To δικό σας ερώτημα:Έχω σχέση 6 μήνες και η επικοινωνία με τις φίλες μου έχει χαθεί τελείως. Τι μπορώ να κάνω για να τις φέρω πίσω;

Καλησπέρα, είμαι σε μια σχέση εδώ και 6 μήνες περίπου και η επικοινωνία με τις φίλες μου έχει χαθεί τελείως. Με την παρέα μου καθώς ήμασταν όλοι ελεύθεροι βγαίναμε κάθε μέρα και γενικότερα ήμασταν όλη μέρα μαζί πριν μπω σε σχέση, αλλά όταν έκανα αυτό το βήμα και μπήκα σε μια ξεκίνησα άθελα μου να απομακρύνομαι τελείως από την παρέα. Εγώ θεωρούσα και θεωρώ ακόμη φυσιολογικό το να τις βλέπω 2-3 φορές την εβδομάδα όμως αυτές δεν το βλέπουν έτσι και δυστυχώς μου έχουν γυρίσει την πλάτη.

Πριν μια εβδομάδα έγινε μια συζήτηση είπε η κάθε μια τα θέματα της και αποφασίσαμε η κάθε πλευρά να κάνει τα βήματα της για να προσπαθήσουμε να είμαστε ξανά όπως πριν όμως ακόμη και αν το θέλω πολύ νιώθω πως δεν θέλω να τρώω χρόνο από την σχέση μου για να τις βλέπω μόνο όποτε έχουν κενό αυτές και αυτό το λέω επειδή συνήθως όποτε έχω εγώ ελεύθερο χρόνο μετά την δουλειά μου εκείνες δεν μπορούν. Γενικότερα εδώ και 1,5 μήνα είμαι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και το αγόρι μου δεν μου μιλάει για τίποτα καθώς με το παραμικρό ξεσπάω σε κλάματα αλλά δεν μπορώ να το ελέγξω.

Θελω να καταφέρω να φτιάξω την σχέση μου μαζί τους αλλά και να κάνω το αγόρι μου να ανοιχτεί γιατί τα περνάει όλα μόνος του και έτσι δεν θα τραβήξει το πράγμα. Ένα ακόμη θέμα που έχω μαζί του είναι πως θεωρεί πως παίζει το μάτι μου (ότι κοιτάω τα επίμαχα σημεία αγοριών και φίλων του) κάτι το οποίο δεν ισχύει και δεν ξερω πως μπορώ να τον κάνω να σταματήσει να το πιστεύει γιατί εγώ πραγματικά δεν έχω μάτια για άλλον. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Έλενα Τσαμκόσογλου, Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αγαπητή αναγνώστρια, 

Αναφέρεις διάφορα θέματα που σε απασχολούν, σχετικά με τις φιλίες και με τη σχέση με το σύντροφό σου. Είμαστε κοινωνικά όντα και ο τρόπος που σχετιζόμαστε επηρεάζει τη ζωή μας. Είναι φυσικό όταν αρχίζει κάποιος μια σχέση να αφιερώνει χρόνο και ενέργεια  εκεί οπότε να μην μπορεί ποσοτικά να αφιερώσει όλο το χρόνο σε πράγματα που έκανε πριν. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα  συναισθηματική απομάκρυνση. Οι φιλίες είναι σημαντικό κομμμάτι στη ζωή κάθε ανθρώπου και έτσι αξίζει να προσπαθεί κανείς να βρει μια ισορροπία πώς να χωρέσει όλα τα σημαντικά κομμάτια στη ζωή του , όπως φαίνεται να προσπαθείς και εσύ. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο, και χρειάζεται καλή διάθεση, κατανόηση και αφοσίωση από όλες τις πλευρές.  

Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορείς να επεξεργαστείς τη σημασία της φιλίας για εσένα, τις προσδοκίες, τις επιθυμίες και τις ανάγκες σου, το τι προσφέρεις εσύ ως φίλη καθώς και το πώς να διαχειριστείς παράπονα και απογοητεύσεις από τις φιλικές σχέσεις. Οι φίλοι είναι σημαντικοί για εμάς γιατί μαζί με αυτούς αναπτύσσουμε την αίσθηση του «ανήκειν» σε μία ομάδα, όπου υπάρχει αμοιβαία κατανόηση, εμπιστοσύνη και υποστήριξη και αυτό ενισχύει την αυτοεικόνα και αυτοπεποίθησή μας. Οι φιλίες μας είναι ένας καθοριστικός παράγοντας που επηρεάζει την αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή μας.

 Η συζήτηση με τους φίλους πάντα βοηθάει, για να μοιραστεί ο καθένας σκέψεις και συναισθήματα και να έχουν όλοι επίγνωση το πώς αντιμετωπίζει ο καθένας το θέμα. Πολλές φορές θεωρούμε κάποια πράγματα δεδομένα ή ότι κάτι ενοχλεί ή ότι δεν ενοχλεί τον άλλον αλλά μπορεί να μην είναι έτσι. Πώς αντιλαμβάνεται κάθε μέλος της φιλικής ομάδας το ρόλο του φίλου? Έχετε την ίδια εικόνα όλοι; Π.χ μπορεί ο καθένας να χαίρεται με τη χαρά του άλλου όταν προχωράει σε μια σχέση ή το αισθάνεται σαν «προδοσία»; Ακόμη και αν είναι έτσι πρέπει αυτό να σταθεί εμπόδιο στο να προχωρήσει ένα μέλος σε σχέση; Είναι ρεαλιστικό όποιος είναι σε σχέση να έχει ακριβώς τον ίδιο χρόνο να αφιερώσει στη φιλία; Μπορεί να συνδυάσει κανείς εξόδους με τις φίλες και το σύντροφο μαζί κάποιες φορές;

Παράπονα και παρεξηγήσεις είναι φυσικό να υπάρχουν και στις φιλίες όπως και σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις. Η ουσιαστική επικοινωνία σε ήρεμο κλίμα με διάθεση τόνωση της φιλίας, με διάθεση ενσυναίσθησης (δηλαδή να μπούμε στη θέση του άλλου) και χωρίς να προσβάλλουμε τον άλλο, μπορεί να βοηθήσει στην εξομάλυνση μιας διαφωνίας και να οδηγήσει στη λύση. Π.χ. αν αντιλαμβάνεσαι ότι οι φίλες σου βλέπουν σαν απειλή τη σχέση σου μπορεί να είναι επειδή φοβούνται μη σε χάσουν και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να τις καθησυχάσεις εξηγώντας ότι δεν θέλεις να τις χάσεις και το ότι θα βρίσκεστε λιγότερες μέρες δε σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικές για σένα.

Σχετικά με το σύντροφό σου αναφέρεις ότι δε σου μιλάει για τίποτα, τα περνάει όλα μόνος του και θέλεις να τον βοηθήσεις να ανοιχτεί. Επίσης αναφέρεις ότι κλαις με το παραμικρό και ότι εκείνος ζηλεύει. Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορείς να διερευνήσεις το ρόλο σου σε αυτή τη σχέση, προσδοκίες, φόβους και επιθυμίες  και με ποιους τρόπους μπορείς να χτίσεις υγιείς βάσεις επικοινωνίας και αισθάνεσαι καλύτερα. 

Μπορείς να τον προσεγγίσεις με κατανόηση και υποστηρικτική διάθεση ώστε να ανοιχτεί. Συνήθως ανοιγόμαστε πιο εύκολα όταν υπάρχει πρόσκληση σε κλίμα αποδοχής και όταν νιώθουμε ότι δεν κινδυνεύουμε να μας μειώσει ο άλλος και να μας κριτικάρει. Σε μια συζήτηση βοηθάει να λεμε πως αισθανόμαστε εμείς  σε σχέση με αυτό που συμβαίνει αντί να λέμε κατηγορίες για τον άλλον. 

Το ότι κλαις συχνά και δεν μπορείς να το ελέγξεις όπως λες αξίζει να το διερευνήσεις περισσότερο και  με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου μπορεί να δεις τι είναι αυτό που όταν συμβαίνει εσύ κλαις και να αναλογιστείς πώς αλλιώς μπορείς να αντιδράσεις ώστε να αισθάνεσαι καλύτερα με τον εαυτό σου. 

Τέλος το ότι θεωρεί ότι εσύ κοιτάζεις άλλους άνδρες , ενώ δεν ισχύει,  αφορά στο θέμα της ζήλειας που μπορεί να έχει πολλές αιτίες. Στα θέματα ζήλειας ενδέχεται να υπάρχει ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης , με αποτέλεσμα να ανησυχεί αυτός που ζηλεύει, να κάνει αρνητικές σκέψεις και καταστροφικά σενάρια που ίσως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μπορεί να σχετίζεται με μια καχύποπτη στάση ζωής ή προηγούμενες εμπειρίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ανησυχία μήπως κάτι συμβεί, μπορεί να στερεί από το άτομο την απόλαυση του παρόντος  καθώς και μπορεί να φέρει συγκρούσεις μέσα στη σχέση.

Αξίζει να προσπαθήσετε να γίνει ανοιχτή συζήτηση για το θέμα , εξηγώντας το πώς νιώθεις για εκείνον και τις προθέσεις σου . Μπορείς να τον προσκαλέσεις να εκφράσει τις δικές του ανησυχίες και να δοκιμάσεις με λογικά επιχειρήματα να τονίσεις τα δεδομένα που ισχύουν και κυρίως την επιθυμία σου να είστε μαζί.

Η ευθεία, ανοιχτή  επικοινωνία βοηθάει τα ζευγάρια που θέλουν να προχωρούν μαζί, να λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μέσα στη σχέση.  Διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν αλλά οι σύντροφοι, λόγω της επιθυμίας τους να παραμείνουν μαζί, καλούνται να ξεπεράσουν συγκρούσεις, αμφισβητήσεις και έντονα αρνητικά συναισθήματα μέσα από την εμπιστοσύνη, τη διάθεση επίλυσης προβλημάτων, την αφοσίωση, την αμοιβαία αγάπη, το σεβασμό και την αλληλοϋποστήριξη.

Έλενα Τσαμκόσογλου
Ψυχολόγος- Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
http://www.psychologos-tsamkosoglou.gr/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Είμασταν φίλες από το Λύκειο και πλέον δεν μιλάμε. Πως να επαναφέρω τη φιλία μας όταν πλέον δε νοιάζεται πραγματικά για εμένα;

Φιλία: Τι γίνεται όταν η κολλητή σου κάνει σχέση και σε παραμελεί

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα