η επίσκεψη σε ειδικό Ουρολόγο ο οποίος θα εκτιμήσει πιο αναλυτικά την κατάσταση του προστάτη. Οι ειδικότερες εξετάσεις περιλαμβάνουν τη δακτυλική εξέταση του προστάτη από το ορθό, το διορθικό υπερηχογράφημα του προστάτη, τον προσδιορισμό του λόγου ελεύθερου προς ολικό PSA και την πολυπαραμετρική μαγνητική τομογραφία του προστάτη.

Ο Ουρολόγος συνεκτιμώντας τα ευρήματα θα αποφασίσει αν χρειάζεται η διενέργεια βιοψίας του προστάτη ώστε να τεθεί η διάγνωση μιας πιθανής κακοήθειας. Η βιοψία του προστάτη γίνεται με λήψη ιστοτεμαχίων δια βελόνης με διορθική υπερηχογραφική καθοδήγηση.

Τα τελευταία χρόνια είναι διαθέσιμη και η υβριδική βιοψία προστάτη (fusion biopsy), όπου οι εικόνες της πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας συγωνεύονται με τις υπερηχογραφικές σε πραγματικό χρόνο επιτρέποντας την περισσότερο ακριβή στόχευση της βελόνης στις ύποπτες περιοχές.

Dr. Ιωάννης Α. Ζούμπος, FEBU
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

Ιατρείο:
Ιωνίας 68 & Μ. Μπότσαρη 123
Τ.Κ. 54453
Κ. Τούμπα 
Θεσσαλονίκη

Τηλ: 2310915999
Κιν: 6944636300
Fax: 2310915009
Email: [email protected]
www.urology.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Καρκίνος του προστάτη: Τι είναι η εξέταση του PSA – Σε ποια ηλικία πρέπει να την κάνει ένας άνδρας;

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα