Χρήσιμες συμβουλές που κάθε γυναίκα πρέπει να ακολουθήσει εάν σπάσει το προφυλακτικό στο σεξ!

Τι γίνεται όταν κατά τη διάρκεια του σεξ το προφυλακτικό σπάει; Σίγουρα η μεγαλύτερη και η πιο σωστή συμβουλή που μπορεί να σου δώσει κάποιος είναι να μην πανικοβάλλεσαι. Το να σπάσει το προφυλακτικό είναι κάτι που λίγο πολύ μπορεί να συμβεί στον καθένα, ωστόσο το μυστικό εδώ είναι το πως θα το διαχειριστείς. Σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες μόλυνσης, καθώς και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, όμως το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχουν και πολλά στάδια που μπορείς να το προλάβεις.

Τι λέτε λοιπόν, φύγαμε να δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που κάθε γυναίκα θα πρέπει να ακολουθεί, ύστερα από ένα τέτοιο ατύχημα;

Πράγματα που πρέπει να κάνεις ευθύς αμέσως

  • Με το που καταλάβεις πως το προφυλακτικό έχει σπάσει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσεις τη σεξουαλική σου επαφή και να απομακρυνθείς από τα γεννητικά όργανα του συντρόφου σου.
  • Όπως μετά από κάθε επιτυχημένη σεξουαλική επαφή πρέπει να χρησιμοποιείς το μπάνιο, το ίδιο ακριβώς ισχύει και εδώ. Αρχικά μπες και κάνε ένα καλό ντουζ με άφθονο νερό στη περιοχή, ούτως ώστε οτιδήποτε υγρό και εάν έχει μείνει να φύγει με το νερό. Στη συνέχεια προσπάθησε να ουρήσεις. Η ούρηση μετά το σεξ παίζει τεράστιο παράγοντα προστασίας από βακτήρια και μύκητες. Προσοχή, εάν ο σύντροφος σου έχει προλάβει και έχει εκσπερματώσει, τότε οι πιθανότητες εγκυμοσύνης αυξάνονται, αφού το σπέρμα έχει προλάβει και έχει μπει μέσα.
  • Όπως είπαμε και πριν δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε, γι’ αυτό ένα πρώτο βήμα είναι να μιλήσετε σε δικά σας άτομα, που θα σας στηρίξουν και θα σας ηρεμήσουν. Επικοινωνήστε επίσης και με τον γυναικολόγο σας για μια πιο εξειδικευμένη άποψη.
  • Σε περίπτωση που αγχώνεσαι για μια πιθανή εγκυμοσύνη, βρες το πιο κοντινό φαρμακείο και αγόρασε το χάπι της επόμενης ημέρας, πάντα με τη συμβουλή του γιατρού σου για τη κατάλληλη δοσολογία.

Πράγματα που πρέπει να κάνεις μέσα στα επόμενα 24ωρα

  • Σε μια σεξουαλική επαφή όπου έχει σπάσει το προφυλακτικό, πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Στη περίπτωση αυτή θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ένα ραντεβού για να εξετάσετε τις πιθανότητες.
  • Ακόμα μπορείς πάντα με τη συμβουλή του γιατρού σου να πάρεις και τη κατάλληλη αγωγή PEP για τον HIV. Η χρήση του PEP γίνεται 1 με 2 φορές την ημέρα για 28 ημέρες και εμποδίζει τον ιό να αναπτυχθεί στο σώμα.

Πράγματα που πρέπει να κάνεις 2 εβδομάδες μετά

  • Θα πρέπει να ελέγξεις για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια και η σύφιλη.
  • Σε περίπτωση που δεν σου έχει έρθει περίοδος, θα πρέπει να κλείσεις ένα ραντεβού με τον γιατρό σου για να δεις τι συμβαίνει και τι θες να κάνεις.

Όπως είδαμε οι επιλογές και τα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς είναι πολλά, το μυστικό είναι να μην πανικοβαλλόμαστε και να έχουμε το θάρρος να ψάξουμε και να εμπιστευτούμε την ιστορία μας σε έναν ειδικό γιατρό για να μας καθοδηγήσει σωστά. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το περάσετε μόνοι σας και δεν πρέπει να το αφήσετε στη μοίρα του από φόβο ή ανασφάλεια. Τέλος θα πρέπει να ενημερώσετε τον σύντροφο σας, τόσο για τη ψυχολογική στήριξη, όσο και για να είναι ενήμερος για οποιαδήποτε τροπή της κατάστασης.

Πηγές

https://www.tht.org.uk/hiv-and-sexual-health/pep-post-exposure-prophylaxis-hiv

https://www.hiv.gov/hiv-basics/hiv-testing/learn-about-hiv-testing/hiv-testing-overview

https://www.plannedparenthood.org/learn/morning-after-pill-emergency-contraception/whats-ella-morning-after-pill

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Αντισυλληπτικά: “Ξέχασα να πάρω το χάπι μια μέρα και έσπασε το προφυλακτικό. Είμαι έγκυος”;

Έσπασε το προφυλακτικό και πήρα το χάπι της επόμενης ημέρας. Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Πόσο… ασφαλές είναι το προφυλακτικό ως μοναδική μέθοδος αντισύλληψης;

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα