Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα τα άτομα με βαριές αλλεργίες δεν πρέπει να φοβούνται το εμβόλιο

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, βρέθηκε πως τα άτομα με βαριές αλλεργίες δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα ή αντίδραση μετά τον εμβολιασμό τους με Pfizer-BioNTech. Πιο συγκεκριμένα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 98% των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν. Πρόκειται για μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα, στην οποία πήραν μέρος οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, οι οποίοι έκαναν και τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Network Open”.

Τα άτομα που συμμετείχαν ήταν 429 με ιστορικό αλλεργιών, με μέση ηλικία 52 ετών, εκ των οποίων το 71% ήταν γυναίκες. Αυτή η ομάδα των ανθρώπων με βαριές αλλεργίες, εμβολιάστηκε κατά της Covid-19 και της χορηγήθηκε ιατρική επίβλεψη για δύο ώρες μετά τον εμβολιασμό.

Μετά την πρώτη δόση το 97,9% δεν είχε καμία αλλεργική αντίδραση, ενώ το 1,4% (έξι άνθρωποι) είχε μικρές αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα, πρήξιμο γλώσσας, βήχα κ.α., που αντιμετωπίστηκαν με αντισταμινικά φάρμακα. Μόνο το 0,7% (τρία άτομα) είχαν σοβαρότερες αντιδράσεις αναφυλαξίας, μέσα σε διάστημα δέκα έως 20 λεπτών από τον εμβολιασμό τους, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με ένεση αδρεναλίνης, αντισταμινικά και εισπνεόμενο βρογχοδιασταλτικό φάρμακο. Κανένας ασθενής δεν χρειάστηκε εισαγωγή σε νοσοκομείο και όλοι ήταν πλήρως καλά στην υγεία τους μετά από δύο έως έξι ώρες.

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα και μετά τη δεύτερη δόση, αφού το 98,2% δεν είχε κανένα σύμπτωμα ή αντίδραση και το 1,8% είχαν ήπιες αντιδράσεις, ενώ δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό αναφυλαξίας.

Έτσι οι ερευνητές δήλωσαν πως «οι άνθρωποι με βαριές αλλεργίες, μπορούν να εμβολιαστούν με ασφάλεια με τη χρήση ενός απλού αλγόριθμου». Προηγούμενες έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι ο κίνδυνος σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων (μέσα σε δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά από τον εμβολιασμό) είναι πολύ μικρός και για τα άλλα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, με βάση στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τι έδειξε η νέα έρευνα σε σχέση με τις μεταγγίσεις και τον φόβο μετάδοσης του κορωνοϊού;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα