Συνεχώς νευριάζω για τα πάντα και δεν έχω υπομονή. Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω το ελάττωμα μου και να μην χαλάω τη σχέση μου με τους γύρω μου;

Καλησπέρα σας, είμαι 22 ετών και το πρόβλημα μου είναι ότι είμαι πολύ ευέξαπτη. Ειδικά μετά την καραντίνα τα νεύρα μου έχουν φτάσει σε άλλο επίπεδο. Συνεχώς νευριάζω για τα πάντα και δεν έχω υπομονή. Παρότι το καλοκαίρι ξεκουράστηκα, νιώθω πως όλη αυτή η συσσωρευμένη κλεισούρα με χάλασε. Από πάντα ήμουν νευρική όμως πλέον έχει παραγίνει το κακό. Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω το ελάττωμα μου και να μην χαλάω τη σχέση μου με τους γύρω μου;

Στο ερώτημα σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Κλαίρη Τρούλου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η έκφραση  του θυμού είναι διαφορετική για τον καθένα μας. Φαντάζομαι ποσό δύσκολο είναι να νιώθεις ευέξαπτη και να χαλάνε οι διαπροσωπικές σου σχέσεις όπως αναφέρεις.Συνήθως οι άνθρωποι με τον θυμό τους είναι σαν να φωνάζουν: δώσε μου προσοχή, είμαι εδώ, νιώθω πληγωμένος, με κατακλύζουν πολλά συναισθήματα.

Φαντάσου ένα παγόβουνο, στο οποίο το πάνω μέρος στην κορυφή, αυτό που φαίνεται είναι ο θυμός …. Όμως από κάτω βρίσκονται πολλά αλλά συναισθήματα όπως απόρριψη, απογοήτευση, θλίψη, άγχος, αγωνία, ανασφάλεια, φόβος, δυσφορία, ντροπή .

Αυτά τα συναισθήματα τις περισσότερες φορές είναι καταπιεσμένα και όταν το άτομο τα συσσωρεύει και κατακλύζεται  από αυτά έχοντας το αίσθημα του πνιγμού, οδηγείται σε υπερβολικές αντιδράσεις και εκδραματισεις.

Είναι σημαντικό το άτομο να είναι σε επαφή με τον εαυτό του, να ακούει το σώμα του είτε είναι κουρασμένος είτε είναι απογοητευμένος είτε νιώθει απόγνωση είτε νιώθει μοναξιά είτε νιώθει θλίψη. Είναι σημαντικό να γνωρίζει τις ανάγκες του, τις επιθυμίες του και να εκφράζει τα συναισθήματα του, διεκδικώντας συγχρόνως χώρο και χρόνο.

Είναι πράγματι μια αλήθεια όλο αυτό με τα lockdown που βιώσαμε όλοι μας, να μην έχουμε κάπου να εκτονωθούμε ή να ακολουθήσουμε τις δραστηριότητες μας ή ακόμη και η αβέβαιοτητα και ο φόβος για το άγνωστο και για το μέλλον. Είναι πολύ κατανοητό.

Αυτό όντως συνέβη. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σιγά σιγά σε ότι μας ευχαριστεί.

Κάποιες τεχνικές χαλάρωσης αναπνοής και σωματικής άσκησης συνήθως βοηθούν αρκετά. Πάρε βαθιές ανάσες κάθε φορά που νιώθεις να σε κατακλύζουν έντονα συναισθήματα. Εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα. Με τον τρόπο αυτόν οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και «καθαρίζει» το μυαλό.

Ο θυμος να θυμάσαι είναι αυτό που φαίνεται .. δεν είναι πάντα αυτό. Καλό  είναι να συνειδητοποιήσουμε το βαθύτερο νόημα για το οποίο θυμώνεις. Αναζήτησε τις αιτίες, τον πυρήνα όλου αυτού .. αναζήτησε τις πηγές του θυμού σου. Για παράδειγμα αναρωτήσου « μήπως προσπαθώ υπερβολικά να έχω τον έλεγχο των καταστάσεων; Μήπως νιώθω οτι  δεν είμαι αρεστή; Μήπως φοβάμαι ότι δεν είμαι αποδεκτή;»

Επίσης προσπάθησε να περιορίσεις το καθημερινό άγχος , τους έντονους ρυθμούς ζωής και τότε ο έλεγχος του θυμού θα είναι λίγο πιο εύκολος.

Πάρε λίγο χρόνο και αναρωτήσου (αυτοπαρατήρησε τον εαυτό σου) τι μου συνέβη τώρα, τι σκέφτηκα; τι πραγματικά νιώθω;  Τα νεύρα  είναι το αποτέλεσμα , είναι η συμπεριφορά … Διαπραγματεύσου και διεκδίκησε τον χώρο σου, εξέφρασε αυτά που νιώθεις και κάνε ένα ειλικρινή  διάλογο. Χρησιμοποίησε το ΕΓΩ μήνυμα δηλαδή «εγώ νιώθω εκνευρισμό όταν κανείς το τάδε» και όχι « Εσύ ποτέ δεν με καταλαβαίνεις και εσύ είσαι απαράδεκτος». Με το Εγώ μήνυμα εκφράζεις αυτό που νιώθεις. Με το Εσύ βάζεις τον συνομιλητή σου σε θέση άμυνας άρα και επίθεσης εντέλει.

Δημιούργησε την δίκη σου χαλαρωτική εικόνα και επικεντρώσου κάπου άλλου προκειμένου να χαλαρώσεις αν νίωθεις ότι θα εκραγείς.

Επέστρεψε σιγά σιγά στις δραστηριότητες σου και σε ότι σου φέρνει χαρά ή βάλε την σωματική άσκηση στη ζωή σου.

Φυσικά αν νιώθεις μεγαλύτερη δυσφορία και είναι κάτι που δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς μόνη σου, καλό είναι να επισκεφτείς ένα ειδικό να βρείτε μαζί τις αιτίες, τους πυρήνες και εντέλει και κάποιες λύσεις.

Μην ξεχνάς να είσαι σε επαφή με τον εαυτό σου και να εκφράζεσαι! Θα ξαναπώ.. ο θυμός είναι αυτό που φαίνεται, τι υπάρχει όμως από πίσω;  Μην το αμελείς, να μιλάς για αυτό.

Να σαι καλά ! Καλή συνέχεια

Κλαίρη Τρούλου 
Πτυχιούχος Ψυχολόγιας Πανεπιστημίου Αθηνών
Ειδικευθήσα στη Γνωσιακή – Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία(CBT)
[email protected]
Instagram: psychologist_troulou.klairi

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Θυμός: Από που πηγάζει και πως μπορούμε να τον διαχειριστούμε;

Σχετικά άρθρα