Το δικό σας ερώτημα: Χώρισα με την κοπέλα μου εξαιτίας των γονιών μου. Τι να κάνω για να την φέρω πίσω;

Καλησπέρα είμαι 19 χρονών, πρόσφατα χώρισα μετά από έναν χρόνο σχέσης κυρίως δικών μου λαθών καθως άφηνα τους γονείς μου να έχουν λόγο στην σχέση μου.  Πλέον έχω χωρίσει με την κοπέλα να μην ξέρει αν είναι οριστικό 100% και είχαμε ελάχιστη επικοινωνία κυρίως όποτε το επιδίωκα εγώ μέχρι σήμερα που αποφάσισα να κόψω επαφές. Η αλήθεια είναι ότι θέλω να τα ξαναβρούμε αλλά δεν ξέρω πως καθώς οι γονείς μου μου δημιουργούν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα μου. Αν μπορείτε βοηθήστε με.

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Αγαπητέ Αναγνώστη,

Διαβάζοντας την περιγραφή σου παραπάνω και παρατηρώντας τον τρόπο που εκφράζεσαι φαίνεται αρκετά καθαρά ότι είσαι πολύ μπερδεμένος. Με άλλα λόγια, μοιάζει να βρίσκεσαι ανάμεσα στην κοπέλα σου και στους γονείς σου και μάλιστα με κύριο σκοπό την ικανοποίηση των θέσεων τους. Βέβαια αν παρατηρήσουμε τις πράξεις σου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζοντας με την κοπέλα σου φαίνεται πως συμφωνείς-ακολουθείς τις θέσεις-απόψεις των γονιών σου.

Από την άλλη μεριά, περιγράφεις πως τελικά δεν σου αρέσει που χώρισες με την κοπέλα σου και μάλιστα φαίνεται να μην της έχεις κάνει ξεκάθαρο τι ακριβώς επιθυμείς και ποια είναι η πορεία της σχέσης σας. Παρόλο δηλαδή που επιλέγεις συνειδητά την διακοπή της σχέσης σας, εντούτοις επιθυμείς να είσαι με την κοπέλα σου !!! Όπως ίσως καταλαβαίνεις, με αυτή σου την στάση είναι πολύ πιθανό να περνάς διπλά μηνύματα στην κοπέλα σου και σε ένα ποσοστό να υπάρχει η πιθανότητα να εισπράξει και εκείνη το δικό σου μπέρδεμα.

Αναλογιζόμενοι τώρα τα ανωτέρω οφείλουμε να παραδεχτούμε πως τόσο εσύ όσο και ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων, επιθυμούν βαθειά να είναι ικανοποιημένοι οι αγαπημένοι τους άνθρωποι, είτε αυτή είναι η κοπέλα τους είτε οι γονείς τους. Παρόλα αυτά, είναι πολλές οι περιπτώσεις που φαίνεται πως μια τέτοια κατάσταση αμιγούς ικανοποίησης να μην είναι εφικτή και κάποιες φορές αποδεκτή. Επίσης, το άτομο που προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες βρίσκεται μόνιμα αμφιταλαντευόμενο και παρόλο που αναζητά και την δική του ικανοποίηση τελικά εμμένει σε κατάσταση μπερδέματος και άγχους.

Κλείνοντας, θα σου πρότεινα να επικοινωνήσεις τόσο με την κοπέλα σου όσο και με τους γονείς σου με σκοπό να τους γνωρίσεις το πώς και με ποιο τρόπο θέλεις εσύ να βιώνεις την σχέση σου μαζί τους. Μπορείς, εφόσον είσαι σίγουρος και συνειδητοποιημένος, να τους ανακοινώσεις το τι σε κάνει ευτυχισμένο ανεξάρτητα από το ποια είναι η άποψη της μίας πλευράς για την άλλη. Ακόμη, θα ήταν ωφέλιμο να ξεκαθαρίσεις και στις δύο πλευρές το ποια είναι τα όρια τους σε σχέση με εσένα και την σχέση σου με την κάθε πλευρά. Καλό θα είναι α) να καταλάβουν οι γονείς σου ότι η ερωτική σου σχέση δεν τους αφορά και επιθυμείς να αλληλεπιδρούν μαζί σου ως γονείς με τον υιό τους και β) να εκφράσεις στην κοπέλα σου το πώς πραγματικά αισθάνεσαι γι αυτήν και πως θέλεις να είναι η σχέση σας καθώς και να τις ξεκαθαρίσεις ότι η σχέση σου με τους γονείς σου δεν αφορά την δική σας σχέση.

 

Ιωάννης Νίκου

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Συνθετικός Ψυχοθεραπευτής

Μέλος BACP

Ευρυδάμαντος 33, 11745 Αθήνα

Τηλ : 2130 456530

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα