Εσύ γνωρίζεις ποια είναι η σωστή διατροφή για τον τύπο του δέρματος σου;

Όλοι μας έχουμε ακούσει κάποια στιγμή στη ζωή μας την έκφραση “είμαστε ότι τρώμε” και ότι τρώμε έχει αντίκτυπο στον οργανισμό μας τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Έτσι σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να προστατεύσουμε τον τύπο της επιδερμίδας μας και να τον κάνουμε να λάμψει με τις κατάλληλες τροφές.

Πάμε όμως να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!

Ποιοι είναι οι τύποι επιδερμίδας;

  • Λιπαρό δέρμα
  • Ξηρό δέρμα
  • Συνδυασμός λιπαρού και ξηρού δέρματος
  • Φυσιολογικό δέρμα
  • Δέρμα με ακμή
  • Θαμπό δέρμα

Ποιες τροφές είναι οι κατάλληλες για ένα ξηρό δέρμα και τι πρέπει να αποφεύγει κάθε άνθρωπος με τέτοιο τύπο δέρματος;

Τα ξηρά δέρματα είναι και αυτά που χρήζουν άμεσης ενυδάτωσης, όχι μόνο τοπικά, αλλά και εσωτερικά από τις τροφές. Έτσι η πρώτη και η πιο σωστή θεραπεία για ένα ξηρό τύπο δέρματος, είναι το νερό. Πίνοντας τουλάχιστον 2 λίτρα νερού την ημέρα, συν το νερό από χυμούς και τρόφιμα όπως το καρπούζι και το αγγούρι, έχετε λάβει μια σημαντική τόνωση για το δέρμα σας. Τώρα όσον αφορά τις τροφές, το δέρμα σας χρειάζεται λίπανση έτσι το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και ο σολομός, αποτελούν την ιδανική επιλογή. Επίσης ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε είναι η πρόσληψη σε γλυκοπατάτα, μπρόκολο και σπανάκι, όπου είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C που συμβάλουν στην ενυδάτωση του δέρματος. Τέλος μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι ο καφές και το αλκοόλ, διότι προκαλεί αφυδάτωση στον οργανισμό λόγω της κατακράτισης των υγρών. Για τον καφέ συγκεκριμένα οι ειδικοί προτείνουν τα 2-3 φλιτζάνια την ημέρα και όχι παραπάνω.

Ποιες τροφές είναι οι κατάλληλες για ένα λιπαρό δέρμα και τι πρέπει να αποφεύγει κάθε άνθρωπος με τέτοιο τύπο δέρματος;

Ένα από τα πιο σύνηθες λάθη όλων των ανθρώπων με λιπαρό τύπο δέρματος, είναι ότι πιστεύουν πως οι λιπαρές τροφές θα αυξήσουν την έκκριση του δικού τους ελαίου στο δέρμα. Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα λάθος, αφού οι πατάτες τηγανητές και τα επεξεργασμένα τρόφιμα απαγορεύονται, ωστόσο το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, ο λιναρόσπορος και τα λιπαρά ψάρια επιτρέπονται. Εάν τώρα θέλεις να απαλλαχτείς και από τα μαύρα στίγματα, δεν έχεις παρά να αντικαταστήσεις με προϊόντα ολικής άλεσης τα μακαρόνια, ρύζι ψωμί σου, καθώς και να επιλέξεις τη φυσική ζάχαρη των φρούτων από την επεξεργασμένη.

Ποιες τροφές είναι οι κατάλληλες για ένα Συνδυασμό λιπαρού και ξηρού δέρματος και τι πρέπει να αποφεύγει κάθε άνθρωπος με τέτοιο τύπο δέρματος;

Το ιδανικό πρόγραμμα για τέτοιου είδους δέρματα είναι ο συνδυασμός των παραπάνω διατροφικών συνηθειών. Ωστόσο οι άνθρωποι με έναν τέτοιο τύπο δέρματος δεν θα πρέπει να αποκλείσουν τους υδατάνθρακες, αλλά να προσέξουν να τρέφονται με εκείνους που περιέχουν υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης και είναι χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως η κινόα, το καστανό ρύζι και τα προϊόντα ολικής.

Ποιες τροφές είναι οι κατάλληλες για δέρμα με ακμή και τι πρέπει να αποφεύγει κάθε άνθρωπος με τέτοιο τύπο δέρματος;

Οι άνθρωποι με ακμή, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τις συμβουλές για το λιπαρό δέρμα, καθώς επίσης μπορούν να εντάξουν τροφές με αντιφλεγμονώδη στοιχεία για τη καταπολέμηση της ακμής. Ένα από αυτά είναι ο ψευδάργυρος που εμπεριέχεται στο κρέας και σε κάποιες φυτικές τροφές όπως ο κολοκυθόσπορος. Μια ακόμη αντιφλεγμονώδες τροφή είναι το γιαούρτι και τα φρούτα του δάσους.

Ποιες τροφές είναι οι κατάλληλες για ένα θαμπό δέρμα και τι πρέπει να αποφεύγει κάθε άνθρωπος με τέτοιο τύπο δέρματος;

Τα θαμπά δέρματα όπως λέει και η λέξη έχουν έλλειψη λάμψης και χρώματος. Έτσι οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνουμε τροφές με χρώμα όπως είναι το κόκκινο, το ροζ και το πορτοκαλί. Πιο συγκεκριμένα προτείνουν: την ντομάτα, την πιπεριά, την παπάγια και τη γκουάβα.

Όποιο τύπο δέρματος πάντως και να έχετε η ιδανική λύση είναι να επισκεφτείτε έναν Ειδικό Διατροφολόγο, καθώς και έναν Δερματολόγο, για μια εξατομικευμένη θεραπεία.

Πηγές

https://www.dietaryguidelines.gov/sites/default/files/2020-12/Dietary_Guidelines_for_Americans_2020-2025.pdf

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Η ισορροπημένη διατροφή για υγιές και λαμπερό δέρμα!

Αντιμετώπιση και πρόληψη ρυτίδων: Πώς να τα καταφέρετε ακολουθώντας 3 αποτελεσματικά μυστικά

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα