“Η πανδημία της ψυχικής υγείας”, μας χτυπάει καθημερινά την πόρτα!

Οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου τονίζοντας μας πως διανύουμε μια δεύτερη πανδημία. Όχι εκείνη του κορωνοϊού, αλλά εκείνων που άφησε και συνεχίζει να αφήνει πίσω της. Οι ψυχολόγοι το ονομάζουν “πανδημία της ψυχικής υγείας”, αφού όπως λένε ζούμε την περίοδο με το υψηλότερο άγχος που έχει περάσει κάθε ζωντανός άνθρωπος στον πλανήτη. Ο λόγος φυσικά δεν είναι μόνο η πανδημία που ήρθε σαν άλλο κερασάκι στη τούρτα, αλλά όλη η κατάσταση γύρω μας. Βλέπε πολέμους, κλιματική αλλαγή, οικονομική κρίση κλπ. Πιο συγκεκριμένα όπως οι ίδιοι τονίζουν, δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο επιβίωσης, ή αντιμετώπισης μια τέτοιας κατάστασης, αφού κανένας άνθρωπος από την προηγούμενη πανδημία δεν είναι ζωντανός μέχρι και σήμερα.

Μάλιστα αυτό εξηγεί και τον λόγο που ο αριθμός των ανθρώπων που επισκέπτονται τους ειδικούς ψυχικής υγείας, έχει αυξηθεί σε σχέση πριν τον κορωνοϊό. Για την ακρίβεια, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, το 79% των ατόμων, δήλωσαν πως τους κατακλύζει ένα μέτριο έως σοβαρό αίσθημα άγχους και πίεσης, ενώ τα άτομα που δήλωσαν πως νιώθουν στην ίδια βαθμίδα συμπτώματα κατάθλιψης, ήταν το 84%.

Όλοι έχουμε πράγματα που μας απασχολούν και μας βυθίζουν στις σκέψεις μας, άλλοι μεγαλύτερα, άλλοι μικρότερα. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε, ούτως ώστε να νιώσουμε καλύτερα;

  • Ένα σύνηθες σύμπτωμα των ανθρώπων με έντονο και χρόνιο άγχος, είναι το λεγόμενο “burn out”, ή αλλιώς “κάψιμο”. Οι άνθρωποι αυτοί νιώθουν πως έχουν καεί τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά και δεν έχουν άλλα αποθέματα ενέργειας να δώσουν, ούτε στον εργασιακό χώρο, πόσο μάλλον στη προσωπική τους ζωή. Μια καλή συμβουλή για αυτούς τους ανθρώπους, θα ήταν να αγκαλιάσουν τον εαυτό τους και να αναρωτηθούν μέσα τους: τι είναι αυτό που με αγχώνει; πως αισθάνομαι; είμαι χαρούμενος/η; Συνήθως όταν δίνεις τέτοια ερωτήματα στον εαυτό σου, τον βοηθάς να δει σε ποιο στάδιο βρίσκεται και πως μπορεί να προχωρήσει στη λύση.
  • Μια επίσης εξαίρετη συμβουλή όταν το άγχος και ο πανικός μας έχει κατακλύσει, είναι να κοιτάξουμε πίσω μας και να δούμε πόσα πράγματα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Με αυτόν το τρόπο αξιολογούμε καλύτερα τις νέες δυσκολίες και γεμίζουμε με θάρρος και αυτοπεποίθηση ούτως ώστε να τις αντιμετωπίσουμε και να βγούμε νικητές. Εδώ ταιριάζει η έκφραση “κοιτά πόσα έχεις καταφέρει, αυτό μπροστά στα προηγούμενα δεν είναι τίποτα”.
  • Βάλε τη γυμναστική στη ζωή σου: Μια συμβουλή που μπορεί στην αρχή να μας φαντάζει κοινότυπη και ρηχή, όμως στην ουσία της έχει τεράστιο βάθος. Τα οφέλη της γυμναστικής στον οργανισμό μας είναι γνώριμα τουλάχιστον για τους περισσότερους, ωστόσο πολλοί παραλείπουν να την εντάξουν στη καθημερινότητα τους, γιατί δεν αντέχουν να κουραστούν και άλλο. Με λίγα λόγια δεν θέλουν να ταλαιπωρηθούν και προτιμούν να κάτσουν σπίτι συνεχίζοντας την ίδια καθημερινή ρουτίνα. Τότε είναι που καταλαβαίνεις πως η κατάθλιψη έχει αρχίσει και σου χτυπάει την πόρτα. Βρες τη δύναμη μέσα σου και πάλεψε τους δαίμονες σου. Λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα είναι αρκετά ώστε οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη να κάνουν τη δουλειά τους και φέρουν στην επιφάνεια την ευεξία που αναζητάς.
  • Ξεκίνα άμεσα διατροφή: Η σωστή διατροφή, παίζει τεράστιο ρόλο στη βελτίωση της ψυχολογίας μας, καθώς και στη μείωση του άγχους. Για βέλτιστη ευεξία και μειωμένο στρες, επίλεξε τροφές που περιέχουν: μαγνήσιο, σύμπλεγμα βιταμινών Β, προβιοτικά και L-θεανίνη. Για παραπάνω πληροφορίες καλό είναι να επικοινωνήσεις με έναν ειδικό Διατροφολόγο για να σε κατευθύνει.
  • Μην το υπεραναλύεις στο κεφάλι σου: Συχνά τα άτομα με έντονο και χρόνιο άγχος, έχουν τη τάση να υπεραναλύουν και να μεγαλωποιούν τα πράγματα στο μυαλό τους, με αποτέλεσμα να δημιουργείτε ένα χάος και ένα αίσθημα μουδιάσματος. Συνήθως τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα από ότι εμείς πιστεύουμε και συνήθως η λύση είναι μπροστά μας.
  • Αγκάλιασε τον εαυτό σου: Το αφήσαμε στο τέλος γιατί πιστεύουμε πως το σημαντικότερο όλων είναι να αγαπάμε και να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας, οτιδήποτε και να μας συμβαίνει. Κανείς δεν θα μας καταλάβει καλύτερα από εμάς και κανείς δεν θα μας βοηθήσει να το ξεπεράσουμε, εάν πρώτα εμείς οι ίδιοι δεν το αποδεχτούμε.

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Διώξε τον φόβο και το άγχος σε 5 απλά βήματα. Τεχνικές καταπολέμησης

Σχετικά άρθρα