4 τρόποι για να διώξεις μια για πάντα τις κρίσεις πανικού από τη ζωή σου!

Τι είναι η κρίση πανικού;

Η κρίση πανικού είναι μια απότομη έκρηξη άγχους, φόβου, σωματικών και ψυχικών συμπτωμάτων. Παρότι οι αιτίες είναι αδικαιολόγητες, τις περισσότερες φορές πηγάζουν από έντονο ψυχολογικό στρες και φόβο. Ακόμα υπάρχουν και οι άνθρωποι που προκαλούν μόνοι τους κρίση πανικού από τον φόβο για κάτι. Πχ, φοβούνται ότι τώρα που μπήκαν στο μετρό θα κολλήσουν κορωνοϊό και αυτομάτως πανικοβάλλονται και παθαίνουν κρίσεις πανικού.

Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται πως το 4% του πληθυσμού αντιμετωπίζει καθημερινά τη μάστιγα των κρίσεων πανικού, σε μεγαλύτερο ποσοστό αυτό των γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες.

Οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Άτομα που έχουν βιώσει στο παρελθόν κάποια κρίση πανικού μπορούν μερικές φορές να “αντέξουν” την κρίση χωρίς να παρουσιάσουν εξωτερικά συμπτώματα, ενώ σε αντίθεση άτομα που βιώνουν την κρίση για πρώτη φορά μπορεί να πιστέψουν πως παθαίνουν έμφραγμα ή νευρικό κλονισμό.

Συμπτώματα

Τα πιο σύνηθη συμπτώματα των κρίσεων πανικού, είναι τα εξής:

  • Άγχος
  • Φόβος
  • Φόβος θανάτου
  • Αίσθημα νευρικού κλονισμού
  • Αίσθημα εμφράγματος
  • Πόνος στη καρδιά
  • Δύσπνοια
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Ταχυκαρδία
  • Εφίδρωση
  • Έντονο κλάμα

Σίγουρα ο κάθε άνθρωπος το βιώνει διαφορετικά όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, όμως εάν ένα πράγμα είναι σίγουρο, είναι μερικές μέθοδοι που μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα των κρίσεων και να επαναφέρουν την ηρεμία στη ζωή σας:

Αναγνώρισε ότι παθαίνεις κρίση πανικού

Ένα από τα σημαντικότερα βήματα στις κρίσεις πανικού είναι η αποδοχή. Όταν καταλάβεις ότι αυτό που έχει συμβεί είναι κρίση πανικού, τότε σιγά σιγά θα γίνει οικείο και πλέον δεν θα το φοβάσαι αλλά θα το καταλαβαίνεις και θα αδιαφορείς. Φανταστείτε σαν ένα κακό όνειρο που όταν το έχεις δει πολλές φορές λες απλά στον εαυτό σου “εντάξει βαρέθηκα φύγε, ξέρω ότι είναι παιχνίδι του μυαλού μου” και σιγά σιγά εξαφανίζεται και δεν έρχεται ξανά.

Πάρε μια βαθιά ανάσα

Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στις περιπτώσεις που νιώθεις πως δεν μπορείς να αναπνεύσεις και έχεις δύσπνοια. Τότε είναι που πρέπει να καθαρίσεις το μυαλό σου και να σκεφτείς λογικά. Προσπαθήστε να αναπνέετε αργά και βαθιά, διατηρώντας τη συγκέντρωση στην κάθε αναπνοή. Αναπνεύστε βαθιά από την κοιλιά, γεμίζοντας αργά και σταθερά τους πνεύμονες ενώ μετράτε έως το 4 τόσο στην εισπνοή όσο και στην εκπνοή. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την τεχνική 4-7-8. Με αυτήν την τεχνική, το άτομο αναπνέει για 4 δευτερόλεπτα, κρατά την αναπνοή για 7 δευτερόλεπτα και μετά εκπνέει αργά για 8 δευτερόλεπτα.

Δεν υπάρχει περίπτωση να πεθάνεις

Όπως προείπαμε πολλοί είναι εκείνοι που σε μια κρίση πανικού, έχουν έντονο το αίσθημα ότι κάτι κακό θα τους συμβεί και θα πεθάνουν, από έμφραγμα ή θα τρελαθούν. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, απλώς εκείνη τη στιγμή είναι το αίσθημα της απώλειας ελέγχου που μας κυριεύει σε συνδυασμό με τα συμπτώματα της ταχυκαρδίας και της αδυναμίας συγκέντρωσης που χειροτερεύουν τη κατάσταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις προσπαθήστε να σκεφτείτε λογικά και όσο μπορείτε μην πανικοβάλλεστε.

Ξεκινήστε διαλογισμό

Ο διαλογισμός αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τη καταπολέμηση των κρίσεων πανικού, αφού μπορεί να εκπαιδεύσει το μυαλό μας να συγκεντρώνεται εκεί που εμείς θέλουμε, μέσω της βοήθειας των αναπνοών. Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ξανά διαλογισμό, μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην τα καταφέρεται, όμως με τη σωστή εκπαίδευση από πριν, θα καταφέρετε να τον εντάξετε με επιτυχία τη στιγμή της κρίσης.

Συμπερασματικά

Όπως και να έχει, καλό θα είναι εάν δείτε πως οι κρίσεις επηρεάζουν έντονα τη καθημερινότητα σας και εμφανίζονται αρκετά συχνά να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγεία για τις κατάλληλες συμβουλές και θεραπεία.

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Είναι κρίση πανικού ή εγκεφαλικό; Πώς ξεχωρίζουν τα συμπτώματα;

Έτσι θα μετατρέψεις την κρίση πανικού σε ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη

Πηγές

https://el.wikipedia.org/wiki/Κρίση_πανικού

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/panic-attacks/symptoms-causes/syc-20376021

https://www.nimh.nih.gov/health/publications/panic-disorder-when-fear-overwhelms

https://adaa.org/understanding-anxiety/panic-disorder

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα