Φοβάμαι τα ταξίδια γιατί παθαίνω κρίσεις πανικού. Τι μπορώ να κάνω για να το ξεπεράσω;

Καλησπέρα σας. Πριν 4 χρόνια ξεκίνησαν οι κρίσεις πανικού. Έχω πάρει αγωγή σίγουρα είμαι καλύτερα αλλά έχω μεγάλη φοβία με τα ταξίδια. Φοβάμαι και τα πλοία αλλά και οδικώς φοβάμαι τις σήραγγες. Με πιάνει πανικός όταν περνάω. Έχω κάποια ηρεμιστικά που μπορώ να πάρω μόνο για το ταξίδι αλλά δεν με ηρεμούν τόσο ώστε να κοιμηθώ. Τι μπορώ να κάνω;

Στο ερώτημα σας απάντησε η Γεωργία Καλτσίδου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Μέσα από το μήνυμα σου καταλαβαίνω ότι ο φόβος σου είναι συγκεκριμένος, τουλάχιστον για τώρα, και έχει να κάνει με την μετακίνηση και το ταξίδι, και πιο συγκεκριμένα με τα συγκεκριμένα μέσα μεταφοράς. Αυτός ο φόβος αποτελεί μία δυσκολία, όπως καταλαβαίνω, στην καθημερινότητα σου και ιδιαίτερα το καλοκαίρι που επιθυμείς να πας στη θάλασσα και για διακοπές.  Μετά τη φαρμακευτική αγωγή που έχεις πάρει  μοιάζει να έχεις παρατηρήσει κάποια αλλαγή στο ρόλο που το άγχος και το στρες έχουν στη ζωή σου. Η μετακίνηση και το ταξίδι είναι μία συνθήκη που στο παρελθόν-τουλάχιστον- σου είχε δημιουργήσει το αίσθημα του πανικού, ένα αίσθημα δύσκολο, δυσφορικό, αμήχανο που δεν αρέσει σε κανέναν και καμία.

Οι κρίσεις πανικού, ως “καμπανάκια” που ζητούν την προσοχή μας αποτελούν ένα θέμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους που θα επιλέξουν να επισκεφτούν κάποιον ψυχίατρο,  ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή. Μία διάσταση του άγχους, της φοβίας και των κρίσεων πανικού, αλλά και κάθε συμπτώματος που ανήκει στο φάσμα των αγχωδών διαταραχών, είναι το αιφνίδιο, ξαφνικό αίσθημα δυσφορίας που επηρεάζει το άτομο σωματικά, γνωστικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά. Αν ψάξουμε κάτω από το σύμπτωμα, θα βρούμε τις ρίζες και τα βαθύτερα αίτια μιας κρίσης πανικού. Παρά το γεγονός ότι η φαρμακευτική αγωγή δρα γρήγορα και βοηθάει στο να ανακτήσει το άτομο την αίσθηση ελέγχου στην κατάσταση, η ψυχοθεραπεία αποτελεί μία πιο μακροχρόνια και πολύ αποτελεσματική επιλογή, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με τη φαρμακευτική αγωγή. Μία ακόμη διάσταση στο θέμα αυτό είναι ότι εκτός από τα συμπτώματα που έχει το άτομο την ώρα μιας κρίσης πανικού, το πιο σύνηθες  σύμπτωμα μετά από μία κρίση πανικού είναι ο φόβος ότι θα ξανασυμβεί. Γι’ αυτό και πολύ συχνά, το άτομο που βιώνει μία κρίση πανικού τείνει να αποφεύγει το μέρος και τις συνθήκες που δημιούργησαν τον πανικό.

Μιλώντας για τις κρίσεις πανικού, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι υπάρχει θεραπεία που ωστόσο απαιτεί κάποια βοηθητικά βήματα. Αν προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε χρονικά τις προκλήσεις θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι δύο. Η μία φάση είναι η διαχείριση της  δυσφορικής αίσθησης που δημιουργεί μία κρίση πανικού, τη στιγμή που συμβαίνει και σε πραγματικό χρόνο. Μία άλλη φάση είναι η επεξεργασία και η κατανόηση της φύσης του πανικού και του φόβου, όταν δεν υπάρχει κρίση πανικού, αλλά όταν το άτομο φοβάται ότι μπορεί να συμβεί ή θέλει να “δουλέψει” στις ρίζες του άγχους.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, πράγματι η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει, αλλά έχει φανεί και η σημασία των αναπνοών, τεχνικών χαλάρωσης και ενσυνειδητότητας (mindfulness) που μοιάζει να είναι πολύ αποδοτικές. Το άτομο μαθαίνει μέσα από τις αναπνοές να μην ταυτίζεται με τον πανικό, αλλά να τον αναγνωρίζει, να παίρνει απόσταση από αυτόν και να αισθάνεται ασφαλές. Δική μου πρόταση είναι να αναγνωρίσεις τι θα σε βοηθούσε τη στιγμή που θα είσαι σε κάποιο μέσο μεταφοράς και όταν είσαι έτοιμη να το δοκιμάσεις, να είσαι προετοιμασμένη πηγαίνοντας με κάποια φίλη, έχοντας ένα σταυρόλεξο, ακουστικά, την αγαπημένη σου μουσική. Εσύ γνωρίζεις καλύτερα τι μπορεί να βοηθήσει και να αποτελέσει τη δική σου πηγή δύναμης τη στιγμή εκείνη. Επίσης, προτείνω να αποδεχτείς αυτή τη δυσκολία. Είναι εντάξει να μη νιώθεις άνετα σε αυτά τα μέρη και να δυσφορείς, δεν είναι κάτι περίεργο.

Την περίοδο που δεν υπάρχει κάποια κρίση πανικού, ένα σημαντικό βήμα είναι να στρέψει το άτομο την προσοχή του στον εαυτό του και να δουλέψει ψυχοθεραπευτικά σε συνεργασία με κάποιον ψυχοθεραπευτή ή κάποια ψυχοθεραπεύτρια, με στόχο να κατανοήσει τις ρίζες των κρίσεων πανικού και να υποστηριχθεί.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

 

Γεωργία Καλτσίδου

Ψυχολόγος

Προσωποκεντρική & Focusing-Βιωματική Ψυχοθεραπεύτρια

+30 6973502573

[email protected]

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Όταν αγχώνομαι πολύ με πιάνει δυσκοιλιότητα. Τι μπορώ να κάνω για να μην απομακρύνω τους γύρω μου;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα