Εσύ γνωρίζεις ποια είναι η ιδανική στάση για ύπνο;

Σύμφωνα με έρευνες περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμώμενοι ή προσπαθώντας να κοιμηθούμε, πράγμα που αποδεικνύει τη σημαντικότητα του ύπνου, καθώς και τα τεράστια οφέλη που έχει στην υγεία μας. Κάτι όμως που πολύ συχνά ξεχνάμε να δώσουμε βάση, είναι ο τρόπος με τον οποίο κοιμόμαστε.

Με λίγα λόγια, ποια είναι η στάση ύπνου μας. Με τα χρόνια διάφοροι ερευνητές ύπνου, έχουν δηλώσει πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις στάσεις που κοιμόμαστε, καθώς πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά που προσφέρει η κάθε μια. Έχει παρατηρηθεί πως πολλοί άνθρωποι αποκτούσαν σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως χρόνιο πόνο στη μέση, ή παλινδρόμηση, λόγω των στάσεων του ύπνου.

Έτσι σήμερα θα ανακαλύψουμε τα θετικά και τα αρνητικά που έχει η κάθε μια στάση, καθώς και ποια θεωρείται η καλύτερη για τους ειδικούς. Προσοχή, εάν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, δεν χρειάζεται να αλλάξετε τον τρόπο που κοιμάστε, γιατί σημασία έχει να ξεκουραζόμαστε και να είμαστε έτοιμοι να αδράξουμε με το πιο λαμπρό χαμόγελο την ημέρα μας.

Ανάσκελα

Η συγκεκριμένη στάση θεωρείται από τους ειδικούς του ύπνου η καλύτερη, διότι προστατεύει τη σπονδυλική σας στήλη και δεν καταπονεί τις αρθρώσεις του ισχίου και τα γόνατα. Ακόμα σύμφωνα με δερματολόγους η συγκεκριμένη στάση προστατεύει από την εκδήλωση των ανεπιθύμητων ρυτίδων, αφού δεν ασκείτε από πουθενά πίεση στο πρόσωπο. Για τη βέλτιστη προστασία της μέσης σας προτιμήστε ένα μαλακό μαξιλάρι κάτω από την περιοχή.

Στον αντίποδα, τα αρνητικά που μπορεί να έχει αυτού του είδους η στάση, είναι ότι δυσχεραίνει τους ανθρώπους που ροχαλίζουν ή που παθαίνουν άπνοια ύπνου, καθώς επίσης αντενδείκνυται σε εκείνους με χρόνιο πόνο στη μέση.

Μπρούμυτα

Σε αντίθεση με τη προηγούμενη στάση, η στάση μπρούμυτα αποτελεί τη χειρότερη θέση για να κοιμηθεί κάποιος σύμφωνα με τους ειδικούς. Παρότι βοηθά τους ανθρώπους με υπνική άπνοια, η στάση αυτή καταπονεί έντονα τον αυχένα και τη μέση δημιουργώντας ένα αίσθημα πόνου όταν ξυπνάμε. Ακόμα ασκεί μια έντονη πίεση στις αρθρώσεις. Για τη διόρθωση και την ανακούφιση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων συστήνεται η χρήση μαξιλαριού κάτω από τη κοιλιά.

Πλάγια θέση (δεξιά και αριστερά)

Η συγκεκριμένη στάση παίζει αντίπαλη με τον ίδιο της τον εαυτό, αφού η μια πλευρά ανταγωνίζεται την άλλη. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών, η αριστερή πλάγια θέση φαίνεται να υπερτερεί από τη δεξιά, μειώνει το ροχαλητό, τη καούρα στο στομάχι και βοηθά στη ταχύτερη πέψη του φαγητού. Σε αντίθεση η δεξιά πλευρά, είναι η αιτία για να αλλάξουμε πλευρά κατά τη διάρκεια της νύχτα, αφού προκαλεί αύξηση των πεπτικών υγρών και προκαλεί μεγαλύτερη καούρα.

Μερικά από τα αρνητικά που έχουν και οι δύο πλευρές, είναι ότι προκαλούν πιάσιμο στους ώμους και το σαγόνι.

Εμβρυϊκή

Η εμβρυϊκή αποτελεί τη δημοφιλέστερη στάση που προτιμούν οι άνθρωποι για να κοιμηθούν, ίσως γιατί ασυναίσθητα τους θυμίζει τη περίοδο που ήταν νεογνά. Η συγκεκριμένη θέση βοηθά στη μείωση του πόνου της μέσης στις έγκυες, καθώς επίσης μειώνει και το ροχαλητό. Φυσικά και δεν υπάρχει στάση χωρίς μειονεκτήματα, έτσι και η εμβρυϊκή έχει τα δικά της. Πιο συγκεκριμένα, προκαλεί πιάσιμο και πόνο στις αρθρώσεις, ενώ θέλει και προσοχή διότι μπορεί να δυσκολεύει το διάφραγμα από το να εκπτυχθεί σε περίπτωση που δεν νιώθετε χαλαροί.

Πηγές

https://academic.oup.com/asj/article/36/8/931/2613967

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/00016489.2014.962183

https://health.clevelandclinic.org/back-side-stomach-sleep-position-best/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/multimedia/sleeping-positions/sls-20076452

https://journals.lww.com/ajg/Abstract/2000/10000/Effect_of_Different_Recumbent_Positions_on.10.aspx

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Πρόσληψη βάρους; Διαταραχή στην περίοδο; Τότε οι ορμόνες του ύπνου σου δυσλειτουργούν

Πως η έλλειψη του ύπνου μπορεί να καταστρέψει την υγεία μας;

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα